Pandemie zastihla na jaře společnost i byznys nepřipravené. Forbes požádal manažery a majitele českých firem, aby sepsali receptury na „anticovid vakcíny“ pro svůj byznys. Jaká poučení si odnášejí z jarních měsíců a především, jak svůj byznys připravili na anoncovanou podzimní vlnou epidemie?

Pavel Vopařil, CEO úspěšného e-commerce prodejce bytového vybavení Bonami, se před hlavní nákupní sezonou předzásobil násobně víc, než bylo původně v plánech, a vedle dalšího rozvoje online kanálů vsází paradoxně na posílení offlinu. Proč?

V Bonami nám to na začátku roku moc nešlo. Začal jsem hodně přemýšlet, zda cíle, které jsme si naplánovali na následující tři roky, budeme schopni naplnit a financovat – a zda je to vůbec to správné. Začátkem března jsem ale na celofiremní poradě oznámil, že naší cestě věřím, a i když to nejde podle představ, musíme investovat do sortimentu, samotné služby a obsahu tak, jak jsme si naplánovali na konci roku 2019. 

Jenže pak přišel nouzový stav, nám spadly prodeje téměř o polovinu a já začal řešit především dvě věci: hotovost a komunikaci. Z hotovosti jsme naštěstí měli díky podporujícím bankám i finanční opatrnosti z minulosti hezký polštář, takže i krizový scénář nám dával mnoho měsíců. Komunikace s kolegy se dá ve velikosti Bonami také docela dobře zvládnout a týdenní celofiremní videokonference to držely docela hezky pohromadě.

Trápila mě ale obrovská nejistota, co bude, a jak se k tomu postavit. Nakoupit zboží, nebo být radši opatrný? Převáží trend směrem k onlinu, nebo k ekonomickému ochlazení? Pokračovat v rozjetých projektech, nebo začít zběsile spouštět nové věci, jako mnohé firmy kolem? Propouštět, snížit platy, nebo počkat?

Když se na to dívám zpětně, úplně nejdůležitější bylo zachovat klid a nadhled. Ono totiž záleží hlavně na tom, jak dlouhý časový horizont berete v potaz. A v delším horizontu má Bonami silnou pozici. Nám se podařilo zůstat v klidu jen částečně, taky jsme se nechali  trochu „vyjančit”.

Přestože základní focus byl správný, pustili jsme se do mnoha miniprojektů a aktivit, které reálně nepřinesly žádný efekt. Od konce března, podobně jako zbytek e-commerce trhu, vystřelilo Bonami prudce vzhůru. Ta doba mi ukázala opět dvě zásadní věci.

Za prvé, růst je skvělý, ale důležitější je mít zdravou jednotkovou ekonomiku. A to přesně ukázaly poslední měsíce v Bonami, kdy se nám vrátila tvrdá práce na transakční ekonomice z předchozího období v podobě rychle akcelerujícího zisku.

Růst je skvělý, ale důležitější je mít zdravou jednotkovou ekonomiku.

Za druhé, utvrdil jsem se v rozhodnutí rychleji budovat Bonami prodejny a offline obecně. Kamenní prodejci nezvládali v nouzovém stavu dobře své online kanály (stačí se podívat na facebookové stránky některých z nich), a pokud Bonami posílí tam, kde historicky ztrácelo, strategicky nás to výrazně posune dopředu. 

Čeká nás hlavní nákupní sezona a s ní patrně i druhá vlna covidové pandemie. Snažím se zopakovat to dobré a vyvarovat se chyb z první vlny. Je jasné, že firma musí umět rychle reagovat na dění kolem sebe, ale stejně důležité je neskákat ode zdi ke zdi a některé věci nedělat.

Vydání Forbesu Cash je king

Co to konkrétně znamená? Za prvé, nakupujeme násobně více zboží než minulý rok, a o mnoho více, než jsme původně plánovali. Dlouhodobě chceme, abychom měli 9 z 10 produktů prodaných na Bonami skladem a zákazník je měl rychle doma. Proto jsme se rozhodli v březnu investovat více než 20 milionů korun do rozšíření skladu, abychom měli dostatek prostoru, především na nábytek.

Za druhé, investujeme do zákaznického komfortu. Do konce roku chceme mít pět nebo šest prodejen, kde si zákazníci mohou vyzvednout svoji objednávku nejpozději druhý den, mohou si prohlédnout stovky produktů, nechat si poradit s výběrem z 60 tisíc produktů v našem katalogu či vrátit zboží.

Naši službu Bonami kurýr spustíme v dalších městech (vedle Prahy, středních Čech a Bratislavy přidáme Budapešť a Brno) a představíme dva hodinové sloty pro lepší výběr zákazníků.

A za třetí, chceme zákazníkům nabídnout lepší sortiment, a to nejen rozšířenou nabídkou produktů, ale především co nejvíce přiblížit nákup v online (či omnichannel) prostředí tomu tradičnímu: co nejvíce informací o jednotlivých produktech, jednoduchou navigaci v různých úrovních kvality, vzorníky materiálů a produktů v našich prodejnách a jejich co nejkvalitnější fotky nebo třeba videotutoriály.

Jsem přesvědčen, že přesně toto naši zákazníci ocení nejvíce. Snadný, pohodlný a rychlý nákup bez nutnosti tlačit se v obchodních domech.