Jindřichův Hradec musí opravit čističku vod, aby neznečišťovala

  9:06
Do roku 2024 musí čistírna odpadních vod v Jindřichově Hradci projít modernizací. Brzy začnou platit přísnější limity. Město tak čeká největší investice posledních let. Dohromady je v celém kraji na 400 čistíren odpadních vod. Zasáhnout budou muset i na dalších místech.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, iDNES.cz

Hlavně v době sucha voda odcházející z jindřichohradecké čistírny odpadních vod (ČOV) znečišťuje potok Řečička.

„S podobnými problémy se potýkají všechna města na drobných tocích. Čas na nápravu je podle rozhodnutí krajského vodoprávního úřadu do konce roku 2023,“ vysvětluje Jitka Kramářová, mluvčí společnosti Čevak, která čističku provozuje.

Už jen něco málo přes tři roky tak mají představitelé Jindřichova Hradce na to, aby zlepšili chod čističky na okraji Jiráskova předměstí. Od 1. ledna 2024 na tomto zařízení začnou platit přísnější limity pro kvalitu vypouštěné vody. Modernizace vyjde podle odhadů na 150 až 200 milionů korun.

Zásadní otázka v tuto chvíli zůstává u rozsahu oprav čistírny. Podrobnou analýzu dostanou radní města do rukou až příští rok na konci května společně s hotovou projektovou dokumentací.

„Počítáme ale s tím, že půjde například o doplnění svozové jímky, zvýšení účinnosti usazovacích nádrží, úpravu čerpání vratného kalu a další stavební úpravy nádrží včetně doplnění o zařízení k měření a vzorkování odpadních vod,“ jmenuje vedoucí jindřichohradeckého odboru investic Karel Hron.

Radnice má nyní už vybraného projektanta pro plánované úpravy, kterým je brněnská společnost Aqua Procon. Samotná studie vyjde město na bezmála čtyři miliony korun. Rozhodnutí rady ještě musí projít jindřichohradeckým zastupitelstvem s tím, že část nákladů by mohly pokrýt dotace.

„V tuto chvíli počítáme s částkou mezi 150 až 200 miliony korun, jedná se o předběžný odhad. Zatím ale neumíme říct, jak velký podíl na rekonstrukci půjde z dotací. Bude záležet na tom, jaké dotační tituly se budou v danou chvíli nabízet,“ vysvětluje místostarosta města Miroslav Kadeřábek (ČSSD). Dodává, že město se pro řešení problému rozhodlo s předstihem i kvůli celkové časové i finanční náročnosti projektu.

Jindřichův Hradec tak v posledních letech čeká další významná investice. Vedle nedávno otevřené hvězdárny a planetária Františka Nušla za 40 milionů korun nebo výstavby kanalizace a ČOV v nedalekém Děbolíně za 60 milionů korun se jedná o zdaleka největší projekt, o němž bude v dohledné době zastupitelstvo rozhodovat.

„Právě kvůli tomu, o jak velkou částku jde, jsme investici rozdělili do několika let, abychom příliš nezatěžovali rozpočet. Myslím si, že pro tak zásadní projekt najdeme podporu napříč politickým spektrem,“ dodává dále Kadeřábek.

Nezdraží se vodné ani stočné

Jeho slova potvrzují i někteří opoziční zastupitelé, kteří v podobných projektech vidí smysl. Upozorňují však na nedávné problémy se získáním dotací na rekonstrukci kanalizace v nedaleké obci Radouňka.

„Pokud bude nutné kvůli zisku dotace i zde navýšit vodné a stočné, bylo by lepší čistírnu modernizovat za své. Koneckonců, město má rezervy asi 400 milionů korun, takže bych se investice nebál,“ myslí si Tomeš Vytiska (KSČM). Podle Kadeřábka by se ale cena vodného a stočného v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí neměla zvyšovat.

Odpadní vody a rekonstrukce kanalizací nebo čistíren řeší jindřichohradecká radnice v posledních letech poměrně často. Vedle zmíněné stavby děbolínské ČOV a kanalizace se významné změny týkají i nově opravené Václavské ulice. „Kompletně jsme zde vyměnili kanalizaci s tím, že jsme oddělili splaškovou vodu od dešťové. V tuto chvíli mohu říci, že odpadní infrastruktura ve městě je v dobrém stavu,“ vysvětluje Hron.

První výrazné úpravy se místní ČOV dočkala už v uplynulých třech letech, kdy dostala nové provzdušňovací zařízení za jedenáct milionů korun. Letos zde navíc udělali nové česle za další čtyři miliony.

„Počítáme s tím, že veškerá modernizace z posledních let bude sloužit i po celkové rekonstrukci,“ podotýká Kramářová a zároveň dodává, že všechny opravy na sebe mají navazovat. Společnost Čevak v Jihočeském kraji provozuje 173 čistíren ve vlastnictví měst a obcí. Dohromady je v celém kraji na 400 čistíren odpadních vod.