EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Karel Pučelík

15. 09. 2020

0 komentářů

Stavební zákon dostává trhliny, obávají se developeři

 

Nový stavební zákon se přiblížil schválení. V průběhu procesu ale přibývaly i připomínky, které mohou jeho konečnou podobu výrazněji upravit. Co na to říkají zástupci developerských firem?

Loading



 


Aktuální předloha je podle odborníků zdlouhavá a složitá. Nejen hlavní město se přitom potýká s nedostatkem nových bytů a raketově rostoucími cenami stávajícího bytového fondu. Novela se tedy zdá být logickým krokem k nápravě situace. Práce na novém návrhu stavebního zákona pokračují. Před několika dny ho schválila vláda a jednání se tedy přesunou mezi poslance a senátory. Jak ale uvádějí odborníci, koncept po řadě připomínek doznal mnoha změn.
Nově by nemělo k povolení stavby být potřeba množství razítek, proběhnout by mělo jen v rámci jednoho stavebního úřadu. Zjednodušit a zrychlit proces by mělo i přesunutí úkonů na internet.

„Věřím, že nový stavební zákon přinese výrazné zlepšení povolování nových staveb a urychlení celého procesu. České stavebnictví by se tak opět mohlo dostat z krize, do níž ho uvrhl stávající legislativní Kocourkov a koronavirová pandemie,“ vítá nový zákon šéf Ekospolu Evžen Korec.

Jak již uvádí úvodní odstavec, hlavním cílem předlohy je stavební řízení zjednodušit a zrychlit. Nebude to ale patrně tak jednoduché. Objevují se totiž i méně pozitivně laděné názory, které tvrdí, že nedávné změny tyto cíle značně komplikují. Původní návrh někteří kritizovali i proto, že podle nich nedostatečně zohledňoval veřejný zájem. Dnes ale obavy mají i někteří developeři.
Některé komentáře naznačují, že by se situace zlepšit vůbec neměla, naopak. „Aktuální návrh doznal oproti původní verzi novely řady změn. Hlavní smysl inovovaného stavebního zákona, tedy zkrácení a zjednodušení povolování připravovaných projektů, se tím však zkomplikoval. Ztotožňujeme se proto s názory, které tvrdí, že novela v této podobě může současný stav paradoxně ještě zhoršit,“ okomentoval návrh mluvčí společnosti Trigema Radek Polák.

I tak se jedná o posun

Ani developerská společnost Central Group změny nevítá, ale stále tvrdí, že i tento návrh je krokem vpřed . „Původní návrh stavebního zákona byl velmi progresivní a ambiciózní. Přijetím určitých kompromisů ale došlo k jeho deformaci. Stále ovšem představuje jednoznačný posun vpřed. Současná legislativa byla již nefunkční a byla hlavní příčinou stavební paralýzy. Nový zákon slibuje zrychlení povolování, zjednodušení byrokracie, digitalizaci a dodržování lhůt ze strany státu, což jednoznačně vítáme,“ uvedl hlavní analytik Central Group Ondřej Šťastný.
Ani aktuální podoba předlohy schválená vládou ale nemusí být konečná. „Stále však doufáme, že se ještě při schvalování v Poslanecké sněmovně a Senátu naskytne možnost vrátit se k původnímu záměru se státními stavebními úřady. Praha a krajská města by také měla mít větší pravomoci v územním plánování a možnost vlastních stavebních předpisů. Tato největší města totiž plní nadlokální funkce pro širší území a táhnou ekonomiku celé země,“ dodal Šťastný.
„Nemusíme přitom vymýšlet něco zcela nového. Můžeme se inspirovat zkušenostmi ze zahraničí. Všude platí to samé. Developeři potřebují mít pro svoje podnikání předem nastavená jasná, jednoduchá a neměnící se pravidla, podle nichž se mohou řídit. Pokud se navíc tato pravidla po každých komunálních nebo jiných volbách opakovaně mění, nebo nejsou již od počátku dostatečně funkční, poškozuje to nejen developery, ale i celou společnost, včetně samotných zájemců o bydlení,“ uzavřel Polák z Trigemy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *