DomůNovinkyAKTUÁLNĚ: Smutný výlov Rožmberka! Letošní výlov bude kvůli pandemii bez lidí

AKTUÁLNĚ: Smutný výlov Rožmberka! Letošní výlov bude kvůli pandemii bez lidí

- Reklama -

Rybářství Třeboň oznámilo, že při letošním výlovu největší českého rybníka Rožmberk, nebude pořádat žádný doprovodný program. Třeboňští rybáři tak chtějí zamezit tomu, aby se na břehu rybníka shlukovaly davy lidí, což by bylo rizikové z pohledu přenosu viru COVID-19. Navíc, výlov se tento rok nebude konat ani o víkendu, ale rybáři budou lovit v průběhu pracovního týdne. V minulosti se slavnostního výlovu největšího českého rybníka účastnilo až 50 000 lidí…

Koronavirová situace v České republice není vůbec pozitivní, na což reagují i třeboňští rybáři. Ti se nechali slyšet, že v letošním roce nebudou pořádat žádné doprovodné akce, které v minulosti přilákaly desetitisíce lidí. Rybáři se tak snaží chránit nejen návštěvníky velepopulárního výlovu, ale také zaměstnance rybářské firmy. „Tím, že jsme zrušili doprovodné akce, se snažíme omezit kontakt našich zaměstnanců se širší veřejnosti,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

„Rybářství Třeboň naplánovalo letos podzimní výlovy a nepočítá s žádnými doprovodnými akcemi pro veřejnost. Cílem je zamezit velké návštěvě rybníků a snažíme se tím ochránit i naše zaměstnance. V minulosti jsme dělali podzimní výlov rybníku Rožmberk ve slavnostní verzi ve dnech pracovního volna, tak od toho jsme z důvodu covidové situace ustoupili. Nebudeme v letošním roce pořádat pro veřejnost žádné akce, které souvisí s našimi výlovy, a budeme lovit v běžném režimu,“ uvedl předseda představenstva.

Lidé si ryby z podzimních výlovů budou moci zakoupit třeba na sádkách, na některých hrázích rybníků by měl fungovat stánkový prodej. Rybáři nastoupí k výlovu Rožmberka 12. října. Podle plánu rybářů bude výlov trvat až do 15. října. V minulosti z tohoto 489 hektarů rozlehlého rybníka rybáři vylovili okolo 150 tun tržních ryb. Rybník Rožmberk třeboňští rybáři v minulosti lovili co dva roky. Od roku 2012 ale rybáři začali s každoročními výlovy.

Rybáři v Třeboni ročně vyprodukují okolo 3200 tun ryb, kdy drtivou většinu (90 %) tvoří kapr. Třeboňští rybáři ale samozřejmě produkují i jiné rybí druhy – candáty, štiky, sumce, okouny, tolstolobiky, amury nebo líny. Skoro 70 % vyprodukovaných ryb putuje do zahraničí. Rybářství hospodaří na 440 rybnících, které mají celkovou výměru 8000 hektarů.

Rybník Rožmberk: Jedná se o světově unikátní stavbu s rozlohou vodní plochy 489 hektarů (katastrální rozloha je 677 hektarů). Pokud připustíme, že rybník charakterizujeme jako stavbu vytvořenou lidmi, která je vybavena hrázemi pro vypouštění a napouštění vody, a primárně slouží pro chov ryb, pak je tento rybník největším na světě. Maximální hloubka dosahuje 10 metrů. Výlov tohoto rybníka je velkou událostí, v minulosti se jej účastnil například i československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -