Skicentrum Deštné v Orlických horách se už chystá na zimu. Nechce zvyšovat kvantitu, ale kvalitu

15. září 2020

Je polovina září, výstavní babí léto a ve Skicentru Deštné v Orlických horách se teploměr šplhá k bezmála 26°C. Nic nenaznačuje tomu, že by sem už za dva měsíce mohli přijet lyžaři. Provozovatelé střediska se ale nevyhřívají na výsluní a pečlivě připravují zimní sezónu. Jak, na to odpověděl redaktorce Vlaďce Wildové správce skicentra Petr Prouza. 

Základní údržbu na rolbách, zasněžování, na sněžných dělech, na lanovkách a na vlecích doplňuje letos investice do rozvodů pro nové zasněžování. Bude efektivnější: vyrobí v kratší době víc sněhu.

Čtěte také

Ve Skicentru Deštné nechtějí zvyšovat kapacitu návštěvníků, ale komfort pro ně. V blízké budoucnosti proto chystají mimo jiné výstavbu skirestu na místě staré budovy strojovny vleku. Sloužit by mohla už za dva roky a poskytne i zázemí při nepřízní počasí.

Původní lanovku a současné vleky v areálu Marta 1 by měla nahradit nová lanovka.

V lyžařském středisku plánují i další průseky a rozšíření některých sjezdovek. Aktuálně jich lyžařům nabízejí šest: dvě černé, jednu červenou a tři modré.

U čtyřsedačkové lanové dráhy ve Skicentru v Deštném

V posledních letech se v deštenském areálu zaměřují i na letní provoz, trendem je totiž návrat Čechů na české hory i v létě. Pomůže vyvažovat kratší zimy a v budoucnu poslouží i jako „záchranná síť“ pro horaly.

Obec Deštné
leží v nadmořské výšce 650 metrů v údolí říčky Bělé a Deštenského potoka. Je známé hlavně jako největší lyžařské středisko v Orlických horách. Ze severovýchodu obec rámuje zalesněný hřeben Orlických hor s Velkou a Malou Deštnou, na západě pak vrchol Špičáku. V Deštné jsou dva lyžařské areály- menší Roznět ( Na Špičáku) a Skicentrum Deštné. Přímo v obci jsou také pravidelně upravované běžecké tratě, které navazují na Jiráskovu stezku a síť bezmála 150 km upravovaných běžeckých tras.

Deštné v Orlických horách je známo především jako největší středisko zimních sportů v Orlických horách. Lyžařům nabízí na jeden skipas 6 sjezdový tratí, které jsou všech různých obtížností. O dostatečnou sněhovou pokrývku se stará výkonný zasněžovací systém. Ve dvou vzájemně propojených areálech naleznete celkem 7 lyžařských vleků a sedačkovou lanovou dráhu.

Čtěte také

Ideální podmínky pro rodiny s dětmi nabízí menší areál Marta II. Auto zde zdarma zaparkujete přímo pod svahem. Širokou sjezdovku lemuje dětská zábavná dráha se sněhovými boulemi a hračkami. Zdejší lyžařská škola se může pochlubit osvědčením APUL, dětským Yettiho hřištěm, dvěma provazovými vleky, pojízdným pásem SUNKID, dětským kolotočem a iglu stenem. Součástí areálu je také půjčovna a servis veškerého vybavení.

Větší areál Marta I s černou „Závodní“, červenou „Sportovní“ , modrou „Turistickou“ sjezdovkou a Gravity parkem je alternativa pro zkušené lyžaře a snowboardisty. Velmi oblíbené je také večerní lyžování na sedačkové lanovce, které je v sezóně v provozu každý den od 18:00 do 21:00. Osvětlená Sportovní (červená) a Turistická (modrá) sjezdovka o celkové délce 2 100 metrů tvoří jedno z nejatraktivnějších večerních lyžování v České Republice.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.