Lidé bez domova obsazují frekventované lokality města. Bývají pod vlivem alkoholu a ztrpčují lidem život
Bezdomovci v areálu Perla. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – V rámci diskuse na pondělním jednání teplických zastupitelů upozornil Zdeněk Bergman (VOLBA PRO! TEPLICE) na problém s bezdomovci v řetenickém areálu Perla. Areál, který tvoří park a prostranství mezi několika obchody a restauracemi, leží uprostřed hustě obydlené části města. Kolem je panelová zástavba, mateřská škola a nedaleko i základní škola.

Podle zastupitele Bergmana ztrpčují bezdomovci místním obyvatelům život. Nejenom tím, že jsou velmi hluční a vulgární, navíc ale údajně obtěžují kolemjdoucí, zejména ženy. „Městská policie se s tím neumí vypořádat. Je pravda, že jejich nástroje jsou omezené. Proč ale problém neřešíme pomocí obecně závazné vyhlášky.“ Zastupitel navrhl vyhlášku o záboru alkoholu, případně o zákazu pobytu.

Podle Bergmana jsou bezdomovci u Perly neustále pod vlivem alkoholu. Pokřikují vulgárně na procházející ženy, vytvářejí nepořádek, parčík je plný jejich výkalů a haraburdí. Primátor Hynek Hanza namítl, že se Bergman zajímá jen o bezdomovce před svým domem a nevnímá problém v kontextu celého města. Navíc nejsou jím navržené vyhlášky vymahatelné. „Bezdomovci si pomalu na každý zásah městské policie volají policii státní a natáčí si to. Je třeba také zvážit rozdíl mezi držením alkoholu a jeho konzumací,“ zdůraznil primátor.

1609ukostela

Bezdomovec u Červeného kostela. Foto: Ilona Kaulfuss

Náměstek primátora, Jiří Štábl, vytkl zastupiteli, proč na situaci neupozornil už dříve. „Mohli jsme oslovit sdružení Květina, aby udělali sondáž a s těmi lidmi začali jednat.“ Podle Štábla jde o problém, který nemá prakticky řešení. Ve spolupráci se sdružením Květina, které lidem bez domova v jejich situaci pomáhá, ale náměstek věří, že se postupnými krůčky může situace zlepšit.

Zdeněk Bergman oponoval, že řada bezdomovců službu sdružení Květina zneužívá. Současně odmítl nařčení, že by vnímal problém s bezdomovci jen před svým domem. Jak poznamenal, je si dobře vědom problému s bezdomovci na celém území města. Například u teplického domu kultury, kde se už utábořili téměř natrvalo.

1609benese

Bezdomovci na náměstí E. Beneše. Foto: Ilona Kaulfuss

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru