Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Doživotní distanc a kontumace za absenci lékaře? Sanitka zraněného odvezla hned, brání se Dukla

Sobotní prvoligový zápas mezi Duklou Jihlava a Jestřáby Prostějov se dostává na titulky celostátních periodik. Není to snad kvůli výsledku, ale spíše kvůli nešťastným okolnostem neúčasti lékaře v souvislosti se zraněným útočníkem hostujícího týmu. Na kritiku hanáckého celku dneska dopoledne reagovalo i vedení Dukly Jihlava.

Hodně rozezleni byli zástupci prostějovského týmu po sobotní prohře v Jihlavě (3:2) v premiérovém kole Chance ligy. V tomto případě nešlo tolik o výsledek, ale o absenci lékaře na tomto utkání. Bohužel hned během prvního střídání si vykloubil rameno hostující útočník Michal Gago, kterému se tak nemělo dostat patřičného lékařského ošetření. 

„Michal byl ošetřen až po šedesáti minutách, a to až v nemocnici. Výsledkem toho bude výrazně delší rekonvalescence, než by tomu bylo za přítomnosti lékaře na zimním stadionu, jak nařizují technické normy v bodě 2.2," uvedl generální manažer Prostějova Jaroslav Luňák pro klubový web. Za porušení těchto norem bude Prostějov žádat nejen kontumaci výsledku, hodlá i soudní cestou vymáhat náhradu škody, kterou HC Dukla Jihlava svým nezodpovědným chováním způsobila.

O tom, že medicínské zabezpečení na zápas není ideální, mělo dle Prostějova vědět vedení Jihlavy, včetně jednatele Bedřicha Ščerbana a také všichni rozhodčí. „I přes naše protesty, že v utkaní nebudeme pokračovat, než bude přítomen doktor, nám bylo sděleno, že se bude pokračovat v utkaní i bez doktora. Kdybychom nenastoupili, hrozila by kontumace naopak nám," upozorňuje rozčarovaný šéf prostějovského hokeje.

Utkání prý za těchto podmínek ani nemělo začít a mělo být kontumováno. Tímto postupem bylo ohroženo zdraví všech hráčů na ledě, což hraničí s trestní odpovědností. Za mě je to na doživotní zákaz činnosti: jak pro všechny rozhodčí, tak i pro pana Ščerbana," kritizuje Luňák.

Zástupci Dukly Jihlava se do rozhodnutí disciplinární a sportovně technické komise nechtěli k případu vyjadřovat, značná mediální masáž je ale donutila v úterý dopoledne vydat oficiální prohlášení. „Na zápas byl řádně objednán lékař a sanitka. Bohužel došlo k situaci, kdy se lékař nedostavil na zápas. Klub má vždy na domácích zápasech navíc přítomného i svého závodního lékaře. Bohužel jsme až během utkání zjistili, že ani on nebyl přítomen, a to z důvodu dodržení karantény spojené s Covid-19,“ stojí ve vyjádření umístěném na webu Dukly.

Se silným obviněním ze strany Prostějova ale klub z Vysočiny nesouhlasí. Sanitka i s personálem byla totiž měla být přítomna od začátku zápasu a zraněného hráče několik minut po zranění, ještě v první třetině, odvezla do Nemocnice Jihlava. Dukla argumentuje tím, že i kdyby lékař na stadionu byl, tak by k jinému postupu ošetření nedošlo. „Zranění hráče soupeře nás mrzí. Nesouhlasíme ale s výroky, že zraněný hráč nebyl včasně ošetřen a zavinili jsme jeho výrazně delší léčbu, nebo že by nepřítomnost doktora ovlivnila průběh zápasu,“ uvádí jihlavský klub.

Tomu se nelíbí, jakým způsobem prostějovský klub ke kauze přistoupil. „Je nám líto, že volání po kontumaci zápasu zavdává domněnku, že prioritně ve stížnosti nejde o zdraví hráčů a řešení politováníhodné situace, ale o zisk bodů, zajištěný děním mimo sportoviště. Vnímáme to jako snahu pomocí mediálního tlaku ovlivnit rozhodování orgánů Českého hokeje," píše Jihlava.

Případem se budou v tomto týdnu zabývat obě příslušné komise ČSLH: disciplinární i sportovně-technická. „Nemohu předjímat jejich rozhodnutí, ale nemyslím si, že tím trestem bude až kontumace utkání. Došlo sice k závažnému pochybení pořadatelské služby, takže s největší pravděpodobní bude pořádající klub potrestán, nicméně to pochybení nemělo přímý vliv na výsledek zápasu,“ hodnotí situaci tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hcdukla.cz | Zdroj hokej.cz

Štítky Dukla Jihlava, Prostějov, hokej, první liga, lékař, HC Dukla Jihlava, LHK Jestřábi Prostějov, Jihlava, 1. česká hokejová liga, Bedřich Ščerban, Český svaz ledního hokeje, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doživotní distanc a kontumace za absenci lékaře? Sanitka zraněného odvezla hned, brání se Dukla | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.