Čeští juniorští ploutvoví plavci si z otevřeného Mistrovství Itálie odvezli tucet zlatých medailí!

Po dlouhé pauze zapříčiněné pandemickou krizí se ve dnech 10. – 13. září 2020 konalo Mistrovství Itálie v ploutvovém plavání, které bylo po velkém čekání první možností, jak vycestovat na zahraniční závody. Mistrovství bylo otevřené, tj. mohli se přihlásit i další závodníci z různých zemí. Vedení české juniorské reprezentace se proto rozhodlo na závody přihlásit, jelikož bylo před pár dny oznámeno oficiální zrušení juniorského šampionátu, na které čeští  závodníci ladili formu.

Italské mistrovství se konalo ve městě Lignano Sabbiadoro, ležícím na východním pobřeží Itálie. Jedná se o stejné místo, kde se měl za měsíc konat právě juniorský šampionát. Závody se uskutečnily za dodržování  všech opatření a vládních nařízení. Proto si také závodníci  pro medaile chodili v rouškách a rozhodčí měli jak roušky, tak rukavice, ale na všech bylo vidět obrovské nadšení z možnosti znovu si zaplavat a zazávodit si na tak krásném místě.

Za Českou republiku se účastnila celá juniorská reprezentace, jmenovitě v juniorech Matyáš Kubíček, Matěj Novotný, Daniel Cimburek a Tomáš Pilný. V juniorkách za české barvy bojovaly Kateřina Padalíková, Klára Mazalová, Adéla Zapletalová.

Všem juniorům se nesmírně dařilo a podařilo se jim pokořit i české rekordy. Povedlo se tak štafetě chlapců na 4 x 200 PP, která pokořila jak juniorský, tak seniorský rekord časem 5:53,99 sekund! Další český rekord překonala Klára Mazalová a to na trati 800 PP, kterou zaplavala za rekordních 7:31,03 sekund.  

Dalším obrovským úspěchem byl fakt, že ze všech tratích, kterých se účastnili juniorští chlapci, si vezou domů zlaté medaile, kterých získali dohromady celkem 9. Dívky přidaly další 3 zlaté medaile. Celkově si úspěšní čeští junioři odváží 12 nejcennějších kovů! Tento fakt je obrovským úspěchem jak pro samotné závodníky, tak pro trenéra juniorské reprezentace Vladimíra Beneše. 


(ac, SportovníListy.cz, Czech Finswimming Fanclub, foto: archiv účastníků)