The Capitals: Lukašenko označil Orbána za svého přítele

© Shutterstock / Drop of Light

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


VISEGRÁD

SOČI / BUDAPEŠŤ

Lukašenko označil Orbána za svého přítele. Běloruský prezident Aleksandr Lukašenko navštívil Soči, kde se setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hovořili spolu nejen o ekonomické spolupráci mezi Minskem a Moskvou, ale také o vztazích s Budapeští.

„Jednou jsem se zeptal svého přítele Viktora Orbána na spolupráci s dalšími zeměmi, zejména v rámci EU, a to kvůli jeho zvláštní pozici. Myslím, že mi řekl, že Německo se podílí na 90 % maďarského obchodu,“ prohlásil Lukašenko citovaný serverem belta.by.

Polský premiér Mateusz Morawiecki mezitím oznámil, že na dalším zasedání Evropské rady představí jménem Visegrádu „Marshallův plán pro Bělorusko”. Informovala o tom maďarská tisková agentura MTI. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

VARŠAVA

Evropský parlament jedná o polském právním státu. Europoslanci v pondělí diskutovali o stavu vlády práva v Polsku, zejména o justičních reformách a LGBT-free zónách. „Polsko se vzdaluje evropským hodnotám,“ uvedl předseda výboru pro občanské svobody (LIBE) Juan Fernando López Aguilar (S&D) během plenární debaty. Polská poslankyně z vládní strany Právo a spravedlnost Jadwiga Wiśniewská (ECR) mu oponovala tím, že europarlamentní zpráva o stavu vlády práva v Polsku je „odtržena od reality.“ (Agata Pyka | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Tajné přípravy národního reformního plánu. „Tak jako veřejnost, i já jsem velmi zvědavá na obsah těchto dokumentů,“ prohlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Potvrdila tím, že ani ona nebyla zapojena do procesu příprav národního reformního plánu. Necelý měsíc před termínem, kdy má Slovensko předložit svůj plán Evropské komisi, se na veřejnost zatím nedostala žádná detailní informace o tom, co od plánu očekávat. Dokument je totiž připravován za zavřenými dveřmi a seznam možných forem reformního plánu má být před jeho oficiálním zveřejněním nejprve předložen koaličním partnerům pro diskusi. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Neracionální Komise. Česká republika je nadále skeptická vůči evropským klimatickým ambicím. Zatímco Evropská komise se chystá navrhnout 55% snížení emisí do roku 2030, ČR podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka zvládne snížení o 40 až 45 %. Informoval o tom server Info.cz. „Na Evropské komisi mi vadí ta neracionalita,“ uvedl ministr s ohledem na klimatické ambice unijní exekutivy. „Jsme v tomto přístupu proti neracionálním cílům Zelené dohody pro Evropu spíše osamocení, ve většině zemí vítězí politické řešení – tedy že si vezmou peníze na projekty a podepíší závazek vysokého snížení,“ dodal. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)


ZÁPAD

BERLÍN

Sociální demokraté stupňují tlak kvůli táboru Moria. Němečtí sociální demokraté (SPD) udělili křesťanským demokratům (CDU/CSU), svým koaličním partnerům, ultimátum v otázce přijetí uprchlíků ze zničeného tábora Moria. SPD požaduje dohodu, ve které by se Německo zavázalo přijmout v následujících 48 hodinách více uprchlíků, než původně přislíbila. Vláda by měla rozhodnout ve středu (16. září), CDU/CSU nicméně stále volá po „evropském řešení“ problému.

V pátek (11. září) oznámil ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), že země přijme z tábora mezi 100 až 150 mladistvými bez doprovodu. Toto rozhodnutí označil za „první krok“.  V minulosti ovšem Seehofer odmítl dalším migrantům dovolit vstup do Německa a některým spolkovým zemím, které byly ochotné jich přijmout více, to dokonce znemožnil. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Ministr zdravotnictví představil novou verzi koronavirového zákona. Potom, co rakouský ústavní soud označil vládní protikoronavirové opatření (např. uzavření obchodů) za nezákonná, se ministr Rudolf Anschober (Zelení) zavázal k přepracování zákona. Dle soudců spočíval problém v tom, že zákon umožňoval Anschoberovi omezit přístup pouze na „určitá místa“, zatímco jeho regulace se vztahovala na veřejné prostory obecně. V pondělí představil ministr zdravotnictví novou verzi legislativy, která mimo jiné dovoluje vládě povolit občanům vycházet z domu jen pro specifické důvody, jako například nákup potraviny či sportování. Opatření musí odsouhlasit parlament. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LUCEMBURSKO

Cestovní omezení budou flexibilnější. Ministr zahraničí oznámil, že občané EU budou moci do velkovévodství znovu cestovat v případě, že budou chtít navštívit příbuzné. Opatření se týká manžela, manželky či registrovaného partnera a dětí pod věkovou hranicí 21 let, a to za podmínky, že jsou přímým potomkem občana EU nebo jeho manžela, či manželky. Pro získání povolení budou muset dlouhodobý vztah a pravidelnost kontaktů prokázat. (Anne Damiani | EURACTIV.com)

PAŘÍŽ

Macron chce po Putinovi vysvětlení otravy Navalného. Francouzský prezident Emmanuel Macron včera telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Požádal jej o okamžité vysvětlení otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Macron se stejně jako další evropští lídři domnívá, že Navalnyj byl záměrně otráven látkou novičok. (Anne Damiani | EURACTIV.FR)

DUBLIN

Irsku Huawei nevadí. Irská telekomunikační společnost Eir se nebrání spolupráci s čínskou firmou Huawei. Šéf společnosti Eir Carolan Lennon to uvedl pro stanici CNBC s tím, že pokud budou ostatní země EU vyřazovat Huawei z tendrů, výstavba rychlých sítí v Evropě se sníží. Většina telekomunikačních společností totiž využívá právě nástroje firmy Huawei. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

LONDÝN

Johnsonův zákon přežil hlasování. Kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu, který by porušil podepsanou dohodu mezi Velkou Británií a EU, je o krok blíž ke schválení. Proti návrhu premiéra Borise Johnsona hlasovali dva konzervativci, dalších třicet se zdrželo hlasování. Vládu ale podpořila Demokratická unionistická strana. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Za Santou jen s negativním testem. Vývoj pandemie koronaviru bude v nadcházejících týdnech a měsících zásadní pro cestovní ruch na severu Finska. Tak jako každé Vánoce, i letos totiž finské Laponsko očekává příliv turistů, zejména ze Spojeného království a Asie. Koronakrize však může všechno zhatit.

Minulý týden vláda oznámila nová protikoronavirová opatření. Od soboty 19. září budou moci do severské země přijet turisté ze zemí, kde se počty nakažených pohybují v posledních 14 dnech pod 25 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. Pokud však budou pocházet ze států, kde jsou takové počty vyšší, budou muset do tří dnů od svého příjezdu předložit negativní test na koronavirus. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

ATHÉNY

Balíček obnovy získal souhlas ESM. Šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling při své návštěvě Athén podpořil balíček řecké vlády ve výši 10 miliard eur, který má opět nastartovat hospodářský růst. Balíček sice obsahuje i krácení daní, podle Reglinga se však drží v mantinelech stanovených Evropskou unií. Jak si opravdu vede řecká ekonomika, se vláda dozví v následujících týdnech, kdy EU zveřejní hodnotící zprávu po ukončení ekonomického ozdravného programu. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

ŘÍM

Dekarbonizace oceláren. Roberto Gualtieri, italský ministr hospodářství, představil plán pro dekarbonizaci oceláren Ilva v Tarantu, které jsou majetkem francozsko-lucemburské ocelářské společnosti ArcelorMirral. „Je to dlouhá a spletitá cesta, ale je tou jedinou, po které se můžeme vydat,“ řekl Gualtieri o ekologické renovaci závodu.

„Vláda do projektu investuje, aby mohla zachovat zaměstnaneckou a produkční kapacitu. Pokud s tím ArcelorMittal nebude souhlasit, najdeme další partnery,“ dodal ministr. „Projekt bude jedním z klíčových bodů italské Zelené dohody a rozhodli jsme se z něj udělat prioritu plánu obnovy. Budeme usilovat o změnu výrobního procesu, který by měl být nejprve poháněn plynem, poté vodíkem,“ uvedl Gualtieri. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)


BALKÁN

ZÁHŘEB

Spojenec Chorvatů. Chorvatsko vždy stálo na straně Bosny a Hercegoviny, včetně práv Chorvatů v této zemim a očekává proto respektování Daytonské mírové dohody. Uvedl tak premiér Andrej Plenković během jeho oficiální návštěvy v Mostaru. Ta probíhá tento týden v souvislosti s inaugurací Petara Paliće coby nového biskupa diecéze Mostar-Duvno.

„Podporujeme Bosnu a Hercegovinu a budeme i nadále rozvíjet vzájemnou spolupráci se všemi třemi konstitutivními národy,“ dodal Plenkovic na tiskové konferenci zorganizované před zasedáním s Draganem Čovićem, předsedou Chorvatské demokratické unie BiH (HDZ BiH). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BUKUREŠŤ

Stav pohotovosti prodloužen. Rumunská vláda prodloužila stav pohotovosti o dalších třicet dní. Zároveň se rozhodla zrušit některá restriktivní opatření, jako například zákaz kontaktních sportů. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

BĚLEHRAD

Návštěva z Číny? Srbský ministr obrany Aleksandar Vulin pozval svého čínského protějška na návštěvu Srbska. Stalo se tak během Vulinovi schůzky s čínským velvyslancem, při které ministr potvrdil, že Srbsko podporuje politiku jedné Číny. Velvyslanec na oplátku vyjádřil podporu srbské územní integritě a suverenitě. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář