Tichý společník (2020): Návrat Lenky do rodné vesnice se neobejde bez peripetií

Tichý společník (2020): Návrat Lenky do rodné vesnice se neobejde bez peripetií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komediální drama vzniklo na motivy oceňované knižní předlohy Pavla Göbla. Ve filmu se představí slavní čeští herci i vlastní nářečí.

Návrat do rodné vesnice

Již hlavní herecké obsazení dává jasně najevo, že tento film chce posunout zážitek z oceňované knihy o kousek výš. Klára Issová se rozhodla, že se po rozvodu a po letech života v Praze vrátí do své rodné vesnice na Slovácku, aby zde načerpala novou sílu. Její otec v podání Bolka Polívky se ale zrovna tou dobou rozhodne, že je na čase se potopit do přehrady, aby na zahradě zatopeného domu vykopal uschovanou bednu se slivovicí.

Na hřbitově dochází místo

Zrovna v době, kdy se Lenka z Prahy vrací, mají navíc místní velký důvod k debatě – na hřbitově totiž dochází místo! Klidný vesnický život je ten tam a všichni se snaží vyjádřit svůj názor a vyřešit nevídanou situaci. Zpopelnění samozřejmě nepřichází v úvahu! Místní pobuda se navíc rozhodne, že by se měl realizovat jeho skvělý nápad o pohřbívání na stojáka. Lenka se tak rozhodně nevrací do klidné doby. Její cvičení tai-chi na zahradě ještě více rozčeřuje vody.

Oceňovaná kniha

Film natočil spisovatel, který vytvořil i knižní předlohu. Pavel Göbl za stejnojmenný román dokonce získal prestižní literární ocenění Magnesia Litera a byl také nominován na Cenu Josefa Škvoreckého. Pro svou knihu si autor vytvořil dokonce vlastní nářečí, které se skládá z valašského a slováckého dialektu. Hlavní hereckou roli ztvárnil Ondřej Malý. Právě on bude hrát místního pobudu a zároveň kamaráda z dětství filmové Lenky.

Filmaři si pro natáčení vybrali například okolí Bystřice pod Lopeníkem, Lidečko, Vápenec, Uherský Brod, ale také Slezskou Hartu, poblíž které se nachází přehrada. Pavel Göbl - jakožto rodák z Východní Moravy, lokace vhodné pro natáčení dobře znal.