Čtvrtou etapu Giro Rosa ovládla uprchlice Lizzy Banks

nabor

První větší únik a hned vítězný! Pelotonu Gira dnes zamávaly Eugenia Bujak a Lizzy Banks a na kostkách dalšího nepříjemného městského stoupání se v Tivoli radovala druhá jmenovaná. Růžový dres s přehledem udržela, ba ještě pojistila Annemiek van Vleuten.

Ani dnes nebyl úspěšný první únik. Ruth Winder byla brzy stažena, čehož na jediné vrchařské prémii využila Cecilie Uttrup Ludwig a vyhoupla se před Annemiek van Vleuten do čela klasifikace. Poté už úřadovala dvojka Bujak – Banks, kterou se pokusily, ovšem neúspěšně, stíhat ještě Silvia Valsechi a Rachel Neylan. Náskok uprchlic se ustálil kolem pěti minut a 20 kilometrů před cílem, když peloton na začátku klesání do Tivoli teprve začínal pořádně akcelerovat, již bylo víceméně zřejmé, že jedna z nich zvedne ruce nad hlavu.

Lizzy Banks si klíčový nástup nachystala na metu 1,2 kilometrů od cíle a na nejtěžší, kostkovanou pasáž cílového výšlapu najela již osamocena. Annemiek van Vleuten mezitím zkoušela zničit soupeřky z celkového pořadí tempem. Silnou chvilku pak stejně jako včera měla Elisa Longo Borghini a dokonce se zdálo, že hvězdě Mitchelton-Scott dokáže poodjet, totéž se ale po troše odpočinku povedlo právě Nizozemce.

Cílem projela minutu, 10 sekund za Lizzy Banks. Až dvanáctá byla Anna van der Breggen, jež průběžnou „stříbrnou“ příčku přepustila Katarzyně Niewiadomé. Skvělý výkon předvedla Markéta Hájková. Na 36. místě byla nejsilnější ženou stáje BePink.

„Věděla jsem, že musím zaútočit v prudké části kopce. V tu chvíli jsem si sahala na dno a zdálo se mi, že to nikdy neskončí, ale vydržela jsem. Pro náš malý tým je to fantastické. Mikayla Harvey je nejlepší mladá závodnice a teď ještě etapová výhra. Klidně bychom mohly jet domů,“ smála se v cíli Lizzy Banks, jež si zopakovala slastné pocity z loňské 8. etapy. „Chtěla jsem být aktivnější než včera. Trochu jsem to přepálila, ale pak jsem chytila druhý dech. Čím delší kopec, tím lépe pro mě,“ věděla Annemiek van Vleuten.

Německé repete?

Profil 5. etapy Giro Rosa 2020Pátá etapa bude ve znamení okruhu se startem i dojezdem v Terracině. Na ne až tak nepodobném profilu tu před 489 dny finišovala rovněž pátá etapa Giro d’Italia a v psím počasí se radoval Pascal Ackermann. Zítřejší vrchařské výzvy se jmenují Madonna della Civita (ke známému poutnímu místu vede 13,2 km stoupání do 4 %, 2. kategorie) a Monte San Biagio (do pitoreskního městečka ve skalách se pojede 1,2 km – 6,5 %, 3. kategorie), nicméně jinak bude hrát prim přímořská rovina a nebude zuřit lijavec či vichřice, jen foukat vánek.

Terracina - krajina dojezdu 5. etapy Giro Rosa 2020 a Giro d'Italia 2019Takové podmínky by mohly vyhovovat Lianne Lippert. Ta díky fantastickému úvodu záhy přerušené sezóny stále drží třetí místo v žebříčku WorldTour. Snadné to ale mít nebude. Marianne Vos si totiž bude chtít alespoň dorovnat standard, kdy od ročníku 2007 (tehdy jako 20letá zapsala „pouze“ jednu debutovou výhru) na každém Giru, jež dokončila, urvala pro sebe alespoň dvě etapy. Svou možná nejlepší šanci si ovšem budou chtít užít také spurterské specialistky. Oprášit formu by mohla zkusit například Jolien d’Hoore.

Pátá etapa Giro Rosa 2020 startuje ve 12:15. Dojezd bude brzký, možná už před třetí.

4. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.