8 skvělých thrillerů o psychopatech terorizujících své okolí

8 skvělých thrillerů o psychopatech terorizujících své okolí
Mys hrůzy (1991) | 2001 Universal Home Video
Cizinci ve vlaku (1951)
Cizinci ve vlaku
Alfred Hitchcock tvrdil, že film je tak dobrý, jak dobrý je jeho padouch. Nejoblíbenějším z jeho vlastních snímků byl Bruno (Robert Walker) z Cizinců ve vlaku, kteří vyprávějí o tzv. výměně vražd. Z náhodného vlakového setkání dvou neznámých mužů se vyklube pro tenistu Guye (Farley Granger) nervydrásající psychologický souboj s nevypočitatelným psychopatem, jenž ho skrze vydírání chce donutit k vraždě (Brunova) otce...

Duel (1971)
Duel
Celovečerní televizní debut Stevena Spielberga vypráví o obchodním cestujícím, jehož během cesty arizonskou pustinou začne z neznámého důvodu terorizovat tajemný řidič cisterny. Rozpoutá se tím náramně vyhrocená hra kočky s myší, která má podobu jedné velké automobilové honičky s několika psychologicky vypjatými "zastávkami". Spielberg se jako režijní mistr s výjimečným smyslem pro gradaci jednotlivých scén i celku zkrátka projevil už ve svém prvním filmu.

Stopař (1986)
Stopař
Berete stopaře? Po zhlédnutí téhle drsné a napínavé klasiky takovou "chybu" už pravděpodobně nikdy neuděláte. V kultovním akčním thrilleru z druhé poloviny 80. let právě takovou učinil jedné deštivé noci mladík Jim Halsey (C. Thomas Howell), když zastavil tajemnému Johnu Ryderovi (Rutger Hauer v jedné ze svých životních rolí), jenž následně udělá Jimovi ze života peklo... Temná a strhující jízda s několika vynikajícími šokujícími momenty.

Mys hrůzy (1991)
Mys hrůzy
Na začátku 90. let natočil věhlasný Martin Scorsese prvotřídní remake stejnojmenného snímku z roku 1962. Propuštěný trestanec Max Cady (Robert De Niro) se chce pomstít svému obhájci Samu Bowdenovi (Nick Nolte), že záměrně zamlčel polehčující okolnost, jež mohla Cadymu u soudu výrazně pomoci. Nebezpečný násilník začne zákeřně šikanovat celou Bowdenovu rodinu... Původní snímek je na rozdíl od této předělávky u nás sice skoro úplně neznámý, v tomto případě to ale zase tolik nevadí, neboť Scorseseho film dokázal originál ve většině ohledů překonat.

Volný pád (1993)
Volný pád
Nedávno zesnulý Joel Schumacher měl pověst režiséra, který s velkými rozpočty točil špatné filmy (Batman a Robin), zatímco s těmi malými naopak vesměs kvalitní, v nejšťastnějších případech rovnou špičkové a nestárnoucí filmové pecky. Jednou z největších je vytečně napsaný a natočený příběh muže (Michael Douglas), jemuž během jedné běžné dopravní zácpy dojde trpělivost a vydá se skrze rozpálené Los Angeles na cestu domů, a každý, kdo mu bude během ní chtít "zkomplikovat" život (od neochotné obsluhy fast foodu až po pouliční gangstery), toho bude litovat... Nejen skvělý a originální thriller, ale také řízná a zábavná kritika různých neduhů moderních velkoměst a života v nich.

Maniak (1997)
Maniak
Trestuhodně málo známá lahůdka, která v sobě skvěle spojuje mrazivý thriller o úchylném sériovém vrahovi s nevybíravou sociální černou komedií. Dospívající dívka z nejhorších společenských vrstvev (skvělá Reese Witherspoon) jedné noci narazí na dálnici na zvrhlého vraždícího šílence (nádherně slizký Kiefer Sutherland), který chce z téměř negramotné teenagerky učinit další ze svých obětí. Situace se však vyvine jinak, než by si perverzní zločinec představoval... Maniak svým svérázným pojetím, vycházejícím z jisté všeobecně známé pohádky (viz úvodní titulky a neuvěřitelný závěr) ze zdejšího seznamu sice trochu vybočuje, je ale natolik zábavný, nepředvídatelný a "svůj", že by byla rozhodně škoda ho tady nezmínit a hlavně nedoporučit.

Telefonní budka (2002)
Telefonní budka
A ještě jednou Joel Schumacher. Ten se tentokrát omezil na prostor jedné telefonní budky a jejího blízkého okolí. Tajemný sniper si došlápne na pokryteckého frajírka Stua (perfektní Colin Farrell), jenž využívá telefonní budky k hovorům se svou milenkou. Skrze sluchátko ho začne pod hrozbou zastřelení nutit k různým nepříjemným věcem... Originální žánrová pecka plná napětí a nápadů. Navíc skvěle vygradovaná a s náležitě výživným emocionálním vyvrcholením.

Dům na špatné adrese (2008)
Dům na špatné adrese
Člověk by si řekl, že mít za souseda policajta může být celkem výhoda, pokud chcete mít v okolí svého bydliště klid a pohodu. Ovšem když má onen představitel zákona sám tak trošku o kolečko víc, hypotetická výhoda se může rychle a snadno proměnit ve velký problém, potažmo rovnou v noční můru. Přesně to se stane mladému páru (Patrick Wilson a Kerry Washington), jenž se v Kalifornii nastěhuje do svého vysněného domu. Jejich sousedovi, jímž je přísný losangelský policista (Samuel L. Jackson), se totiž nelíbí, že každý z manželů má jinou barvu pleti. Dvojici jeho nevhodné chování brzy začne výrazně obtěžovat... Mírně zapadlý thriller sice nevyniká zápletkou, již už jsme mohli vidět zpracovanou mnohokrát, ale jedná se o kvalitní hollywoodské řemeslo, které herecky táhne především spolehlivý drsňák Jackson.
Máte tip, který jsme zde nezmínili? Neváhejte se podělit v diskuzi!