BK MLADÁ BOLESLAV

Stejná generálka jako před rokem, Boleslav přivítá Spartu

14. 9. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Mladoboleslavští hokejisté minulou středu absolvovali již třetí přípravné utkání proti Litvínovu. Ze severu Čech si stejně jako v případě souboje v rámci letního Poháru Generali České Pojišťovny odvezli porážku, domácím tentokráte podlehli 1:3. V úterý 15. září čeká Bruslaře generálka na nadcházející sezonu, která startuje už o dva dny později. Obdobně jako před rokem se svěřenci trenérů Rulíka a Patery v posledním testu před začátkem extraligy na vlastním ledě postaví Spartě. Loni Pražany přehráli 3:0, tak doufejme, že se historie bude opakovat. Pokud jste ještě nečetli o nových, upravených opatřeních na stadionu, můžete tak učinit zde. Začínáme v 17:00, těšíme se na vás!

Tým zůstal téměř pohromadě, kdy nastoupí Neuvirth?

Minulý ročník skončil a Pražané mohli být po dlouhé době opět spokojeni. Určité zklamání ale v hlavním městě rovněž panovalo. Nikoliv z předvedených výkonů, ale z předčasného ukončení ročníku. Sparta zakončila základní část na třetím místě a do vyřazovacích bojů vstupovala s jasným cílem - přerušit třináctileté čekání a urvat další titul. Ve čtvrtfinále navíc svěřence Miloslava Hořavy a Josefa Jandače čekala brněnská Kometa. Tuzemský hokej tak přišel o očekávanou bitvu dvou nesmiřitelných rivalů, na kterou se těšila celá sportovní veřejnost. „Hrozně nás to mrzí. Věřili jsme si na velký výsledek. Co jsme nestihli letos, o to se pokusíme příště. Budeme mít ještě větší chuť po úspěchu," sliboval kapitán Michal Řepík.

Vzhledem k povedené sezoně nebylo třeba nijak závratně zasahovat do podoby kádru. Z hráčů základní sestavy neudrželi Pražané pouze Jérémieho Blaina, Vladimíra Růžičku mladšího a Jiřího Smejkala. Zatímco první dva jmenovaní zamířili do Hradce Králové, nejmladší ze zmíněného tria učinil další krok blíž vysněnému angažmá v NHL a upsal se finskému celku Tappara Tampere. Hned několik dalších opor si Sparta pojistila novými kontrakty. Už k osmému ročníku v rudém dresu nastoupí Jan Buchtele, svou budoucnost s klubem spojili třeba také Tomáš Pavelka, Jan Košťálek, Andrej Kudrna, Robert Říčka nebo mladík Lukáš Rousek, jehož výkony stále bedlivě sledují v Buffalu.

Právě u Sabers strávil část své zámořské kariéry Michal Neuvirth, který by se měl s Matějem Machovským poprat o post brankářské jedničky. Bývalý český reprezentant se stále zotavuje z vleklých zdravotních problémů, v tréninku ale vše přizpůsobuje co nejrychlejšímu návratu mezi tři tyče. „Jsem rád, že mi Sparta dala možnost s ní nejprve trénovat a postupně se stát součástí mužstva. Dva měsíce jsem úplně bez bolesti, běhám všechno, i sprinty. Vůbec se nešetřím. Cítím se fit," pochvaloval si zlepšující se situaci Neuvirth. Dokud nebude připraven, roli dvojky zastane Jakub Neužil, který loni chytal v Kadani. Z druhé nejvyšší soutěže si Pražané vytáhli také obránce Radka Jeřábka a útočníka .

Sparta dotáhla příchod vysněné posily. Ovlivní ji karanténa?

Téměř dvoumetrový Jeřábek, mimochodem sparťanský odchovanec, má celku z hlavního města dodat tvrdost a důraz, naopak Šmerha je velkým příslibem do budoucna z hlediska produktivity. Vždyť v dresu Slavie zaznamenal během minulého ročníku osmapadesát bodu v šestapadesáti zápasech. Že umí sbírat góly a asistence, ukázal také Ladislav Zikmund. Všestranný centr ale bude mít ve Spartě trochu jiné, spíše defenzivnější úkoly než na Kladně. Dlouho jsme ho sledovali, hrál jsem s ním svou poslední sezonu na Kladně. Dokáže skvěle pracovat před brankou soupeře, umí být velice nepříjemným soupeřem," nechal se slyšet sportovní ředitel a bývalý skvělý kanonýr Petr Ton.

Roli elitního centra bude u Pražanů nově zastávat Roman Horák. Útočník se zkušenostmi z NHL, AHL, KHL, švédské nejvyšší soutěže a dvou světových šampionátů podepsal bude mít v dresu s písmenem S na hrudi možnost navázat na svého otce. Roman byl v tomto přestupovém období naším hlavním cílem. Jsem moc rád, že se nám ho podařilo získat. Měl by být jedním z klíčových hráčů," neskrýval spokojenost sportovní manažer Jaroslav Hlinka. Na konci srpna Sparta ještě rozšířila obranné řady angažováním Davida Němečka. „Na jeho příchodu měl velký podíl trenér Miloslav Hořava, který ho dobře poznal v Mladé Boleslavi. Jeho devízou je nejen tvrdost a důraz, ale také dobré bruslení," prohlásil Petr Ton.

Třetí tým základní části uplynulého ročníku Tipsport extraligy zatím odehrál v přípravě osm zápasů, všechny v rámci Poháru Generali České Pojišťovny. Ze základní skupiny, kde se střelil s Plzní, Českými Budějovicemi a Kladnem, postoupili Pražané se ziskem třinácti bodů. Jejich cesta turnajem skončila ve čtvrtfinále, když po výsledcích 2:4 a 2:2 nestačili na Liberec. „Ukázalo nám to rezervy a co musíme zlepšit. Ale určitě to byl skvělý test, za to jsme moc rádi. Taková utkání jsou k nezaplacení, obě měla grády,“ uvedl trenér Hořava. Před více než týdnem narušilo chod klubu několik pozitivních nálezů nemoci covid-19 v kabině A-týmu. Zdravotní situace se ale umoudřila a Sparta v úterý nastoupí na ledě Bruslařů.

×
Odehrané v 17:00 | DOR
HC Energie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav