Tuny oceli a stovky lidských rukou

Struny podzimu začínají už v sobotu 19. 9.

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu letos poprvé ve své 24leté historii pořádá koncerty pod širým nebem. Festival zahájil minulý týden na střeše Lucerny jazzový kontrabasista Avishai Cohen, nyní se pozornost příznivců originálních hudebních zážitků upíná ke Slovanskému ostrovu. Právě u něj vyroste plovoucí scéna Prague Sounds, která pojme až 1000 diváků a na níž v sobotu 19. září vystoupí britský houslista Daniel Hope a český ansámbl Epoque Orchestra s programem Vivaldi Recomposed, úpravou Vivaldiho Čtvera ročních období od skladatele Maxe Richtera. Diváci si koncert Hope for Prague, který kromě vystoupení britského houslisty přinese i světovou premiéru skladby Vltava na Vltavě od Jiřího Slavíka, užijí nejen z plovoucí scény, ale také z lodiček a šlapadel.

„Od počátku festivalu máme rádi výzvy a mimořádné počiny. Tento je v celé historii festivalu ale jednoznačně největší. Žádné v minulosti realizované řešení takovéto plovoucí scény neexistuje, všechno se vymýšlí přímo na míru konceptu a ve spolupráci s bratry Cabany. Náš stálý produkční tým jsme speciálně pro tuto akci rozšířili o další zkušené kolegy, se kterými řešíme zajištění pontonů a kompletní technickou realizaci projektu,“ říká zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec. Celá konstrukce váží 200 tun a na její výstavbě a následné demontáži se bude od středy do neděle podílet přibližně 160 pracovníků.

Už samotná logistika nebude nic jednoduchého. Pontony do Prahy zamíří z nejrůznějších míst v republice, protože množství a parametry, jaké pořadatelé potřebují, nejsou v hlavním městě k mání. Část z nich dopraví remorkéry po vodě, ostatní přivezou kamiony. Menší komponenty se pospojují do větších a ty se pak napevno propojí do potřebného celku a „ukotví“ ke dnu Vltavy. Většina materiálu se bude převážet ze vzdálenější náplavky pomocnými pontony. Samotná realizace pak bude čítat čtyři dny na instalaci a přípravu a dva dny na demontáž. „Mořská nemoc“ posluchačům rozhodně nehrozí, pontony budou napevno a stabilně spojeny v jeden velký celek, který zároveň může kopírovat hladinu, což je nezbytně nutné, protože voda stále pracuje.

Kdo si bude chtít zážitek ještě více zpestřit, může si koupit vstupenku na lodičku či šlapadlo. „Diváci v plavidlech si můžou najít místo, které jim ke sledování koncertu nejvíce vyhovuje a „zakotvit“ třeba i na úrovni prvních řad plovoucího hlediště. Těšíme se, že tím zájemcům dopřejeme ještě originálnější zážitek a zároveň umocníme atmosféru celého večera desítkami lodiček na Vltavě,“ říká Vrabec, který je zároveň autorem celého konceptu. Atmosféra koncertu bude důležitá dvojnásob, natáčí jej totiž mezinárodní kulturní televizní kanál TV arte v koprodukci s Českou televizí. TV arte bude koncert streamovat online, záznam koncertu pak Česká televize odvysílá na stanici ČT Art 26. září a TV arte 4. října. Vzkaz, že Praha opět zní (Prague Sounds again), tak Struny podzimu vyšlou doslova do celého světa.

Podcast