Šéf „balkánského Agrofertu“ je obžalován kvůli miliardovým škodám

Zakladatel a bývalý majitel chorvatského potravinářského koncernu Agrokor Ivica Todorić

Zakladatel a bývalý majitel chorvatského potravinářského koncernu Agrokor Ivica Todorić Zdroj: Profimedia

Zakladatel a bývalý majitel chorvatského potravinářského koncernu Agrokor Ivica Todorić je obžalován. Vyšetřování největšího finančního skandálu v zemi trvalo více než tři roky. Škodu způsobenou koncernu prokuratura stanovila na zhruba 1,2 miliardy kun (4,25 miliardy korun), informovala chorvatská média.

Obžalováno ze zpronevěry a podvodů je v kauze celkem 15 lidí. Jde především o další bývalé vedoucí pracovníky koncernu, ale také o dva syny hlavního obžalovaného 69letého Todoriče.

Todorić, který Agrokor v roce 1976 založil, a další obžalovaní podle prokurátorů firmu špatně řídili a vyvedli z ní podvodným způsobem velké množství peněz. Firma, která v Chorvatsku i v dalších balkánských zemích stále zaměstnává desítky tisíc lidí, se kvůli vysokému zadlužení dostala pod nucenou správu a přešla do rukou věřitelů. Nicméně se vyhnula bankrotu.

Portál Balkaninsight.com napsal, že celkový dluh Agrokoru dosáhl částky sedmi miliard eur (přes 187 miliard korun). Podle obžaloby Todorić svou trestnou činností získal neoprávněný majetkový prospěch v celkové výši v přepočtu přibližně 3,3 miliardy korun.

Todorić obžalobu označil za „politický akt premiéra Andreje Plenkoviče s cílem pokusit se zakrýt největší korupční aféru v historii jihovýchodní Evropy“. Todoričův advokát už oznámil, že obhajoba podá na obžalobu stížnost, neboť je přesvědčená, že v průběhu vyšetřování byl v řadě případů porušen zákon.