Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Vinné menu z Velkopavlovicka

Minulý týden v naší databázi přibyla dobrá hodnocením vínům z Mikulovska i Znojemska, my jsme ale nakonec sáhli k pestré trojici, která má svůj původ ve velkopavlovické podoblasti. Daří se tu aromatickým odrůdám a pochopitelně také vínům červeným.

Hibernal vinařství Hrozínek, Pálava vinařství Konečný a Frankovka vinařství Válka

Tip čtenářů – Hibernal 2019 pozdní sběr, Vinařství Hrozínek

Uznejte, že jméno Hrozínek a bydliště v Lednicko-valtickém areálu člověka k profesi vinaře předurčuje... Ale mladý sympaťák Adam Hrozínek měl víno zprvu pouze jenom jako koníček. Když se rozhodl se mu věnovat profesně, vzal to evidentně za správný konec. Ač samouk, už dosáhl na mnohá ocenění.

Aktuální roční produkce okolo 15 000 lahví je pouze z nakoupených hroznů, na vlastní vinice si ještě netroufá. Drtivá většina pochází z blízkého okolí Hlohovce, ale zrovna dnes zmiňovaný Hibernal vyrostl ve Velkých Bílovicích. Drobnou výhodou nakupovaných hroznů je právě ten fakt, že si můžete vybírat, odkud jakou odrůdu chcete a nejlépe tak skloubit odrůdu a polohu.

Tento Hibernal už oslovil nejednoho vínomilce či odborníka. Zlatá medaile mu patří jak z Krále vín, tak i z podoblastní Národní soutěže vín, když se obě poroty celkem nezvykle prakticky shodly i na bodech. Minulý týden je doplnil hodnotitel framel svou sedmaosmdesátkou. „Čistá a výrazná vůně s nádechem černého bezu, broskví, citrusů a medové plástve. Plnější, šťavnatá, pikantně kořenitá a lehce nasládlá chuť, plná ovoce z buketu s nádechem lesního medu s výraznějšími černorybízovými a citrusovými podtóny a svěží kyselinkou. Dlouhý elegantní závěr. Nádherně vyladěný, krásně pitelný Hibernal. Výborné víno," zhodnotil.

Tip čtenářů – Pálava 2019 výběr z hroznů, Vinařství Konečný

Stanislav Konečný z Čejkovic je už ve vinařském světě podstatně známějším jménem. Především jeho červená vína si už získala uznání mezi odborníky, přičemž u vínomilců zase často boduje s víny přírodně sladkými.

Víno je jeho životní dráhou, na kterou nastoupil už prostřednictvím vinařské střední školy ve Valticích. V roce 2004 převzal práci v rodinném vinařství, které aktuálně produkuje 60 000 lahví ročně, a to z vlastních sedmi hektarů vinic.

Jak jsme se již zmínili, podobně jako na soutěžích výrazně bodují jeho červená vína, mezi vínomilci mají skvělý zvuk jeho sladké Pálavy či Hibernaly. Naposledy si obdiv Sudonia získala Pálava mladého ročníku 2019 ve výběru z hroznů. „Ve vůni dominují mladé pomeranče, uzrálé limetky a stopy žlutého ovoce. Chuť je mimořádně bohatá, jak je pro Konečného Pálavy typické, dlouhá s medově lipovým koncem. Jinak vládnou citrusy – pomeranče s meruňkami – a náznakem manga," popsal barvitě a udělil jí 88 bodů.

Tip čtenářů – Frankovka 2016 pozdní sběr, Vinařství Válka

Třetí víno je nejen nejstaršího ročníku, ale také jeho producenti už působí na trhu velmi dlouhou dobu. Rodinné vinařství Válkových z Nosislavi funguje už od začátku devadesátých let. Hlavními postavami jsou manželé Karel a Milada Válkovi. Zatímco pan Válka se soustředí na vinohradnictví a je také autorem obrazů na originálních etiketách, paní Milada Válková vládne ve sklepě a tvoří vína. V tom jí spolu s marketingem poslední léta pomáhá čím dál výrazněji syn Vojtěch.

Osm hektarů v obci Nosislav obhospodařují v biorežimu, podobně přírodně pracují se surovinou i ve sklepě. Nenajdete zde aromatické kvasinky, vína si často poleží déle na kvasnicích a nezřídka i ve dřevěných sudech.

Tato Frankovka z ročníku 2016 to prozrazuje přídomkem „Reserve" a v sudu trávila dokonce dvacet měsíců. Dostatek k získání harmonie a také k oslovení hodnotitele TomN. „Vůně ovocná, ostružinová, odrůdová. V chuti zakulacené, vyvážené kyseliny a třísloviny, chuť ostružin a černých třešní. Delší doznívání tříslovin s jemnou svíravostí," napsal ke svému pětaosmdesátibodovému hodnocení.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79468

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře