Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dallas si zahraje ve finále NHL o Stanley Cup, v pátém zápase mu v tom nezabránilo ani dvoubrankové manko

Denis Gurjanov se raduje ze vstřelené branky. foto: Reuters

Edmonton - Hokejisté Dallasu smazali v pátém utkání semifinálové série play off NHL proti Vegas dvoubrankové manko, zvítězili 3:2 v prodloužení a poprvé od roku 2000 postoupili do finále Stanleyova poháru. Rozhodující gól vstřelil v čase 63:36 ruský útočník Denis Gurjanov.
  7:12

V dresu vítězů nezasáhl do hry podruhé za sebou Radek Faksa a zranění připravilo o poslední dva duely sezony i dalšího českého útočníka Tomáše Noska v barvách Golden Knights. Na dálku sleduje útok Stars na druhý triumf v klubové historii po zisku Stanley Cupu z roku 1999 obránce Roman Polák, který v nedohrané základní části kvůli pandemii koronaviru odehrál 41 utkání. Využil práva se letní dohrávky sezony nezúčastnit a připravuje se na start extraligy jako nový kapitán Vítkovic.

Další gól a asistence pro Paláta. Český útočník přiblížil Tampu postupu do finále NHL

Do utkání vstoupilo lépe Vegas, které se v deváté minutě zásluhou Chandlera Stephensona dostalo do vedení. Kanadský útočník využil výborné přihrávky Shey Theodora a v samostatném úniku překonal Antona Chudobina v brance Stars.

Hráči Vegas byli po úvodní brance střelecky aktivnější a snažili se diktovat tempo hry, největší šanci v druhé části si ale vypracoval Dallas. Chvíli po polovině utkání Gurjanov svižnou ranou trefil horní tyč branky Robina Lehnera.

Brankář Chudobin opět čaroval a Dallas má na dosah finále NHL. Faksa a Nosek nenastoupili

Svou střeleckou aktivitu využili Golden Knights hned v úvodu třetí části. Reilly Smith se z protiútoku trefil z pravého kruhu do bližšího horního rohu zvýšil na 2:0.

Dallas se z tvrdého zásahu dokázal zvednout. V 50. minutě využil závaru v Lehnerově brankovišti Jamie Benn a vystřelil Stars naději na zvrat v utkání. V čase 56:13 využili hráči Stars v přesilové hře stupňující se tlak, díky dorážce Joela Kviranty srovnali na 2:2 a poslali zápas do prodloužení.

V nastaveném čase využil Dallas další početní výhodu. Postup do finále Stanleyova poháru vystřelil prudkou ranou z pravého kruhu Gurjanov.

Semifinále play-off NHL:

Západní konference - 5. zápas (Edmonton):

Vegas - Dallas 2:3 v prodl. (1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)

Branky: 9. Stephenson, 41. R. Smith - 50. Jamie Benn, 57. Kiviranta, 64. Gurjanov. Střely na branku: 36:26. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Jamie Benn, 2. Chudobin, 3. Gurjanov (všichni Dallas). Konečný stav série: 1:4.

Autor: