Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Brně budou k vidění všechny návrhy na podobu budoucího Památníku holokaustu Romů a Sintů, který vznikne v Letech u Písku

15. září 2020
Čtení na 2 minuty

Moravská zemská knihovna v Brně představí všech 41 návrhů na podobu budoucího Památníku holokaustu Romů a Sintů, který vznikne v Letech na Písecku. V tiskové zprávě to uvedla Alica Sigmund Heráková, mluvčí Muzea romské kultury, které památník vybuduje a výstavu připravilo. Výstava začíná vernisáží dnes, 15. září, v 17 hodin a potrvá do 18. října.

„Výstava prezentuje 41 návrhů, které do soutěže přišly z celého světa,“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. „Zvláštní pozornost pak věnujeme sedmi nejlépe hodnoceným návrhům z druhého kola,“ dodala.

Na vernisáži budou i autoři vítězných návrhů Jan Sulzer a Lucie Vogelová z ateliéru terra florida v.o.s. a Jan Světlík, Vojtěch Šedý a Filip Šefl z Ateliéru Světlík, kteří svůj vítězný návrh a jeho koncept představí veřejnosti.

Součástí vernisáže bude i křest nového katalogu v českém a anglickém jazyce, který představuje návrhy vzešlé z krajinářsko-architektonické soutěže a prezentuje také ideová stanoviska pro soutěž samotnou.

“Výstava Nový památník v Letech je plánována jako putovní výstava. Z Brna se bude přesouvat v roce 2021 do Prahy a do jižních Čech. V současné chvíli také jednáme s našimi partnery o její prezentaci v zahraničí,“ uvedla vedoucí Odborného oddělení Muzea romské kultur Petra Svobodová.

Předpokládané náklady na výstavbu památníku v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku jsou 31,5 milionu korun. Hlavní část rozpočtu bude hrazena z Fondů EHP a Norska. Porota posuzovala 41 prací, vybrala sedm finalistů. Zvítězil návrh Atelieru Terra Florida a Atelieru Světlík.

“Nový památník a expozice by měly uctít památku obětí holokaustu Romů a Sintů, připomínat, informovat, vzdělávat a podnítit diskusi o minulosti, ale zároveň o současné společenské situaci a zabývat se i tématy diskriminace menšin a lidských práv,” uvedla v tiskové zprávě Alica Sigmund Heráková.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, nejméně 327 z nich v něm zemřelo, další pak skončili v Osvětimi.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon