Souboj o etapové prvenství: famózní Ganna

Startovalo se jako obvykle v opačném pořadí. Znamená to, že v popředí startovní listiny časovky se objevují výborní, ale těžší tempaři, kteří umí výborně rovinatou časovku, ale nepřejedou těžší kopce.

Úplně první se ze 157 cyklistů postavil na start Mathias Brandle z Israel Start-Up Nation a zajel 10,1 km dlouhou trasu za 11:30 min., což představuje průměrnou rychlost 52,7 km/hod. Včele vydržel hodně dlouho. Překonal ho až Filippo Ganna z Ineos Grenadiers, který startoval jako 40. v pořadí. Ganna zajel úžasný čas, byl rychlejší než Brandle o 48 vteřin, takže vyvinul průměrnou rychlost 56,6 km/hod.! Dokonce na mezičase, který byl na 4. km, mu naměřili průměr 58,7 km/hod.!

A to Brandle nezajel vůbec špatně. Na druhé pozici setrvával, i když cílem projeli výborní časovkáři, jakými jsou Dainese (Sunweb), Bodnar (Bora) či Affini (Mitchelton). Pak ale už začal couvat v průběžném pořadí dozadu, postupně ho překonali skvělý specialisté na časovku Bjorg (UAE), Campenaerts (NTT), Van Emden (Jumbo) i Dennis (Ineos).

Nikdo z nich ale nepřekonal Gannu! Druhý nejlepší čas zajel Campenaerts o 20 a třetí Dennis o 26 vteřin horší než Ganna. Po Dennisovi čekala časovka ještě na dalších 90 závodníků, ale bylo málo pravděpodobné, že se někdo dokáže vklínit mezi trio těchto super časovkářů. I když pořád čekali na svou chvíli další výborní časovkáři, jako např. z Groupama-FDJ Ludvigsson a Benjamin Thomas, aktuální mistr Francie v této disciplíně, či Tratnik (Bahrain).

Filippo Ganna

Předehra: Jak jsou na tom potencionální favorité Gira Nibali a Fuglsang?

Vedle souboje o vítězství v časovce čekal samozřejmě souboj důležitější: o pódium a celkové vítězství v etapovém závodě. Kdysi byl skvělý v časovce Kelderman (Sunweb) a špičkový Geraint Thomas (Ineos), který ovšem jel letos jedinou časovku na Algarve a skončil až 12. Oba se v případě, že se jim časovka povede, mohli posunout v celkovém pořadí nejen na stupně vítězů, ale ohrozit i vedoucího Yatese. Jenže i Kelderman dokončil svou zatím poslední časovku loni na Vueltě na 22. místě. Z tohoto pohledu mohl být Yates „klidný“, ale člověk nikdy neví a dnes nemusí být, co kdysi bývalo. Jak koneckonců dokazuje i tento etapový závod. Fuglsang (Astana) nebo Woods (EF) by mohli vyprávět.

Poslední dvacítku favoritů celkového pořadí načal Nibali (Trek-Segafredo). Na mezičase zaznamenal 4:57 min. Fuglsang, který startoval 4 místa po něm, byl rychlejší o 8 sekund, což v té chvíli představovalo 19. nejlepší čas. V cíli měl Fuglsang čas 11:35, což byl 21. čas, a byl o 23 vteřin rychlejší než Nibali. Jen abychom byli ve správném obraze: Nibali dosáhl průměru 50,6 km/hod.

Geraint Thomas

Souboj o pódium a celkové prvenství: Majka přichází o druhé místo

V době, kdy projel Fuglsang cílem, začali startovat do časovky borci z první desítky. Kelderman na mezičase 4:40 a 5. čas dne! O 26 vteřin lepší než Woods, který startoval před ním. Woods v cíli až 89. čas. Thomas 4:45 min. a 7. čas. Na Keldermana před etapou náskok 20 vteřin. Za 4 km přišel o 5 z nich.

Kelderman v cíli 11:29 a 14. nejlepší čas. Druhá část časovky už byla v jeho podání slabší. Simon Yates (Mitchelton) 4:46 a 8. na mezičase. Jen o vteřinu horší než Thomas. Zdá se, že už jen těžko může přijít o etapové vítězství. Thomas v cíli 11:10. a 4. nejrychlejší čas dne!

Vlasov (Astana) 11:41 a prohrává s Keldermanem v celkovém pořadí o 2 vteřiny! Teď jde o to, jak Majka (Bora-hansgrohe)? Je v cíli: 11:45 min., 35 vteřin za Thomasem. Thomas jde na druhé místo! Na Keldermana to však Majkovi stačí. Pódium je jeho.

A Yates? 11:32 min., 22 vteřin za Thomasem. A to mu stačí!

Rafal Majka

Konečné zúčtování

Ganna (193 cm, 76 kg) vyhrává časovku, Simon Yates (172 cm, 58 kg) etapový závod! Závod, v jehož průběhu museli cyklisté nastoupat dvakrát víc výškových metrů, než bylo v minulosti obvyklé.

Připomeňme si, že první, druhá a šestá etapa končily hromadným sprintem. Dvakrát byl úspěšný Ackermann (Bora), jednou dojel druhý za Merlierem (Alpecin). Jednou se podařilo dotáhnout uprchlíkům únik až do konce, když ve včerejší etapě poté, co se opakovaně dostával do úniků, byl nakonec úspěšný Mathieu Van der Poel (Alpecin).

Tři etapy se rozhodovaly mezi nejlepšími vrchaři a favority celkového pořadí. V první byl nejúspěšnější Woods, v další využil tolerance favoritů a poté, co si nastoupil s Masnadou (Deceuninck-Quick Step) z čelní nepočetné skupiny nejlepších, se radoval kolega Yatese Lucas Hamilton. Pátou, nejtěžší a rozhodující etapu ovládl suverénním způsobem Simon Yates, oblékl se do modrého dresu a ten už nepustil.

Vlasov na celkovém 5. místě se stal nejlepším mladíkem. Bodovací soutěž vyhrál Ackermann, vrchařem se tu stal Španěl Carretero z Movistaru a týmy ovládl Sunweb před Astanou a EF pro Cycling.

Zdařile postavený závod, příležitost dostaly všechny specializace, s mnoha zvraty a dramatický až do samého konce. Nádherná podívaná pro cyklistické fajnšmekry. Za rok zase nashledanou!