Hlavní obsah

ČVUT je v hledáčku exekutora. Univerzita neposkytla informace o smlouvách

Novinky, Jan Menšík

Na České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze míří exekuce kvůli neposkytnutí informací podle informačního zákona. Děje se tak po sérii zamítavých rozhodnutí vysoké školy ohledně zveřejnění detailů smluv a následném soudním sporu, který skončil letos v červenci vítězstvím žadatele o informace. Univerzita ani poté přes pokyn soudu znovu nerozhodla, a tak muž navrhl exekuci, aby si pod hrozbou tzv. domáhacích pokut opětovné rozhodnutí vymohl.

Foto: ČVUT

Nová budova Českého vysokého učení technického v pražských Dejvicích

Článek

„Zažádal jsem o informace, neuspěl jsem. Podal jsem stížnost, neuspěl jsem. Podal jsem žalobu, vyhrál jsem. Rozsudek je pravomocný. Protože nekonali a rozsudek ignorovali, podal právní zástupce návrh na exekuci. Mému právníkovi akorát uhradili jeho odměnu. Nicméně rozsudek nadále ignorují, protože se nevypořádali s tím samotným poskytnutím informací,” shrnul stručně podstatu sporu 44letý žadatel o informace, který si nepřál být jmenován.

Exekutor podnikateli sebral sklady kvůli osmi tisícům

Domácí

Celý spor započal před více než rokem, kdy se muž začal podle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím univerzity dotazovat na detaily smluv uzavřených mezi ČVUT a společností Roucek Partners s. r. o., nyní přejmenovanou na R associates.

Vlastníkem společnosti byl až do poloviny července loňského roku Jan Rouček, který v té době nastoupil na pozici ředitele státního podniku LOM Praha. Předtím Rouček působil například jako ředitel kabinetu ministra obrany Martina Stropnického (tehdy za ANO).

Předmětem smluv je hlavně poradenství či poskytování právních služeb. Spor se týká celkem dvanácti smluv uzavřených od listopadu 2017 do června 2019 v souhrnné hodnotě přibližně 1,6 milionu korun bez DPH.

Místo smluv zveřejněné stručné objednávky

„Byl jsem překvapen, jak špatně jsou smlouvy zveřejněny. Podle mého názoru jsou zveřejněny v rozporu se zákonem, tudíž jsou neplatné a nemělo by za ně být vůbec plněno. Využil jsem tedy zákona 106 a dotázal jsem se na bližší detaily,” popsal Novinkám začátek ročního sporu muž.

Řada smluv zveřejněná v registru smluv mezi výše jmenovanými subjekty obsahuje v podstatě pouze heslovitě číslo objednávky, dodavatele, předmět, cenu a data vystavení a potvrzení.

„Nerozumím, proč v registru smluv nejsou přiloženy kopie smluv, ale místo toho jsou zde pouze odkazy na akceptace nabídky nebo objednávku bez jakékoli bližší informace, o jaký předmět služby se jedná,” uvedl muž v žádosti o informace.

Univerzita se odkazuje na obchodní tajemství

Univerzita žádost odmítla a následné odvolání také. Zamítnutí ČVUT odůvodnila tím, že „všechny materiály obsahují informace představující obchodní tajemství a know-how dodavatele”.

„Jejich zveřejnění by mohlo pro dodavatele služby představovat konkurenční výhodu,” doplnilo ČVUT s tím, že zároveň nemá souhlas dodavatele ke zveřejnění obchodního tajemství.

Novinky v pondělí oslovily ČVUT s žádostí o reakci, avšak univerzita zatím odpověď nezaslala.

Když univerzita informace opakovaně poskytnout odmítla, podal advokát žadatele Radek Kocourek dvě žaloby k Městskému soudu v Praze, který následně rozhodl v obou případech ve prospěch žalobce.

Kromě toho, že zrušil zamítavé rozhodnutí rektora ČVUT a nařídil věc znovu projednat, tak v souvislosti s žalobou na nečinnost soud uložil na začátku července univerzitě povinnost rozhodnout znovu ve lhůtě 15 dní a uhradit náklady řízení žalobci.

Hrozí pokuta až 100 tisíc

„Soud zrušil zamítavá stanoviska univerzity, protože to odmítnutí informace nebylo v souladu se zákonem, a měli znovu ve stanovené lhůtě rozhodnout, což ale ani po uplynutí té doby stále neudělali,” uvedl Kocourek.

„Přinutit je rozhodnout ale prakticky nejde, takže jsme se vydali cestou exekuce, abychom se domohli vydání rozhodnutí,” vysvětlil. Jediné, co podle něj univerzita splnila, bylo to, že uhradila náklady soudního řízení.

Zájem dlužníků komunikovat dálkově roste, hlásí exekutoři

Ekonomika

Exekuční řízení pak na návrh Kocourka a jeho klienta zahájil soudní exekutor David Koncz z Chebu letos 4. srpna. Podle zákona je totiž možné se splnění povinností po uplynutí uložené lhůty domáhat prostřednictvím donucujících pokut až do výše 100 tisíc korun. Pokud ani poté správní orgán, tedy univerzita, povinnost nesplní, mohou následovat další pokuty.

Ve čtvrtek pak podle informací Novinek exekutor odeslal univerzitě výzvu ke splnění povinnosti uložené rozsudkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám