Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nesestupová, ale s karanténními obavami. Extraliga startuje v novém formátu s rozšířeným play-off

Kluby nejvyšší domácí hokejové soutěže čeká skutečně zvláštní sezona. Místo hrozby sestupu se budou týmy potýkat s jiným strašákem, a to zda odehrají vzhledem k epidemické situaci kompletní ročník, případně potřebnou část zápasů pro postup do vyřazovacích bojů. Souhrn prvního kola sledujte v rámci pravidelného pořadu Buly na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v pátek od 22:10, přímý přenos utkání 2. kola Pardubice – Plzeň pak v neděli na ČT2 a ctsport.cz od 16:00.

Prázdné tribuny na stadionu Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Koronavirus ovlivnil nejen závěr nedohraného minulého ročníku, ale má přímý dopad také na novou sezonu. V reakci na ekonomické problémy klubů způsobené protiepidemickými kroky se změnil hrací model extraligy a zároveň se zavedla speciální pravidla pro případy neodehraných zápasů v důsledku potenciálních karanténních opatření.

Jak se tedy bude hrát a co nastane v případě karantény klubů? Extraliga je pro sezonu 2020–2021 uzavřená směrem dolů, takže týmy se vyhnou záchranářským bojům. Naopak z první ligy může její vítěz postoupit o patro výš, pokud splní podmínky.

Týmy od prvního do čtvrtého místa budou mít jistý přímý postup do čtvrtfinále, celky na páté až dvanácté příčce pak půjdou do předkola. Znamená to tedy, že pouze posledním dvěma klubům skončí sezona už po základní části.

Co přinese nová extraligová sezona, kdo bude hrát o elitní čtyřku a jak si povedou České Budějovice? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

"Jedná se o ekonomické důvody, naše ideální sportovní představa to není. Komunikujeme se zahraničím a celý hokejový svět se vydal touto cestou. Pokud by nenastala situace kolem koronaviru, tak bychom jiný model nediskutovali a neměnil by se," řekl šéf Českého hokeje Tomáš Král.

Kluby musí odehrát alespoň 50 % zápasů

Aby se ale týmy kvalifikovaly do play-off, musí vzhledem k protikoronavirovým opatřením odehrát alespoň 50 % zápasů. Odložené duely navíc musí sehrát do 40 dní od původního termínu. Pokud týmy nezvládnou kompletní porci 52 zápasů základní části, bude jim v konečné tabulce započítán průměrný bodový zisk z odehraných utkání.

Specifické může být i samotné play-off. Ve vyřazovací části budou zápasy kvůli případným karanténním opatřením kontumovány a může dojít i na zkrácení samotných sérií. Pokud by se sezona nedohrála podobně jako letos na jaře, připadne titul nejvýše umístěnému celku po základní části za podmínky, že ke dni ukončení extraligy ještě nebude vyřazen z play-off.

"Přijali jsme jednoznačnou filozofii, že dokud to jde, tak chceme hrát hokej. Věnovali jsme tomu obrovské množství času, práce, rozhovorů a jednání tak, abychom byli připraveni reagovat na situace, které doba přináší. Pokud nám někdo nezamkne zimáky, tak my hrát chceme," uvedl Král.

Na stadiony může v současné době okolo 60 % diváků z plné kapacity. "Do hlediště musí fanoušci chodit s rouškami. Realizační tým a trenéři roušku během zápasu mít nemusí. Například ledaři nebo pomocní rozhodčí ale musí mít roušky, protože přijdou do kontaktu," dodal Král.

Přetlak v boji o přímý postup do čtvrtfinále, nováčkem je Motor

Do širšího okruhu favoritů bude patřit šestice Třinec, Liberec, Brno, Sparta, Hradec Králové a Plzeň. První tři zmíněné týmy se radovaly z titulu v posledních čtyřech letech. Sparta naopak čeká na mistrovský grál už od roku 2007.

Pardubice a Karlovy Vary si prošly v letní přestávce změnou klubové identity, k velké přestavbě sáhl Litvínov pod dohledem generálního a sportovního ředitele Pavla Hynka. Určitou proměnu hráčského kádru mají za sebou Vítkovice, Mladá Boleslav či Olomouc, naopak Zlín zůstal prakticky pohromadě.

Nováčkem jsou České Budějovice, které v minulé sezoně suverénním způsobem ovládly základní část první ligy. Motor vedený trenérem Václavem Prospalem se vrátil mezi extraligovou elitu po sedmi letech.

Extraligu ozdobí minimálně na podzim zajímavé příchody ze zámoří, zejména z řad mladých hráčů a talentů z juniorských soutěží nebo z farmářských týmů NHL. Mladé hvězdy se budou v tuzemsku rozehrávat před opožděným startem nové hokejové sezony v Severní Americe.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články