Byl to právě útok na stáda ovcí, který byl důkazem o tom, že vlci v horách na Karlovarsku žijí. „V roce 2016 někdo roztrhal během jednoho týdne šedesát ovcí abertamského farmáře Petra Zachardy. Ochránci z Hnutí Duha potvrdili, že šlo o vlky,“ vyprávěla na své páteční přednášce Štěpánka Kadlecová, která vlkům věnuje poslední čtyři roky. Její každodenní prací jsou nyní procházky po lesích, kde hledá vlčí důkazy. Mapuje jejich stopy, sbírá trus a instaluje fotopasti. První její úlovek přišel ale až po dlouhých měsících, kdy se jí na fotopasti podařilo zachytit větřícího vlka. „V současnosti tu žije smečka, která má asi tak deset vlků. Já sama jsem však doposud žádného neviděla, jen dvakrát jsem je slyšela výt,“ uvedla.

Krušné hory byly přitom teprve druhým potvrzeným výskytem této šelmy v České republice. Stěžejní je podle ní fakt, že smečky mají své následné populace, které se šíří dál po celém státě. Většinu těchto informací získávají členové Vlčích hlídek právě z nasbíraného trusu.

Jak Kadlecová zdůraznila, vlci se vyskytují tam, kde je kontakt s člověkem minimální. „Jsem nadšená, jak se k této věci staví sami farmáři. Například názor pana Zachardy je, že i on čerpá z přírody stejně jako vlci, a proto je respektuje. Aby před nimi ochránil svá stáda, pořídil si pastevecké psy. Od té doby má klid,“ dodala.

Festival světel přilákal do ulic v centru Karlových Varů i přes rostoucí počet nakažených tisícovky lidí.
Masy lidí zamířily na Vary září – bez roušek i odstupů