CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Zahrada Čech 2020: Tradiční výstava se letos neobejde bez hygienických opatření

  • Téma: Komerční sdělení
  • Komerční sdělení
  • 15. září 2020 08:58
Zahrada Čech 2020

Zahrada Čech

V Litoměřicích na Ústecku se koná již 44. ročník výstavy Zahrada Čech, na kterou každoročně přijíždějí nejen zahrádkáři, ale také kutilové nebo milovníci přírody. Tradiční devítidenní festival ale letos poznamenala pandemie koronaviru, návštěvníci proto musí dodržovat hygienická opatření. O tom, co Zahrada Čech znamená pro region a jak se výstava vyrovnala s koronakrizí, hovořili v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS provozní ředitelka veletrhu Michaela Mokrá a první náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (Lepší Sever).

„Návštěvnost měla v posledních čtyřech dnech klesající tendenci zhruba o 30 procent. I tak je ale velmi pěkná,“ popsala Mokrá. Veletrhu se podle ní letos účastní více než 500 vystavovatelů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech.

Hygiena na prvním místě

Kvůli pandemii koronaviru letos výstavu doprovázejí přísná hygienická opatření. „Velmi úzce jsme komunikovali s krajskou hygienickou stanicí o tom, jaká opatření musí naše akce mít. Je jich mnoho, ať už jsou to roušky ve vnitřních prostorách, zvýšená hygiena na toaletách, snažíme se také mezi návštěvníky udržovat rozestupy. Zavedli jsme i on-line předprodej vstupenek, aby se návštěvníci nemuseli shlukovat před pokladnami,“ vysvětlila Mokrá.

Veletrh je významnou událostí i pro celý kraj. „Zahrada Čech je rodinné stříbro Ústeckého kraje. Jde o jednu z největších akcí, kterou pravidelně podporujeme. Ústecký kraj zde slaví 20 let vzniku, čímž jsme také Zahradu Čech podpořili,“ řekl Klika.

Jenže kvůli koronakrizi region od jara přišel o řadu dalších výstav. „Co se týká Ústeckého kraje, daňové propady se v tuto chvíli pohybují kolem jedné miliardy korun. Je to citelné pro celý region,“ dodal Klika.

Ani letos se Zahrada Čech neobejde bez soutěže „Křišťálové jablko“, která v poslední den výstavy, která končí tuto sobotu, vyhodnocuje nejkrásnější jablko.

Tagy:
výstava CNN Prima NEWS Nový den Ústecký kraj Litoměřice Češi Martin Klika Komerční sdělení Zahrada Čech Krajská hygienická stanice koronavirová recese pandemie covidu-19