Soňa Červená: „Držím se hesla mého drahého pradědečka. Musí být zvážena ctižádost a dobré svědomí“

18. září 2020

Při příležitosti svých 95. narozenin operní pěvkyně  Soňa Červená založila nadační fond podporující talentované pěvce, hudebníky a jiné osobnosti. Proč se k tomu odhodlala a jaké byly nejen narozeniny, ale celé letošní léto, kdy také natáčela v našem studiu četbu z knihy Stýskání zakázáno, i o tom si budeme povídat v pátek 18. září po desáté hodině. 

Herečka a operní diva Soňa Červená okouzlila svým hlasem i šarmem publikum mnoha slavných scén v Evropě i Americe.

Čtěte také

Umělecká dráha světově proslulé Soni Červené čítá sto operních rolí v pěti tisících vystoupeních na jevištích pěti kontinentů.

Natočen byl také celovečerní dokumentární film Olgy Sommerové o této úžasné osobnosti s názvem Červená. Je příběhem ženy, jejíž malé dějiny, soukromý a profesní život ovlivnil běh velkých dějin Evropy 20. století.

Když se vysloví ta dvě slova - Hradec Králové - co se jí okamžitě vybaví?
„Je to můj pradědeček Václav Červený. To byl senzační muž a mezinárodní člověk. A to já jsem vždy cítila nad sebou, když jsem byla v zahraničí. On mě chránil. Cítila jsem jeho ochranu. Já svého pradědečka miluji, ačkoliv jsem ho nepoznala."

Když má Soňa Červená čas zastavit se v Hradci Králové, kam vedou její kroky?
„Vedou samozřejmě do Klicperova divadla, potom do hradecké filharmonie, to jsou všechno taková moje pódia. Ale tady je tolik věcí, na Velkém náměstí i na Malém náměstí, kde se narodil můj tatínek. Já sem zkrátka patřím."

Operní pěvkyně Soňa Červená bude v pátek 18. září od 10:00 hostem Lady Klokočníkové v živém vysílání z rozhlasové kavárny District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Soňa Červená natáčí v hradeckém rozhlasovém studiu četbu své knihy Stýskání zakázáno

Vzhledem k nařízeným hygienickým opatřením je tentokrát nutné si místo rezervovat e-mailem na studio.hradec@rozhlas.cz nebo zavolat na recepci na číslo 221 554 620. Počet míst je omezen, tak neváhejte!

Spustit audio

Související