Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zelenější cíle EU mohou ztěžovat odchod ČEZu z polského uhlí

Zelenější cíle EU mohou ztěžovat odchod ČEZu z polského uhlí

17.09.2020 12:43, aktualizováno: 17.9. 13:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zatímco Evropská unie šlape na plyn zelené revoluce, může být pro energetickou skupinu ČEZ stále obtížnější zbavit se polských uhelných aktiv. Napsala o tom agentura Bloomberg. Podle akciového analytika Patria Finance Martina Cakla by se aktiva ČEZu v Polsku prodat měla, i když jsou „špinavá“.

ČEZ zveřejnil svůj plán na prodej části polského majetku ve středu, jenom pár chvil předtím, než Evropská komise představila nový emisní závazek, totiž cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 % proti stavu z roku 1990. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je nový emisní závazek Bruselu pro Česko nereálný. Bude to podle něj možné, ale později, pokud si země má zachovat energetickou soběstačnost a nezničit v dalších letech průmysl. Plán na snížení emisí skleníkových plynů odmítají také zástupci českých podniků. Požadují nejprve analýzy vnitrostátních energetických a klimatických plánů, jakož i dopadů pandemie koronaviru či brexitu.

Polsko ve výrobě elektřiny závisí ze 70 % na uhlí. Pokud jde o emise, stojí v EU stranou už teď, protože je jediným státem, který se nepodepsal pod unijní cíl dosáhnout do poloviny století uhlíkové neutrality. Přístup polské vlády se ale postupně mění.

Varšava si uhelný průmysl v minulosti předcházela slibem neměnit závislost na uhlí po další dekády. Jenomže Polákům se smog nelíbí čím dál víc. Kromě toho by do země mohly zamířit miliardy EUR z unijní pomoci, takže postoj vlády se mění. Světlo světa už spatřil plán snížit závislost na uhlí do roku 2040. Tím si ale Varšava pohněvala vlivné hornické odbory, což obratem srazilo valuaci utilit listovaných na varšavské burze. Naděje na odštěpení uhelného majetku vládou naopak předtím jejich ceny na burze zvedaly.

Polsko ČEZ utility 

Názor ale mění i samotné firmy; třeba největší polská utilita PGE ve středu uvedla, že do roku 2050 hodlá poskytovat jenom zelenou energii, a kvůli padající ziskovosti svého uhelného byznysu upozornila na otázky spojené s dluhem.

Polské zápolení se svým adieu uhlí už přimělo k odchodu zahraniční energetické giganty jako EDF, Engie nebo Vattenfall. Jejich polské divize odkoupily státem vlastněné polské podniky, čemuž vláda, orientovaná na větší podíl domácích vlastníků v klíčových odvětvích, zatleskala.

Oznámení ČEZ v tomto kontextu znamená, že z polské elektřiny vystupuje jeden z posledních velkých zahraničních investorů. Český polostátní podnik hodlá hledat zájemce o svých pět polských firem. Jsou mezi nimi i černouhelné elektrárny Skawina a Chorzów, které jsou zároveň teplárnami. Kromě nich zvažuje ČEZ prodat i firmy CEZ Produkty Energetyczne Polska a CEZ Polska. První z nich poskytuje podporu při nakládání s vedlejšími energetickými produkty, druhá prodává komodity velkoodběratelům a podnikatelskému maloodběru.

Podle Bloombergu by na seznamu možných kupců mohla svítit především jména polských státem ovládaných firem. Ty mají ale samy potíže s plněním vlastních klimatických cílů a snižováním závislosti na uhlí.

Podle analytika Mbank Kamila Kliszcze jsou nejpravděpodobnějšími kupci divizí ČEZ polské státem vlastněné energetické skupiny PGE a PGNiG. Valuaci aktiv tento analytik odhadl na 700 milionů PLN až 900 milionů PLN.

Analytik společnosti Ipopema Securities Robert Maj se domnívá, že vzhledem k tomu, že ČEZ loni ve svých polských provozech utrpěl ztráty, bude počet kupců “omezený” a ČEZ z prodeje portfolia nedostane víc než 830 milionů PLN.

Podle akciového analytika Patrie Martina Cakla by se aktiva ČEZ prodat měla, ačkoli jsou „špinavá“. „Cena ovšem může být problém. Hodně hrubý odhad by se mohl pohybovat pod 6 miliardami korun,“ uvedl Cakl.

PGE na dotaz Bloombergu na svůj zájem o aktiva ČEZu napsala, že se hodlá “aktivně účastnit vývoje aktiv v sektoru vytápění” a analyzuje příležitosti k akvizici. Jakákoli dohoda ale musí brát v potaz náklady na přepnutí divizí na technologie s nízkými nebo nulovými emisemi.

PGNiG se už uchází o aktivity společnost Tauron v sektoru vytápění. Podnik, který sedí na hromadě šesti miliard PLN v hotovosti, se chce investičně orientovat na paroplynové elektrárny a bioplyn a přemýšlí nad rolí, kterou by mohla sehrát v polské zelené revoluci.

„Prodej (polského majetku ČEZu) nebude jednoduchý, protože utility v Polsku se potřebují zaměřit na to, jak restrukturalizovat vlastní uhelná aktiva,“ uvedl podle Bloombergu analytik banky Santander Bank Polska Pawel Puchalski. „Plán EU na přísnější snižování znečištění výrazně redukuje podnikatelskou ziskovost ČEZu a má negativní dopad na cenu v dané transakci.“

Zdroje: Bloomberg, ČTK

Foto: CEZ CHORZÓW, https://www.cezpolska.pl/pl/dla-mediow/gallery/cez-chorzow-58692#gallery-1

 
 

Čtěte více:

Výsledky ČEZ: Solidní čísla a vyšší celoroční odhad (komentář analytika)
11.08.2020 10:42
ČEZ dnes před otevřením trhu reportoval své výsledky za druhý kvartál....
ČEZ ESCO v pololetí stoupl provozní zisk, tržby stagnovaly
14.08.2020 9:05
Holdingu ČEZ ESCO, který patří do energetické skupiny ČEZ, stoupl v pr...
Bulharský regulátor začal znovu zkoumat prodej tamních aktiv ČEZu
31.08.2020 12:57
Bulharský antimonopolní regulátor začal znovu do hloubky přezkoumávat ...
ČEZ spouští proces prodeje polských aktiv. První odhady, kdo je může chtít a za kolik
16.09.2020 10:10
Dnešním dnem ČEZ oficiálně zahájil divestiční proces v Polsku, tedy pr...

Váš názor
  • skvela investigativni prace
    17.09.2020 13:41

    koho by napadlo ze si geniove v bloombergu spoji EU energo politiku a spinavou CEZ energii :)
    eple
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m