Program prevence kriminality pokračuje, nezastavily ho ani prázdniny
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - „Bez přilby už nevyjedu“, „Pozor na zloděje“ a „Auto není trezor“ jsou názvy akcí pro veřejnost, které během letních prázdnin realizovalo město Litoměřice i s partnery v rámci Programu prevence kriminality. Děti z azylových domů pak mohly absolvovat interaktivní naučný blok například o závislostech či nebezpečí užívání návykových látek.

Cyklistická přílba, odrazky na kole či fungující brzdy patří mezi základní cyklistickou výbavu, kterou by měl mít každý mladý cyklista. Ve druhé polovině července proběhla za účasti zástupců policie na Střeleckém ostrově akce „Bez přilby už nevyjedu“, která byla zaměřená na kontrolu povinné výbavy u dětí.

„V případě snížení viditelnosti či deště je cyklista povinen mít kolo vybavené předním bílým a zadním červeným světlem,“ uvedl vrchní inspektor a preventista Městské policie Litoměřice Robert Čelko.

Děti po kontrole výbavy obdržely nejen reflexní bezpečnostní prvky a informační letáčky, ale také jednu zásadní informaci určenou pro všechny: „Upozorňujeme na zákaz užití alkoholu a jiných návykových látek před jízdou na kole a během ní,“ dodala nadpraporčice Policie České republiky Pavla Kofrová.

„Akce je realizovaná v rámci Programu prevence kriminality a měla proběhnout již v květnu, avšak s ohledem na koronakrizi jsme byli nuceni ji přesunout na období letních prázdnin,“ informovala manažerka prevence kriminality městského úřadu Lenka Benešová.

Na počátku srpna proběhly také přednášky sociálních pracovníků K-centra v Azylovém domě pro rodiny s dětmi Naděje. Děti účastnící se programu se zábavnou formou seznámily s problematikou vzniku závislostí, která je spojená s užíváním legálních i nelegálních drog, poruchami příjmu potravy nebo tématem sexu a mezilidských vztahů.   

Zapomenuté oblečení nebo osobní věci na sedadle aut zaparkovaných před supermarketem či odložené tašky v nákupním vozíku mohou být předmětem zájmu pachatelů trestné činnosti. Na konci srpna při akcích Pozor na zloděje a Auto není trezor pracovníci prevence Police České republiky a Městské policie Litoměřice upozorňovali nakupující seniory a handicapované osoby na riziko krádeží. Varovali také před kapesními krádežemi, poskytovali preventivní rady s předáváním letáčků a žetonů s nápisem „Pozor na zloděje“. Zároveň u přijíždějících aut kontrolovali společně s řidiči, zda nenechali v autě cenné věci jako doklady, klíče a další předměty přitahující pozornost zlodějů. Obě události se každoročně opakují již od roku 2012.  

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru