reklama

Dokumentární snímek o surfařích na Islandu Between Fjords se v září dočká premiéry

reklama

Dokumentární film Between Fjords v září chystá premiéru s datem 23. 9. 2020 od 19:00 v kině Cinestar Anděl. Režisér Martin Smékal po dvou úspěšných filmech Choose Your Wave a No Wave back tentokrát přichází se snímkem vyprávějícím nejen o surfingu, ale také o skialpinismu a samotném životě na drsném Islandu.

Film vypráví příběh dvou bratrů z Beskyd, kteří si chtěli splnit svůj sen surfovat a lyžovat, jak nejseverněji to jde. Tuto příležitost našli na Islandu, kde žijí už několik let a cítí se více jako Islanďané než jako Češi. Surfing v ledových vodách a sjíždění zasněžených hor není pro každého, ale pro bratry se tato aktivita stala životní náplní.

Všechno to začalo na Islandu, kde žijeme už 5 let.  Ostrov svou pozicí připomíná ledovou Havaj. Sedí si uprostřed severního Atlantiku se sopkami připravenými vybuchnout každou chvíli a vlnami všude, kam se člověk podívá.“ říká protagonista Lukáš Polách.

Proč však surfovat raději ve studené než v teplé vodě? „V zimě má moře od 2 °C do 5 °C stupňů a v létě od 8 °C do 12 °C. Nízká teplota dává vodě odlišnou strukturu od té na pobřeží USA nebo Austrálie. Má molekuly blíže u sebe, vlny jsou těžší a snáze strhnou do hlubin. O to větší adrenalin to je.

I každodenní činnosti na Islandu jsou podle hlavních hrdinů zážitek. „Převlíkání v 10 °C je srandy kopec. Třeba když se člověk ráno vzbudí a zjistí, že mu v noci zmrznul neopren.“

Zářijovou premiéru filmu v pražském kině Cinestar Anděl bude následovat afterparty v Radlické kulturní sportovně a program, jehož součástí bude prodejní výstava fotografa a jednoho z protagonistů filmu Petra Hricka či tombola s řadou zajímavých cen.

Režisér: Martin Smékal
Producent: Jaroslav Bláha
Hlavní protagonisté: Lukáš Polách, Filip Polách
Vedlejší protagonisté: Víðir Björnsson, Rúnar Pétur Hjörleifsson, Petr Hricko, Elisabet Anna Petursdottir, Louison Sentenero

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama