Tip z iVysílání: Dokument o pěvkyni Soně Červené je zprávou o dvacátém století

Z iVysílání: dokument Červená (lze přehrát do 28. září 2020)

Hrála s Voskovcem a Werichem, odešla do emigrace a proslavila se jako Carmen. Život Soni Červené je malými dějinami Evropy dvacátého století. Uznávaná pěvkyně ho rekapituluje v dokumentu Olgy Sommerové, který Česká televize odvysílala u příležitosti jejích pětadevadesátých narozenin. V iVysílání si lze film s prostým názvem Červená přehrát ještě do 28. září.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

„Olga vlastně nestvořila film o Soně Červené, ona stvořila film o dvacátém století a o všech osudech, které byly tak skřípnuté jako já, jenomže já měla tu vůli a odešla,“ uvedla k dokumentu jeho protagonistka. 

Dcera kabaretiéra Jiřího Červeného začínala na jevišti po boku Voskovce a Wericha v představení Divotvorný hrnec. Zahrála si také ve filmové komedii Poslední mohykán. Více ji ale lákala opera, jíž zůstala věrná dodnes.  Za nabídkou zpívat odešla do Berlína, tehdy východního, a z něj do západního světa odděleného zdí odešla jen se psem a jedním kufrem.

Zpívala na významných světových scénách, její osudovou rolí se stala Carmen. Na českou divadelní kariéru mohla navázat až po sametové revoluci. Konečně vystoupila v Národním divadle, kam v poválečných časech z politických důvodů vkročit nemohla.

Okolnostem navzdory

Dokument ukazuje ve vzpomínkách i historických dokumentech důležité momenty její životní cesty. Soňu Červenou přestavuje navzdory mnohdy těžkým okolnostem jako silnou ženu.

„Mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla,“ ocenila mimo jiné mezinárodní porota, která snímku Červená udělila hlavní cenu na festivalu Zlatá Praha 2017. Počin Olgy Sommerové obstál v konkurenci více než sedmdesátky děl z šestnácti zemí.