Nesvadba ukončil kariéru, v neděli se bavil na Cycology Race eBike XC

Jan Nesvadba se rozhodl pověsit profi kariéru na hřebík. Zatím. V neděli předvedl, jak se dokáže bavit na ebiku, když všem svým soupeřům ukázal na Tanvaldském Špičáku záda...

Autor: Jan Němec, Pressnews
Foto: Iveta Panochová
Nesvadba ukončil kariéru, v neděli se bavil na Cycology Race eBike XC

 
Devětadvacetiletý Jan Nesvadba si řekl dost - končím. Možná brzy, říkáte si možná. Zvlášť potom, co se Honza rozhodl v roce 2018 naplno věnovat cyklokrosu a opustit i scénu horských kol. Jenže vše nešlo tak, jak by si úspěšný český reprezentant představoval. "Dal jsem tomu fakt všechno, ale výsledky nebyly takový, jaký jsem očekával. Navíc vloni před mistrákem ČR jsem onemocněl a nepovedlo se ani mistrovství světa. Bylo to velký zklamání," řekl tatínek dcery Andělky. V březnu, když dostal nabídku na další pokračování v týmu ČEZ Cykloteam Tábor, rozhodl se ji nepodepsat. "Chtěl jsem být i mnohem víc s rodinou, která dost trpěla," oznámil další z důvodů svého předčasného odchodu do sportovního důchodu. 

"Nikdy neříkej nikdy, samozřejmě. Ale teď to tak cítím. Na nějaký závody se asi přijedu podívat a nějaký pouťáky si i dám," pronesl Bič. Jako například minulou neděli v Tanvaldu, kde se v rámci Amulet Cycology poháru konal v areálu Kemp Tanvaldský Špičák přidružený závod elektrokol pod názvem Cycology Race eBike XC v Tanvaldské kotlině. Na start závodu se postavili nejenom místní jezdci, ale i elitní závodníci a divákům tak připravili nevšední zážitek.

 

Závod byl vypsán na 30 minut plus jedno kolo, což nakonec znamenalo 9 kol. Změnou oproti ostatním závodům toho dne bylo to, že závodníci na elektrokolech absolvovali mírně pozměněný okruh z větší části v protisměru. Celá trasa byla bohatá na technické pasáže a některé z nich byly až na hranici „výjezdnosti“.

"Troufám si tvrdit, že na kole bez pohonu by bylo obtížné všechno po celou dobu závodu vyjíždět. Navíc byl jeden úsek s prudkým výjezdem namotán tak, aby si i diváci přišli na své a mohli tak lépe sledovat sílu elektrokol a samotných jezdců," vypověděl Bič, jenž v současné době pracuje v cyklistickém obchodě Cycology, jehož dres také obléká.

"Já osobně jsem absolvoval závod na celoodpruženém elektrokole Rocky Mountain Instinct Powerplay A70 a musím říct, že fungovalo perfektně. Po závodě, při kterém jsem jel celou dobu na maximální výkon, mi v baterii zbylo odhadem 85% její kapacity. Na elektrokole jsem se před závodem svezl jen necelých 20 minut, takže opravdové „seznámení“ proběhlo až při samotném závodě."

 

 

Honza už chtěl přijmout výzvu a zúčastnit se MČR eMTB. Ta mu ale nakonec z časových důvodů nevyšla. A absolvoval svůj první podnik až nyní. Jak jej hodnotil? "Na elektrokole samozřejmě musíte počítat s jeho horší obratností v porovnání s „klasických horákem“. I když brzdy fungují perfektně, elektrokolo váží lehce přes 22 kilogramů a s tím je potřeba počítat, především pak v technických pasážích. Na druhou stranu díky jeho vyšší váze o poznání lépe „drží stopu“. Zatáčky se vyplatí projíždět plynuleji za stálého šlapání, abyste na maximum využili potenciál dopomoci pohonu. Tlumič ani vidlici jsem za celou dobu nezamknul. Trať byla opravdu dobře technicky připravená a na to, že nejsem žádný velký nadšenec elektrokol, tak mi dává tento styl závodu smysl," uvedl Honza Nesvadba, jehož na stupně vítězů doprovodil Michal Swarovský (ZP cyklo Proofy - Corratec) a Zdeněk Arnold (Rocky Mountain). /Kompletní výsledky ZDE/

Elektrokola jsou rok od roku oblíbenější. Lidé si rozšiřují svůj rádius, chcete-li dosah kam by normálně na kole bez pohonu nedostali, nevyjeli, nebo z důvodu předpokládané náročnosti ani nerozhodli vyrazit. Záleží na každém z nás, co od vyjížďky na kole očekává. Závod elektrokol je zajímavé zpestření a pro člověka, který třeba o něčem takovém uvažuje, zajímavým porovnáním s běžným kolem.

 

Přečteno - 6703x Tagy: ebike elektro
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsCanyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
    Canyon Neuron:ONfly – Superhrdina singltreku
  2. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  3. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  4. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  5. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  6. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744