Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

VIDEO: Připrav Brno! Ať se neuvaří. Město vyzývá originální kampaní k šetrnému chování a připravuje na klimatickou změnu

PR článek

Co dělat, aby se v našem městě příjemně žilo i za deset, dvacet nebo padesát let? Brno v létě spustilo kampaň #PripravBrno, která má připravit obyvatele na klimatickou změnu a zároveň radit jednotlivcům i firmám, co dělat, aby její dopady byly co nejmírnější. Projekt také sleduje cíl, ke kterému se město zavázalo v posledních letech - snížit do roku 2030 emise o 40%.

Brno se ke snižování emisí skleníkových plynů zavázalo už v roce 2017. Za cíl si dává snížení emisí oxidu uhličitého až o 40%., z tohoto cíle zatím ukrojilo 8 %. Podle primátorky Markéty Vaňkové plánuje Brno různá opatření, která zmírní dopady vyšších teplot a sucha na život obyvatel ve městě.

Zapojení firem i jednotlivců

„K této snaze chceme motivovat i firmy a občany, a to pomocí dlouhodobé kampaně. Díky ní se může každý inspirovat doporučeními vedoucími k omezení produkce CO₂, společnosti se například mohou k iniciativě oficiálně přidat podepsáním memoranda,“ uvedla Vaňková.

Kampaň #PripravBrno spustilo město v červenci a poběží kontinuálně do roku 2030. Počítá se přitom s využitím sociálních sítí, billboardů, reklamy v tramvajích, city lightů v ulicích nebo videí v různých institucích. 

Na začátku měsíce město zveřejnilo první videospot. Oblíbená brněnská stand-up komička Adéla Elbel v něm upozorňuje na různé nešvary, které se pojí s chováním v domácnostech - například zbytečným plýtváním vodou.

Jak šetřit energiemi?

V rámci kampaně vznikl i web #PripravBrno. Na něm lidé najdou například informace, jakým způsobem mohou přispět ke snižování emisí, jak šetřit vodou nebo energií. Web obsahuje sekce pro jednotlivce i firmy. Jednotlivci se krom šetrného chování mohou zapojit i příspěvky s hashtagem #PripravBrno. 

„Firmy se na webu dozví, že se mohou stát partnery města ve snižování emisí. Uzavřením Memoranda o snižování emisí vyjádří svou vůli používat šetrné způsoby dopravy, snižovat energetickou náročnost budov nebo využívat obnovitelné zdroje energie,“ prohlásil náměstek primátorky Petr Hladík.


Zájem o dotace na zelené střechy je v Brně velký, město prodlužuje termín pro podání žádostí

Zájem o dotace na zelené střechy je v Brně velký. Město letos i kvůli koronaviru prodloužilo možnost podávat žádosti o příspěvek, zatím nestanovilo závazný termín do kdy lze o dotace žádat. Peníze lze použít na vytvoření zelené střechy na...


Mapa osvitu vám řekne, jestli je vaše střecha vhodná pro fotovoltaiku

Na stránkách pak návštěvníci najdou i tzv. mapu osvitu. Ta například návštěvníkovi řekne, zda je jeho střecha na domě či firmě vhodná pro instalaci fotovoltaiky.

Dotace na zelené projekty zpříjemní život Brňanům

Pro příjemnější život ve městě vypsalo Brno i několik dotačních programů. Týkají se oživení vnitrobloků, projektů na zachytávání dešťové vody nebo zeleným střechám. Právě u nich měl původně končit termín pro podávání žádostí. O dotace je však velký zájem, město se proto dát více času možným zájemcům o dotaci

Dotační programy města Brna:

Vnitroblok!

Dotační program má za cíl posílit městskou zeleň a přispět tak k sousedské pospolitosti. Jeho prostřednictvím je možné ozelenit vnitrobloky a přilehlé zelené plochy staveb.

Možnost podání žádosti: od 15. září do 31. října 2020.

Zeleň střechám!

Ambicí programu je hospodaření se srážkovou vodou u staveb na území města Brna. S dotačním programem se se Brno dostalo do finále celorepublikové soutěže E.ON ENERGY GLOBE v rámci kategorie „Čistý vzduch“Hlasovat pro projekt můžete zde.

Možnost podání žádosti: termín pro podání žádosti bude prodloužen, pro více informací sledujte ekodotace.brno.cz

Nachytej dešťovku!

Dotační program na „Podporu využití srážkové vody“. Dotace má za cíl motivovat majitele staveb na území města Brna k efektivnímu hospodaření se srážkovou vodou. 

Možnost podání žádosti: termín pro podání žádosti bude prodloužen, pro více informací sledujte ekodotace.brno.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Připrav Brno

Štítky připrav brno, kampaň, Brno, globální oteplování, změna klimatu, klimatické změny, projekt, dotace, Markéta Vaňková, Petr Hladík, Adéla Elbel, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Připrav Brno! Ať se neuvaří. Město vyzývá originální kampaní k šetrnému chování a připravuje na klimatickou změnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.