Chvály se jim při středečním vyhlášení výsledků dostalo bez toho, že by o to radnice usilovaly. Žebříček měst, kde se daří podnikání, nevzniká v rámci soutěže, do níž by se dalo přihlásit (nebo naopak raději nepřihlásit). Do hodnocení, jež je z podstatné míry založeno na posuzování číselných dat, ale i dotazníkových šetření, analytici agentury Datank automaticky zařazují všechna města, která fungují jako takzvané ORP – obce s rozšířenou působnosti. Těch je v kraji 26 – a o to jsou středočeské úspěchy cennější, připomněl v rámci středečního vyhlášení výsledků za organizátory David Pavlát. „Konkurence měst ve Středočeském kraji je skutečně silná,“ konstatoval.

Ilustrační foto.
Volat záchranáře je teď třeba trochu jinak

Vyniknout jednou? To nestačí

Chvály se vítěznému dvojměstí z Prahy-východ dostalo při vyhlašování výsledků v rámci krajského setkání Svazu měst a obcí ČR na pražském magistrátu i v souvislosti s tím, že dosáhlo poměrně vyrovnaných výsledků v obou hlavních částech výzkumu: v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy. Třeba Beroun na osmé příčce byl v rámci první hodnocené skupiny třetí, avšak v té druhé až sedmnáctý. Naopak „město stříbra“ Kutná Hora, které stříbro bralo i v celkovém hodnocení, v podnikatelském prostředí silně zaostalo – avšak prvenství v přístupu veřejné správy mu v konečném účtování vyneslo druhé místo. Pavlát se tedy nerozpakuje – byť s nadsázkou – výsledky shrnout do stručného doporučení: „Chcete podnikat ve Středočeském kraji? Uvažujte o Brandýse!“

První místo si pochvaluje brandýský starosta Vlastimil Picek (Podpora). „V předchozích letech jsme obsazovali druhá nebo třetí místa,“ těší ho, že tentokrát, ve 12. ročníku, „se to povedlo“. „Je to zásluha nejen radnice, ale celého města – a také podnikatelské sféry, protože podnikatelům se u nás opravdu daří,“ zdůraznil. Očekává přitom, že do budoucna se bude dařit ještě víc: přípravy nových rozvojových ploch by se podle něj mohly stát impulsem i pro větší podnikatele.

Plusem jsou i dobré odpovědi

Brandýs se může mimo jiné pochlubit vysokým přírůstkem počtu ekonomických subjektů – ale i nárůstem počtu obyvatel, nízkým indexem stáří nebo rozvojem bytové výstavby. Město zabodovalo také nízkou daní z nemovitosti, podílem investičních dotací a podporou vzdělávání. Radnice rovněž obstála v hodnocení přístupu úředníků, vstřícnosti úředních hodin i v testu elektronické komunikace – při posuzování rychlosti a kvality odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

Také Kutná Hora vyniká přístupem radnice – mimo jiné příkladnými informacemi na webu. Má ale třeba i nízké ceny stavebních pozemků nebo nízkou nezaměstnanost. Naopak vysoké jsou výdaje na rozvoj bydlení a bytové hospodářství, kulturu a sport. Bronzový Kolín jde příkladem třeba kvalitou webu nebo elektronické komunikace. Pozitivně zaujmou i tamější výdaje na veřejnou dopravu či na sociální péči – ale i vysoký podíl malých a středních firem či počty studentů a učňů.

Poučení pro radnice i pro občany

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl oceňuje srovnávací výzkum Město pro byznys s tím, že samosprávám pomáhá orientovat se v podnikatelském prostředí – a inspirovat se příklady dobré praxe. Co říci má však i občanům. „Veřejnost na základě sestaveného žebříčku nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem může hodnotit práci svých zastupitelů,“ míní Lukl.

Ilustrační foto.
Koronavirus může ovlivnit účast v krajských volbách

Analytici v letošním ročníku zaměřili ještě větší pozornost na přístup veřejné správy – tedy na záležitosti, které mohou radnice přímo ovlivnit. „Zařazeno bylo také dotazníkové šetření mezi podnikateli, jak jsou spokojeni se službami radnic, a také dotazník zjišťující, jaké aktivity radnice vyvíjejí směrem k podnikatelům, ale nejen jim,“ poznamenal Pavlát. S dodatkem, že cílem bylo více zohlednit fakt, že Město pro byznys musí být také místem, kde se dobře žije nejen podnikatelům, ale i jejich rodinným příslušníkům a jejich zákazníkům.

Pořadí ve výzkumu Město pro byznys

Celkové pořadí Pořadí podle podnikatelského prostředí Pořadí podle přístupu veřejné správy
1. Brandýs nad Labem-Stará Boleslav  2.  8.
2. Kutná Hora 24.  1.
3. Kolín 22.  2.
4. Poděbrady 7.  6.
5. Slaný 18. 3.
6. Černošice 5. 13.
7. Mladá Boleslav 12. 9.
8. Beroun  3. 17.
9. Kladno 16.  7.
10. Říčany  1. 21.
11. Benešov  8. 12.
12. Neratovice 20.  4.
13. Dobříš  4. 19.
14. Příbram 13. 11.
15. Rakovník 19.  5.
16. Český Brod  9. 19.
17. Hořovice 10. 18.
18. Nymburk 23. 10.
19. Lysá nad Labem  6. 22.
20. Votice 21. 15.
21. Sedlčany 25. 14.
22. Mnichovo Hradiště 11. 23.
23. Kralupy nad Vltavou 14. 25.
24. Vlašim 15. 26.
25. Mělník 17. 24.
26. Čáslav 26. 20.

Zdroj: www.mestoprobyznys.cz; detailní hodnocení podle kritérií na 1url.cz/@byznys19