Hlavní obsah

Anthony Hopkins si zahraje zachránce židovských dětí Wintona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Anthony Hopkins bude mít hlavní roli ve filmu One Life o siru Nicholasi Wintonovi. Ten za války zachránil stovky židovských dětí před smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Anthony Hopkins

Článek

Zatímco Hopkins bude hrát Wintona ve stáří, Johnny Flynn ztvární jeho mladší verzi. Režie se ujme Aisling Walsh.

Nicholas George Winton byl britský makléř, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů.

Foto: Profimedia.cz

Johnny Flynn

Rodina Wintonů byla původně židovská, ale o víru se moc nestarali a Nicholase nechali klidně pokřtít. Během dovolené v roce 1938 se Winton rozhodl zachránit co nejvíc dětí. Pro každé musel najít rodinu ve Velké Británii, sehnat kauci ve výši cca 50 liber a vízum.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton.

První vlak z Prahy vyjel 14. března 1939 s dvaceti dětmi. Později začal počet dětí stoupat, šlo nejen o místní, ale i o děti židovských uprchlíků z Německa a Rakouska. Poslední dětský transport vyrazil 2. srpna 1939, podařilo se tak zachránit celkem 669 dětí. Další pokusy už se nepodařily, protože vypukla válka.

Winton se svou činností vůbec nechlubil, až po padesáti letech se o něj začala zajímat média a poté vzniklo i několik televizních pořadů.

Poničený památník rodičů Wintonových dětí je opravený

Domácí

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám