Převážně darované pytle s krmením se v útulku nahromadily, protože psi, kteří dosud neměli nejšťastnější život, dostávají kvalitnější stravu. Když předsedkyně Unie zvířat Diana Šlechtová zveřejnila úmysl darovat 80 kilo granulí potřebným, našlo se hned několik zájemců. Mezi nimi byla i organizace World of dogs, která pomáhá psům v daleké Bosně. Mnohé z nich už její členky převezly do azylu, který provozují, a našly jim nové domovy. Dokonce pořádají srazy majitelů „Bosňáčků“, kteří měli velkou životní kliku v podobě podání pomocné ruky. Nedávno tato organizace sepsala petici proti zabíjení psu v bosenském městě Zenica, která koluje na Facebooku.

Ilustrační foto.
Hlinsko nabídne v dražbě parcely stavebníkům

Lopata a jed

Na bosenských prostranstvích se potuluje spousta psů živících se odpadky z ulice. A když se dostanou do útulku, čeká je „euthanasie“, mnohdy i v podobě lopaty nebo jedu.

Nevyužité granule z Chrudimska už byly převezeny k těm, kteří je nejvíc potřebují. Nyní je u zrodu dlouhodobá pomoc, protože se ze všech koutů republiky ozývají lidé, kteří by rádi také darovali granule. „Mohou je posílat k nám do Heaven Ranch, vytvoříme sběrné místo a potom nashromážděné pytle převezeme,“ říká provozovatelka azylu Diana Šlechtová a přidává adresu: Unie práv zvířat z.s., Srbce 39, 53854 Luže.

Na Balkáně obecně se ke psům lidé dobře nechovají, vnímají je jako podřadné tvory, kteří jsou jen na obtíž. Nedávno Deník přinesl zprávu o rumunských útulcích, kde se podle takzvaného Kill listu utrácejí psi každý týden v pátek. Díky úhradě měsíčního poplatku, který činí 45 euro, se české iniciativě podařilo zachránit a převézt přes hranice už osmačtyřicet psů odsouzených k smrti..