Hlavní obsah

Ve vládě to vře. Premiér opakuje chybu z jara, říká Hamáček o krizovém štábu

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

„Bohužel pan premiér má jiný názor a do jisté míry se opakuje situace a debata z února,“ řekl ministr vnitra Seznam Zprávám k tomu, že premiér Andrej Babiš ignoruje jeho žádost svolat Ústřední krizový štáb.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš stejně jako na jaře neslyší na volání ČSSD, která chce svolat Ústřední krizový štáb. Moravskoslezský hejtman za ANO Ivo Vondrák pak Seznam Zprávám popsal, jak ho Babiš zpražil za dotazy kolem koronaviru.

Článek

Zažíváme koronavirové déjà vu. Nejde jen o prudký růst počtu covid pozitivních, ale také o politické hádky.

Jsou podobné jako na jaře, kdy propukla první fáze epidemie. V březnu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) požadoval svolání Ústředního krizového štábu, premiér Andrej Babiš (ANO) vzdoroval.

Podobná situace je tu znovu. Ve vládě to podle zjištění Seznam Zpráv opět vře a pokračování sporu lze očekávat na dnešním zasedání kabinetu.

S velice přímočarým a kritickým vyjádřením v neděli vystoupil epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, který sdělil, že tu máme druhou covidovou vlnu. A dodal, že co do trendu vývoje nákazy je Česká republika jednou z nejhorších v Evropě.

Předseda ANO na dotaz redakce, jak hodnotí Prymulova slova, nereagoval. Lídr druhé vládní koaliční strany však vidí situaci podobně jako Roman Prymula, a požaduje proto svolání krizového štábu.

„Situace je vážná a reaktivace Ústředního krizového štábu by byla logickým, standardním řešením. Bohužel pan premiér má jiný názor a do jisté míry se opakuje situace a debata z února…,“ napsal předseda ČSSD Seznam Zprávám.

Hamáček rovněž přiznal, že uvolnění hygienických opatření, zejména nenošení roušek, bylo chybné, což ostatně ve svém obvyklém hlášení v neděli připustil i Andrej Babiš. „Situaci vnímám velmi vážně již od půlky léta, kdy začala čísla znovu růst a já vyzýval k dobrovolnému nošení roušek. Byl jsem tehdy kritizován, že straším lidi,“ dodal ministr vnitra.

„Ústřední krizový štáb nikdy nebyl na stole, nikdy,“ uvedl Babiš dnes po poledni na tiskové konferenci po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. „Když se ptáme kolegů ve vládě, proč o tom mluví do médií, tak říkají, že je to politika. Pro mě to není téma, není pro to důvod,“ dodal premiér.

Čtěte online zpravodajství o vývoji nákazy:

Spory o svolání Ústředního krizového štábu, o němž se bude jednat na vládě, jsou nejspíš obdobné jako během jarní fáze koronaviru – šéf ANO nechce, aby se centrální figurou řešení epidemie stal jeho koaliční konkurent.

Hamáčkovi tehdy role rázného zachránce v červené mikině sedla a vyhoupl se na přední příčky popularity.

Vláda však podle řady odborných kritiků postupuje chaoticky, dlouhodobě komunikuje zmateně, neustále něco mění a reviduje. A přitom nárůst nakažených Babišův zdravotnický poradce Prymula označil za explozivní.

Hejtmani, nestarejte se!

Velkou nervozitu, která z toho plyne, u premiéra pozorovali i někteří účastníci čtvrteční videokonference části ministrů s hejtmany.

Šlo v zásadě o pracovní jednání, kde se řešily hlavně praktické otázky ohledně organizace voleb. Nicméně část hejtmanů do diskuse vnesla i aktuální téma velmi rostoucího počtu nakažených s covidem-19 a chtěla znát odpovědi na otázky, které se týkají sféry zdravotnictví či školství.

Znovu byla zmíněna i možnost zřízení Ústředního krizového štábu. „Tekly mu nervy. Vysloveně tam prohlásil, že žádná krize není a žádný štáb nebude. Kdyby prý Česká televize ukazovala lidem jiné grafy, než ukazuje, tak se tak bát nebudou,“ popsal chování premiéra jeden z účastníků.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) pak nervózní atmosféru popsal na jméno.

„Požadoval jsem opatření, která zajistí potřebná COVID+ lůžka i v jiných nemocnicích, než jsou krajské a fakultní nemocnice, z důvodu potenciálního překročení dostupných kapacit. Hejtmani nemají možnost toto opatření jiným než krajským nemocnicím přikázat. Na to pan premiér podrážděně reagoval, že se o tyto věci nemáme starat,“ řekl Seznam Zprávám Vondrák, který se k Babišovu přístupu k epidemii staví notně kriticky.

„Nicméně dnes přišel materiál od ministra zdravotnictví, který tuto problematiku zčásti řeší,“ dodává hejtman.

Babiš podle zdrojů redakce na jednání s hejtmany mimo jiné argumentoval, že vše má pod kontrolou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Jarmila Rážová, mluvil také o chystaném pondělním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika.

Hejtmanům podle účastníků jednání řekl, ať se nestarají o to, co jim nepřísluší, že například fakultní nemocnice, kterých se problém nyní nejvíce týká, spadají pod ministerstvo, a nikoliv pod kraje.

Jak už bylo zmíněno, tím, kdo z hejtmanů celé senzitivní téma jako první otevřel a na koho se Babiš jako na prvního obořil, byl moravskoslezský hejtman za ANO Ivo Vondrák. Následoval Jiří Běhounek z Vysočiny (ČSSD) a Marcela Krejsová (ODS), která prozatímně vykonává funkci hejtmana v Plzeňském kraji.

„Ta se například premiéra ptala na řešení pro kraje složité situace, kdy jsou učitelé v karanténě a školy přesto zůstávají otevřené,“ poznamenává zdroj, jaké otázky nervózní Babiš dostával.

Reklama

Doporučované