Stále nejrychlejší. Terracina tleskala Marianne Vos

nabor

Byla hlavní favoritkou výhry, její tým do velké míry určil ráz dne a v cíli si její dres alespoň trochu zblízka prohlédla jen Lotte Kopecky. Prvnímu hromadnému dojezdu Giro Rosa 2020 jasně vládla Marianne Vos a už si brousí zuby na podobný profil zítřejší šesté etapy.

S plánem přidělat hvězdám vrásky na čele vstoupila do etapy Markéta Hájková a spolu s Małgorzatou Jasińskou se postarala o únik dne. Své úsilí dotáhly až na dlouhý výšlap „dvojky“ Madonna della Civita a mohly dojet ještě dále, ovšem oranžové barvy CCC-Liv dnes měly také jasný cíl, a to očesat z hlavní skupiny maximum spurterek. Peloton se skutečně rozdělil vedví a ačkoli mezera zůstávala i na prémii, kde svůj náskok jistila královna hor Cecilie Uttrup Ludwig, méně než minutová, stažena již nebyla a v cíli přesáhla hranici deseti minut.

Novou výzvou pro squadru Marianne Vos se tak stala druhá z vrchařských prémií dne, třetí kategorie Monte San Biagio, na níž si nachystala svůj útok Elisa Longo Borghini, za kterou se přechodně utvořila ještě drobná stíhací skupina. Stejně jako v předchozích etapách Italce nešlo upřít nesmírnou snahu, nicméně tři kilometry před cílem svůj boj vzdala. Po další dvojici akcelerací, jež měly jepičí život, už vše směřovalo ke spurtu.

Na 300 metrů dlouhou cílovou rovinu se jako první vřítila Coryn Rivera a z opravdu velmi dlouhého spurtu vyrobila stále solidní čtvrté místo. O výhru však kus před ní u bariéry bojovaly Marianne Vos a Lotte Kopecky, přičemž nejlepší načasování i kvalitu předvedla právě vítězka třetí etapy.

V poetapovém interview si Marianne Vos pochvalovala práci parťaček z CCC-Liv: „V kopci jsme jely tempo, abychom nadělily pole, což se částečně podařilo. Nebylo snadné dostat se do cílové rovinky v dobré pozici, ale tým mi celou etapu ohlídal a jsem ráda, že jsem dokončila jeho práci.“ Ani tento triumf Marianne Vos jsme bohužel nemohli sledovat živě, ačkoli podle pravidel UCI by organizátoři měli přenos zajistit. „Byla to volba mezi závodem bez přenosu a přenosem bez závodu,“ zní ve zkratce jejich dnešní omluvné vyjádření.

Kdo se bude radovat pod Vesuvem?

Profil 6. etapy Giro Rosa 2020Šestá etapa Gira nebude měřit ani sto kilometrů a mj. díky tomu se dá označit za letos papírově nejlehčí. Jediným kategorizovaným stoupáním bude výjezd na via Bracigliano (5,6 km, 4,8 %, 3. kategorie). Ačkoli se i poté bude převážně mírně stoupat, posledních 25 kilometrů zamíří jen z kopce a po rovině. Jak již zmíněno, pokud bude stažen únik, mohl by tento profil opět vyhovovat Marianne Vos, nicméně středeční konkurence možná bude širší.

Volcano Buono - Nola - dojezd 6. etapy Giro Rosa 2020Cílová Nola je městem vyrostlým na lávě Vesuvu a k impozantnímu vulkánu bude tak trochu upomínat též samotný dojezd, umístěný u nákupního centra imitujícího sopečný kráter Vulcano Buono. Jinak je největší atrakcí Noly každoročně (až na období cholery či covidu) pořádaný festival lilií, dnes chráněný i křídly UNESCO.

Šestá etapa Giro Rosa 2020 začne opět ve 12:15. Dojezd kolem 14:45.

5. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.