Jako politik bych se ve volbách zaměřil na dopravní infrastukturu, je to dobrý poptávkový stimul, radí ekonom Bureš

14. září 2020

Čekají nás „volby druhého řádu“, říká o nadcházejícím hlasování do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu sociolog Martin Buchtík. Podle něj nejsou vnímány jako podstatné a lidé ani neví, co mají krajští zástupci v kompetenci. Ekonom Jan Bureš doporučuje, aby se kandidáti zaměřili na kvalitu dopravní infrastruktury.

V krajských volbách hrají paradoxně velkou roli celostátní témata, která mohou volená zastupitelstva ovlivnit jen v omezené míře, nebo vůbec. Vždy navíc při rozhodování voličů promlouvá výkon stávající vlády, upozorňuje ředitel ústavu empirických výzkumů STEM Buchtík. Ten očekává, že stejné to bude i letos, i když tentokrát budou možná ještě víc promlouvat emoce.

Že krajská témata v krajských volbách překvapivě spíš ustupují do pozadí, potvrzuje i politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci. „Je to typické pro volby druhého řádu. Většinou se lidé rozhodují podle toho, jaké sympatie projevují stranám při celostátní politice.“

Krajské volby a volby do třetiny senátu proběhnou 2. a 3. října.

Co nabídnout voličům?

Problematické je podle Buchtíka také to, že lidé často nevědí, jaké přesně mají kraje kompetence. „Víme sice, že mohou spravovat silnice a mají na starosti nějaké vzdělávání, ale je to spíš intuitivní a nevíme to úplně exaktně,“ nastiňuje situaci.

Čtěte také

Právě investice „do silnic“ vidí hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš jako dobrý nástroj pro kandidující politiky.

„Kladl bych ve volbách důraz na dopravní infrastrukturu. Jsme v situaci, kdy potřebujeme povzbudit poptávku a skrze urychlení investic, které posilují přirozenou infrastrukturu, to můžeme udělat nejlépe,“ vysvětluje.

„V dopravní infrastruktuře navíc zaostáváme a v posledních několika letech jsme nebyli schopni se výrazně pohnout kupředu,“ připomíná Bureš, podle kterého je teď na krok vpřed nejlepší doba.

Skrze stavebnictví máme poměrně dobré přelivy do zbytku ekonomiky a poptávkový stimul může být relativně efektivní.
Jan Bureš

Martin Buchtík doplňuje, že podle průzkumů by se kandidující politici měli zaměřit zejména na zachování pracovních míst. Sekundárně to může být i boj se suchem.

Nejvýrazněji stoupla nezaměstnanost obyvatel v tradičně problematických krajích – Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském, shrnuje Bureš. Nárůst nezaměstnanosti se týká hlavně odvětví, jako je pohostinství nebo hoteliérství. V druhé pandemické vlně naráží na slabou poptávku i průmysl.

Málo nebo vůbec se koronavirová krize dotkla oborů, jako jsou zemědělství, zdravotnictví a státní správa. V oblasti IT a telekomunikací pak došlo dokonce ke zlepšení, uzavírá ekonom.

Hosty byli:
Martin Buchtík, ředitel agentury STEM Ústav empirických výzkumů
Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance
Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR
Tomáš Lebeda, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci

Poslechněte si celý audiozáznam speciálu Martina Matějky.

Spustit audio

Související