Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Obrovský úspěch. Alina Şerban převzala v Německu prestižní cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu Gipsy Queen

16. září 2020
Čtení na 3 minuty

Herečka Alina Şerban převzala 11. září v Berlíně prestižní ocenění za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli v roce 2020 za film „Gipsy Queen“. Cenu Deutscher Schauspielpreis udílí od roku 2012 Spolkový svaz herectví a je to cena “od herců pro herce”.

Odborná porota v červnu zveřejnila nominace, o kterých pak hlasovali všichni členové svazu. “Jsou oceněni lidé, kteří nás zajímavým způsobem a udržitelně inspirují, kteří tvoří prostor pro kreativitu a rozšiřují horizonty. Lidé, kteří se zasazují o německý film nebo o herecké umění jako o kulturní bohatství,” uvádí se na webu Deutscher Schauspielpreis.

Drama Gipsy Queen německo-tureckého režiséra Hüseyina Tabaka vypráví příběh Ali, se kterou měl její otec v romské osadě v Rumunsku velké boxerské plány. Ali ale otěhotněla a když se po narození druhého dítěte vrací bez muže do rodného domu, otec ji vyhodí. Ali se vydává na cestu do Německa, kde se několik let protlouká a snaží uživit sebe a děti, než vstoupí v hamburském St. Pauli do boxerského klubu. Film vznikl v německo-rakouské koprodukci a v originále je v německém a romském jazyce. 

Vzhledem k pandemii coronaviru proběhl slavnostní večer udílení cen trochu netradičně formou večeře, kdy bylo publikum usazeno u stolů s dostatečným rozestupem. Alina Şerban převzala cenu z rukou hereckého matadora Jörga Schüttaufa a v emotivní děkovné řeči vyzvala k vytvoření nové “normálnosti”.

VIDEO

“Je mi ctí být mezi vámi. Děkuji především Hüseyinu Tabakovi, který mi dal tuhle neuvěřitelnou šanci, po ani ne šesti měsících tréninku boxu,” uvedla v děkovné řeči Şerban. “Gipsy Queen je především příběh o romské matce. Je to v dnešní době velmi důležitý a naléhavý příběh,” dodala a popsala, jak těžký úkol před ní režisér postavil.

“Společně s mistryní světa Marií Lindberg jsme musely přežít nejdelší scénu boxu ve filmu bez jediného střihu. A vy herci víte, co to znamená. Musela jsem se naučit boxovat a německy. A to se mi zdálo zcela nemožné,” uvedla téměř plačící Alina Şerban.

“Hüseyin mi však řekl, že film je o romské matce, která to nikdy nevzdává. A to mi připomnělo mojí maminku a příběhy mnoha rodičů na celém světě. Připomnělo mi to, jak maminka měla 4 nebo 5 prací, kdy uklízela v různých domácnostech,” uvedla Şerban.

“Přesto jsem své mládí strávila v podmínkách, kdy nebyl dostatek teplé vody, bez elektřiny, v neutěšených podmínkách, ve kterých stále žije celá řada dětí. S Gipsy Queen mám společné to, že obě jsme se vydaly na zdánlivě nemožnou cestu,” řekla Şerban a připomněla také současnou situaci kolem pandemie onemocnění COVID-19.

“Všichni se chceme vrátit do normálního života. Pandemie nám ukázala, že jsme obyvatelé jednoho světa, ale kvůli nerovnostem jsou někteří z nás bez obrany proti nemoci a smrti. Ale ten v uvozovkách normální život před tím, nebyl normální. Potřebujeme vybudovat jinou normálnost. Normálnost, kde budou všichni lidé respektováni a budou mít podmínky pro slušný život. Věřím, že všichni společně bez ohledu na náboženství, etnicitu, barvu pleti, vytvoříme jinou normálnost,” uvedla Alina Şerban a dočkala se obrovského potlesku.

Alina Şerban se narodila v roce 1987 a vyrostla v rumunské Bukurešti. Serban zazářila v hlavní roli ve filmu Marty Bergman „Sama na své svatbě“, který měl premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 2018. Za roli v tomto filmu získala Alina několik ocenění v kategorii nejlepší herečka.

V roce 2019 si Serban zahrála postavu boxerky právě ve filmu “Gipsy Queen”, za který nyní byla oceněna. Talentovaná Alina v prosinci 2019 získala také historicky první cenu Tajsa Prize v Berlíně.

Jako dramatička se Şerban věnovala romskému feministickému politickému divadlo. Napsala například hru „The Great Shame“, první rumunskou hru o tabuizovaném tématu romského otroctví, a stala se první romskou režisérkou, jejíž hra byla zařazena do stálého repertoáru státního divadla v Rumunsku.

TRAILER K FILMU GIPSY QUEEN

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon