Kam na podzimní výlet? Veselý Kopec na Chrudimsku nabízí unikátní muzeum v přírodě

Hospodářské stavení na Veselém Kopci, zdroj: Muzeum v přírodě Vysočina

Veselý Kopec je součástí obce Vysočina na Chrudimsku, která se nachází nedaleko Hlinska. Podle staré pověsti nechal český král Václav II. na tamním místě vybudovat vodní mlýn s pilou. Na kopci nad řekou Chrudimkou se pak zúčastnil oslavy, kde se natolik veselil, že se místu začalo přezdívat Veselý Kopec. Dnes na kopci zde stojí skanzen, který je druhým nejnavštěvovanějším muzeem lidové architektury v naší zemi.

Reklama

Základ skanzenu tvoří zemědělská usedlost z poloviny 17. století s obytným stavením, chlévy, stodolou a roubeným haltýřem. To byl domek určený ke skladování potravin a jejich chlazení tekoucí vodou. Tato usedlost byla v roce 1972 zrekonstruována a zpřístupněna veřejnosti. Pak zde již byly postupně přemístěny stavby lidové architektury pocházející zejména z 18. a 19. století z celého regionu. Najdete zde tři desítky památek lidové architektury, které tvoří osadu. Je zde například unikátní stodola se čtrnácti boky, maringotka starých loutkářů a statek s klasicistním průčelím. Kolem vodního náhonu zase stojí zajímavé technické památky, pila, olejna a varna povidel.

Ve skanzenu se koná každoročně řada kulturních akcí, například dožínky či tradiční vánoční jarmark. Během slavností se hodně dozvíte o lidových zvycích a obyčejích. Konají se zde ochutnávky tradičních lidových jídel a přímo před návštěvníky se řemeslníci věnují tradičním lidovým řemeslům. Skanzen na Veselém Kopci je po rožnovském skanzenu druhé nejnavštěvovanější muzeum lidové architektury v naší zemi.

Památková rezervace Betlém v Hlinsku

Z Veselého Kopce se nezapomeňte vydat do Hlinska, které je vzdálené přibližně 8 km. V Hlinsku, na pravém břehu řeky Chrudimky, najdete Památkovou rezervaci zvanou Betlém, která patří do Souboru lidových staveb Vysočina. Zdejší roubené řemeslnické chalupy počali drobní řemeslníci stavět od poloviny 18. století. Původně zde bydleli pouze hrnčíři a tkalci, od konce 19. století taky tovární dělníci. V roubených domcích si můžete prohlédnout obydlí a dílny, například tkalce, hrnčíře, ševce a továrního dělníka. Zdejší expozice tak dokumentují život drobných řemeslníků a továrních dělníků od 18. do počátku 20. století. 

Reklama