Běžecké vyžití ve Španělsku – zkuste třeba Katalánsko nebo Andalusii

Běžecké vyžití ve Španělsku – zkuste třeba Katalánsko nebo Andalusii

Běh má ve Španělsku velkou tradici a ten trailový nevyjímaje. A není se čemu divit, protože Španělsko nabízí opravdu rozmanité možnosti. Od drsných Pyrenejí po malebné běhy mezi vinicemi. Je tedy celkem přirozené, že i nejznámější jména světového trailrunningu pocházejí ze Španělska. Přečtěte si o této svérázné komunitě více a nechte se třeba inspirovat běžeckými projekty, výlety nebo jen výběhy při dovolené na Pyrenejském poloostrově. Teď, když je cestování omezeno, je přece ten nejlepší moment na plánování a trochy snění, kam vycestovat.

Trocha inspirace španělskými běžci

Kilian Jornet

Běžcům asi netřeba dlouze tohoto drobného chlapíka představovat. Osobnost, která se trochu vymyká chápání. Sám se nepovažuje vyloženě za běžce, ale spíše skialpinistu a horolezce. Běh je pro něj přirozený způsob pohybu v horách. Nicméně na neběžce má docela slušné výsledky. Nemá cenu je vypisovat, protože má na kontě vítězství na víceméně každém slavném trailovém závodě. Jen tak namátkou třeba vícenásobný vítěz UTMB, Zegamy nebo několikanásobný mistr světe ve skyrunningu. Není to ale jen o závodění, Kilian je pověstný i svými projekty. Mrkněte, třeba na povedené video z jeho dobrodružství.

Pau Capell

Pau se k trailrunningu dostal zvláštním způsobem, díky zranění ve fotbale. V roce 2013 běžel svůj první silniční maraton za 2:58, o 6 let později už zvítězil na jednom z nejslavnějších ultra-trailových závodů na světě – Ultra Trail du Mont Blanc. Nebo ještě o dva roky dříve známou Transgrancanarii. Letos se navíc pokusil mimo závod, v rámci FKT (fastest known time) prolomit hranici 20 hodin, což se doposud ještě nikdy nikomu nepodařilo. Povedlo se? Mrkněte na video.

Kam za během?

Závody ve španělsku

Torn dera Val d’Aran

Stejní organizátoři, kteří pořádají slavný UTMB mají na svědomí tento i podnik. Poctivá stomílovka, na které nasoupáte více než 10 tis. metrů. Start i cíl je situován ve městě Vielha. Čeká na vás dobrodružství, při kterém několikrát překonáte hranici 2000 m n. m a budete svědky dechberoucích výhledů na majestátní Pyreneje. Další start ne naplánován na 9. 7. 2021.

Oficiální stránky
Registrace

Buff Epic Trail

Běžecký festival v srdci Pyrenejí, který byl už několikrát vyhlášen jako Mistrovství světa nebo Evropy ve Skyrunningu.  Letos bohužel za trochu pozměněných podmínek. Start je přesunut na začátek září a můžete si vybrat mezi závody na 12, 26 nebo 42 km. V minulých letech (a věříme, že v následujících se závody opět rozšíří) byla možnost běžet ještě ultra na 68 km. Všechny závodní vzdálenosti jsou okořeněny velkým převýšením a technicky velmi náročným terénem.

Oficiální stránky závodu

Sherry Maratón

Závod, který vás zavede mezi nejkrásnější místa Jerez de la Frontera. Proběhnete skrz pláže i vinice. Na tomto závodě zkombinujete výzvu uběhnout celých 42 195 m s objevování krás Andalusie, a to jak přírodních tak i kulturních. Pokud si netroufáte na plnotučný maraton, je pro vás připraven i půlmaraton a závod na 14 kilometrů. Oproti většině ostatních trailových závodů vás tady nečeká technická náročnost terénu ani extrémní převýšení, dostává se tedy možnost vyzkoušet si maraton v přírodním terénu bez velké náročnosti profilu.

Oficiální stránky závodu

Nevybrali jste si? Zkuste kalendář akci, kde si zvolíte délku, náročnost, lokalitu a další parametry.

Pokud plánujete klasickou dovolenou s jednotlivými výběhy, mrkněte na mapu běžeckých tras, která může být výbornou inspirací!


Pro nezávislé cestovatele, kteří si svoje cesty plánují rádi sami, je určený portál www.spain.info. Na něm je možné si stáhnout podrobné mapy, průvodce, naplánovat trasu nebo získat informace o dopravě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: