Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Aktuálně.cz: Kandidát Trikolóry hraje v klipu zakladatele neonacistického hnutí Národní odpor

15. září 2020
Čtení na 4 minuty

Kandidaturu thaiboxera Ondřeje Hutníka v krajských volbách za Trikolóru propagoval šéf hnutí Václav Klaus ml. V den, kdy se Hutník fotil na Facebook Trikolóry, zveřejnil svůj hudební klip zakladatel neonacistického Národního odporu Filip Vávra. “Čechy Čechům,” zní ve videu, v němž účinkuje i Hutník. Další známá postava extremistické scény za Trikoloru přímo kandiduje. Tématem se zabývá Aktuálně.cz.

Hutník v krajských volbách kandiduje na devatenáctém místě středočeské Trikolóry a dělá místopředsedu její organizace v Líbeznicích. Jeho kandidaturu v červnu na Facebooku avizoval i samotný šéf hnutí Václav Klaus mladší. Ve stejný den Hutník na internetu začal účinkovat ve videu, které zveřejnil Filip Vávra. Národní odpor hlásal nadřazenost bílé rasy a antisemitismus. Hlásil se k ideologii nacionálního socialismu a používal znaky a barvy připomínající symboliku hitlerovského Německa. 

Hutník tak spojil svou osobu s jedním z nejznámějších pravicových extremistů v Česku. V dubnu 2009 například Vávra přivezl do Prahy amerického aktivistu, bývalého vůdce Ku-klux-klanu a popírače holocaustu Davida Dukea, který měl na Univerzitě Karlově diskutovat se studenty. Policie ale Dukea zatkla a následně vyhostila. Vávra stanul za podporu neonacismu i před soudem, jenž po 10 letech vleklých sporů jeho stíhání zastavil. Kauzu ale znovu otevřel Nejvyšší soud. Dnes Vávra provozuje web Středoevropan.cz, který dle serveru Manipulátoři.cz v minulosti šířil dezinformace a manipulace. Středoevropan například nepravdivě psal o znásilnění psa, který byl prý nalezen mrtvý v uprchlickém táboře v Řecku. 

Právě díky webu Hutník před lety Filipa Vávru zaregistroval, podle svých slov jeho výstupy považuje za zajímavé. Vylučuje ale, že by mu pohled na svět prezentovaný Národním odporem byl blízký. “Absolutně se distancuju od ultrapravicového smýšlení, názorů a aktivit,” ujistil. Důvod, proč tedy vystupoval ve zmiňovaném klipu, vysvětluje následovně: “Byl jsem v klipech už několika umělců, každý byl přitom z jiné scény. Je to forma prezentace.”

Předseda Trikolory Václav Klaus v účinkování svého kandidáta v klipu Filipa Vávry nevidí problém. O Hutníkovi mluví jako o otci od rodiny, který je úspěšný sportovec. “Řekl jsem, ať si na ty věci dává pozor, že se to použije proti nám. Ale když ho někdo poprosí, aby na vteřinu figuroval v nějakém klipu, a on řekne, že jo, tak já jsem si taky na náměstí potřásl rukou se spoustou lidí a každého nekádruju,” sdělil Aktuálně.cz Klaus. 

Trikolora a extremismus

Za Trikolóru kandidují další osoby z extremistické scény a sama Trikolora nemá k extremismu daleko:

  • Jan Kopal, kterého v roce 2017 konkurenční SPD Tomia Okamury pro extremistické názory vyloučila, Kopal byl šéfem ultrapravicové skupiny Národně sociální blok, založil Národní domobranu či působil ve fašistické Národní straně nebo Vlastenecké frontě. Kopal kandiduje v Libereckém kraji na čtrnáctém místě a prohlašuje se za místopředsedu tamní bezpečnostní komise Trikolóry. Ve sněmovních volbách v roce 2013 kandidoval Kopal na pátém místě volebního bloku Hlavu vzhůru v Libereckém kraji. Sám bývalý prezident vystoupil na mítinku tohoto hnutí, objevil se i na jeho billboardech.
  • Deník N upozornil, že za Trikolóru v Karlovarském kraji kandiduje bývalý místopředseda neonacistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk, který se angažoval i v Národním odporu. Froňka však vyzval k odchodu z hnutí předseda Trikolóry na Karlovarsku Matěj Drbohlav. O Froňkově minulosti prý nevěděl.
  • Vazbu na extremisty má i další kandidát Trikolóry. Místopředseda jihomoravské buňky hnutí Aleš Karásek se vyfotil s kickboxerem Zdeňkem Pernicou. To je lídr brněnského hnutí Slušní lidé, které ve své zprávě za rok 2017 ministerstvo vnitra označilo za extremistické. “Personální substrát skupiny Slušní lidé tvoří mimo jiné i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí,” napsali experti. Karáskův kolega a brněnský advokát Richard Novák, který kandiduje v Brně do senátu, tak rovnou činí s podporou hnutí Slušní lidé.
  • Už před rokem pak sympatie celé Trikolóře vyjádřil předseda ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas. “Program, který Václav Klaus ml. představil, se s mými názory shoduje tak z 95 procent,” uvedl Vandas. A letos v srpnu se zástupci Trikolóry zúčastnili stejné akce jako Vandas – Vlasteneckého setkání na zámku Příčovy, kterému dal záštitu prezident Miloš Zeman.
  • V červenci pak poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z Trikolóry na svou facebookovou stránku umístila fotografii, na které pózuje se xenofobní kapelou Ortel. 

Václav Klaus ml. tvrdí, že jeho hnutí jsou myšlenky krajní pravice cizí. Na druhou stranu nevidí důvod, proč by měl bývalé extremisty, kteří nebyli pravomocně odsouzeni, ostrakizovat. “Nejsou to lidé druhé kategorie, každý za mlada něco dělal a prošel si nějakým přerodem. Proč by měli kvůli tomu zůstat navěky ušpinění? Nechci každého prokádrovávat do bezvědomí,” řekl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon