Prostě se vyfotíme. Politici pózovali v domově pro seniory bez roušek. Teď je tam nákaza

Napsal/a Robert Malecký 16. září 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

V domově pro seniory v Doběticích v Ústí nad Labem se prokázala nákaza koronavirem. Jak vážná situace je, není zřejmé – ředitel Jiří Vronský nechtěl počet nakažených blíže specifikovat. V zařízení každopádně platí od úterý zpřísněná hygienická opatření, mimo jiné zákaz návštěv.

Přísná opatření jsou platná do odvolání, jedná se o tom, zda spolu s klienty půjdou do karantény i někteří zaměstnanci.

Zdroj: FB Domova pro seniory Dobětice

Přísná pravidla přitom v domově platila už dřív. Konkrétně od konce května byl v platnosti režim, kdy musely mít všechny návštěvy roušky, projít při vstupu měřením teploty, dezinfikovat si ruce a podepsat prohlášení o tom, že nepřišly do styku s infikovanou osobou.

Zdroj: pravidla pro návštěvy DS Dobětice platná od 25. května 2020

Před dvěma týdny, konkrétně ve středu 2. září, slavili v domově pro seniory v Doběticích 25 let od jeho založení. Hrála teplická dechovka Doubravanka, přišli se podívat i místní politici. Na fotografiích, které na sociálních sítích sdílel jak samotný domov, tak radnice Severní Terasy, vidíme starostu městského obvodu Jaroslava Šimanovského (ANO), náměstka primátora Ústí nad Labem Tomáše Vlacha (ANO) a bývalou městskou radní Květoslavu Čelišovou (KSČM). Všichni jsou bez roušek.

„Při hudbě se klienti krásně bavili a mlsali připravené občerstvení,“ stojí k akci na stránkách městského obvodu Severní Terasa. Na sociálních sítích byla účast politiků na akci patřičně vyzdvižena.

Zdroj: FB městského obvodu Severní Terasa

Připomeňme, že šlo o dobu, kdy již platila přísnější opatření pro nošení roušek v úřadech, nemluvě o stále platném nařízení pro domov seniorů. Politici toto nařízení porušili, nyní to ovšem zlehčují.

„Při vstupu nám byla zaměřena teplota, desinfekce. Pouze při opravdu krátké zdravici nás požádal pan ředitel, abychom si je sundali, aby hůře slyšící slyšeli,“ uvedl pro HlídacíPes.org starosta Šimanovský. Podobně mluví i náměstek Vlach: „Bylo to na doporučení pana ředitele.“

Starosta Šimanovský zdraví klienty domova pro seniory. Přihlíží náměstek Vlach a exradní Čelišová. Zdroj: FB DS Dobětice.

Z fotografií je ale zřejmé, že roušky nemají ani ti z politiků, kteří zrovna nemluvili. Sál byl navíc ozvučen, což staví do poněkud jiného světla argument o horší slyšitelnosti.

Zdroj: FB DS Dobětice

Oba politici shodně uvádějí, že je k sundání roušek vyzval ředitel domova Jiří Vronský. Ten na zaslané dotazy nereagoval.

Karanténní opatření v domově budou platit až do odvolání a o dalším postupu jedná ředitel domova s ústeckou hygienou. Je možné, že do karantény půjdou i někteří ze zaměstnanců domova. „Zatím jsme vytipovali osoby, které budeme testovat, ale o délce karantény zatím nepadlo ani slovo,“ uvedl Vronský pro ČTK.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)