Klecové chovy slepic skončí v roce 2027. Poslanci ANO to nepodpořili, Babišovi navzdory

Slepice

Zákaz klecového chovu slepic

Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti několikrát deklaroval, že je proti klecovým chovům slepic a bude se o týrání zvířat zajímat. Když ve Sněmovně došlo ke klíčovému hlasování o zákazu klecových chovů, nikdo z poslanců ANO ale pro nebyl. I přes jejich odpor Sněmovna nakonec schválila zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027.

Pro pozměňovací návrh, který zakazuje klecové chovy slepic od roku 2027, hlasovali poslanci z řad Pirátů, ODS, ČSSD, SPD, KDU-ČSL, STAN. Proti bylo naopak hnutí ANO. Na záznam hlasování se můžete podívat zde.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš přitom několikrát deklaroval, že je proti klecovým chovům slepic. „Budu to chtít řešit, budu se o to zajímat, stejně jako vždy, když jde o týrání zvířat,“ sliboval v minulosti premiér Andrej Babiš (ANO).

Jediný z hnutí ANO, kdo měl na záznamu z hlasování pro, byl Jaroslav Kytýr. Ten ale následně hlasování zpochybnil. „Chtěl jsem hlasovat proti, na sjetině mám přitom pro,“ uvedl Kytýr.

Poslanci se následně poštěkali, zda se bude muset hlasování opakovat. To se ale nestalo. Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání tak posoudí Senát.

Ministr Toman: Budou se dovážet levná vajíčka z Polska

Jednání o novele trvalo přes tři hodiny a místy bylo velmi emotivní. Poslankyně ANO Margita Balaštíková se zostra pustila do obránců zvířat, kteří proti klecovým chovům slepci bojovali. Podle Balaštíkové byla jejich kampaň manipulativní a vedli ji studenti filozofických fakult.

Proti zákazu byl i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Zlikvidujete české výrobce. To je všechno, co jste dokázali,“ rozčílil se ministr po finálním hlasování. Levná vajíčka z klecových chovů se podle něj nyní budou dovážet z Polska.

Sněmovna se také usnesla na tom, že Česká republika se bude snažit o to, aby zákaz klecových chovů skončil v celé Evropské unii.

Novela kromě toho řeší odškodnění majitelů kožešinových farem, které jsou od února 2019 zakázané. Majitelé mají dostat 3 000 korun za norka a 3 900 korun za lišku, rozhodli poslanci. Sněmovna také zakázala cirkusovou drezuru volně žijících zvířat.

Tagy: