Kauza H-Sytém: Soud rozhodl, že cenu za nájemné za pozemky v Horoměřicích určí nový posudek

14. září 2020

Okresní soud pro Prahu-západ dnes ve sporu mezi konkurzním správcem zkrachovalé společnosti H-System a bytovým družstvem Svatopluk rozhodl, že nechá zpracovat nový znalecký posudek, který určí hodnotu nájemného za pozemky u řadových domů a pod nimi v Horoměřicích u Prahy. Konkurzní správce Josef Monsport družstvo žaluje zhruba o jeden milion korun, dalších 21 milionů požaduje v jiné žalobě za užívání osmi bytových domů, zhruba 60 bytů.

Nový znalecký posudek má soudu pomoci rozhodnout, jakou cenu za užívání pozemků případně Monsport může po družstvu požadovat. Právní zástupkyně Monsporta navrhovala, aby soud pouze vyslechl znalce, na základě jehož posudku Monsport žalobu o nájemné podal, soud se ale rozhodl nechat vypracovat posudek nový. Termín vypracování není známý, stejně tak jednání soudu bylo kvůli koronavirové pandemii odročeno na neurčito.

Žaloba je rozdělena na dvě části, každou projednává soud samostatně pod jinou spisovou značkou. Dnešní jednání se podle Junka týká pozemků pod řadovými domy a přilehlých zahrad. Samotné domy na pozemcích byly z konkurzu vyňaty. Svatopluk s placením nájemného nesouhlasí, uvádí například, že zahrady, za které chce Monsport nájemné, obyvatelé domů nevyužívají.

Monsport žádá nájemné za poslední tři roky před podáním žaloby, tedy za roky 2016 až 2018, nájemné za předešlá léta je promlčené.

Podle Junka zaslal Monsport družstvu předžalobní výzvu, v níž požadoval zaplacení 21 milionů za užívání osmi bytových domů, tedy zhruba 60 bytů, a necelý milion za užívání stavebních pozemků a zahrad u řadových domů.

Ústavní soudci loni v říjnu odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu domy v Horoměřicích vyklidit. ÚS uvedl, že současní uživatelé na ně nemají právní nárok. Horoměřičtí s rozhodnutím nesouhlasí.

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce.

zdroj: ČTK
Spustit audio