Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Za záchranu života převzal ocenění

J.Hradec - Pan Jan Svoboda je 201.Gentlemanem silnic. 

TISKOVÁ ZPRÁVA                                                                                                                 17. 9. 2020

Zachránil muže z potápějícího se vozu, a zabránil tak tragédii.

Jihočeský kraj má nového Gentlemana silnic

Na den s datem 7. července 2020 zřejmě dlouho nezapomene senior, který jako řidič osobního vozidla Fiat Brava vyjížděl od svého domu v Budíškovicích na Jindřichohradecku. Nejspíše z nepozornosti nacouval autem do návesního rybníka, který se nachází v těsné blízkosti jeho domu. Vozidlo velmi rychle zaplnila voda a dvaaosmdesátiletý muž, ohrožen na životě, zůstal ve vozidle uvězněn. Na pomoc pohotově přispěchal Jan Svoboda, kterému se povedlo ho z potápějícího se auta vyprostit a stal se tak dalším Gentlemanem silnic.

Začátek letošních prázdnin nemohl pro Jana Svobodu začít napínavěji. Ve chvíli, kdy byl na dvoře svého domu, zaslechl slabé volání o pomoc, jakoby shůry přes střechy. Volaly děti z místní školky, které viděly, jak auto zajelo do vody. Slovy: „pomoc, topí se,“ se snažily na nebezpečnou situaci upozornit. Na tento popud zachránce vyběhl před branku svého pozemku a uviděl v rybníku již jen malou část střechy vozidla zelené barvy.

„Když jsem viděl vůz pod vodou, utíkal jsem zpět na dvůr, kde jsem vzal kus polystyrenu, který by se mi při záchraně mohl hodit a běžel co nejrychleji na pomoc,“ vzpomíná Jan Svoboda na vypjatou situaci. Během toho všeho se vyzul z bot a svlékl montérky, které by mohly nasáknout a ztížit mu tak manipulaci ve vodě. Skočil do rybníka a plaval k automobilu, které již sedělo na bahnitém dně. Potopil se pod hladinu a otevřel dveře u řidiče. „Nahmatal jsem tělo a snažil se ho co nejlépe chytit, mezitím jsem se musel opět nadechnout,“ vypráví.

Bořil se do bahna a dále pokračoval s vytahováním řidiče ze zatopeného vozu. Polystyren mezitím uplaval a bylo velmi složité dostat zachraňovaného ke břehu. Naštěstí k místu přiběhli zachráncovi kamarádi, kteří přinesli staré dveře a hodili je do rybníka na pomoc. Za ty se mohl chytit a muži je pak spolu s ním přitáhli ke břehu. Zachránce přitom seniora zezadu přidržoval, aby ze dveří nesklouzl. Hustým bahnem však postupovali jen velmi pomalu a namáhavě.

Nakonec se muže z vody podařilo vytáhnout a předat ho do péče lékařů. „Díky statečnosti pana Svobody se celá záchranná akce zdařila a senior svůj boj o život pod hladinou rybníka vyhrál,“ říká tisková mluvčí jindřichohradecké policie por. Mgr. Bc. Hana Millerová.

Jan Svoboda byl za svůj obětavý čin oceněn titulem Gentleman silnic. „Záchrana života byla v tomto případě opět ukázkou toho, že mezi námi opravdu žijí stateční lidé, kteří se nebojí na úkor svého zdraví pomoci ostatním,“ dodává ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková. „Ocenění je ve správných rukách,“ dodává.

Ocenění předali Janu Svobodovi ve čtvrtek 17. září v Jindřichově Hradci zástupci projektu i Policie ČR. „Jsme pyšní na každého takto odvážného člověka z našeho kraje,“ říká plk. Ing. Josef Heš, ředitel Územního odboru Jindřichova Hradce. Oceněnému přišel poděkovat také pan Václav Kovář, krajský koordinátor BESIP. Jedná se již o 201. držitele titulu Gentleman silnic.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. Od té doby ocenění převzalo už 200 lidí po celé České republice.

www.gentlemansilnic.cz

Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

17. září 2020

Odkazy do noveho okna

Slavnostní předání ocenění

Slavnostní předání ocenění 

Detailní náhled

Slavnostní předání ocenění

Slavnostní předání ocenění 

Detailní náhled

Slavnostní předání ocenění

Slavnostní předání ocenění 

Detailní náhled

Slavnostní předání ocenění

Slavnostní předání ocenění 

Detailní náhled

Slavnostní předání ocenění

Slavnostní předání ocenění 

Detailní náhled

Slavnostní předání ocenění

Slavnostní předání ocenění 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem