Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Šampaňské bouchá u Ineosu. Získali etapu i vrchařský dres

Závěrečnou alpskou etapu ovládl britský tým Ineos Grenadiers. Duo Michal Kwiatkowski a Richard Carapaz odjelo z úniku a získalo jak etapu, tak puntíkovaný dres. Ekvádorec Carapaz nechal svého kolegu zvítězit, zatímco sám v následující den oblékne puntíky. Žlutý dres udržel Primož Roglič, který dojel ve stejné skupině jako Tadej Pogačar a Miguel López. 

Richard Carapaz a Michal Kwiatkowski
zdroj: ČTK/AP autor: Stephane Mahe

Málo vídaný úspěch zažívá stáj Ineos Grenadiers. Britský tým slaví vítězství v etapě, druhé místo a zároveň i puntíkovaný dres k tomu. Zasloužili se o to Michal Kwiatkowski a Richard Carapaz, kteří se dokázali dostat do úniku, odjet z něj a svou snahu ještě nakonec dotáhli až do cíle v La Roche sur Foron. Ve finiši nechal Carapaz svého kolegu zvítězit, sám bere puntíky.

"Je to neskutečné, nedokážu to ani popsat... Nikdy na dnešek nezapomenu. Cyklistika vám někdy nabídne takovéhle chvíle... Měl jsem husí kůži po celé poslední kilometry. Moc jsme si to užili," říkal dojatý Kwiatkowski v cíli. "Zkoušeli jsme to poslední tři dny a konečně to vyšlo. To, jak jsme s Richardem jeli, to se jen tak nevidí," dodal.

Na celkovém pódiu se nic nemění, za trojicí Roglič-Pogačar-López ale nastaly změny. "Máme za sebou náročné dva dny. Zvládli jsme to zase skvěle, takže si můžeme odškrtnout další den. V kopcích se toho může stát hodně, ale obstáli jsme celý tým," řekl Roglič.

Velkou ztrátu nabral pátý Adam Yates, stejně jako kolumbijský veterán Rigoberto Urán. Čtvrtý zůstává Richie Porte, který musel dohánět manko po defektu v šotolinové partii na Plateau des Glieres, následuje španělská dvojice Mikel Landa a Enric Mas.

Následující devatenáctá etapa by mohla být příležitostí pro sprintery, definitivní verzi celkového pořadí uvidíme zřejmě až po časovce na Planinu krásných dívek.

Jak etapa probíhala?

Organizátoři si vymysleli na zbývající peloton pětici horských prémií, rozhodovalo se na té poslední a nejnáročnější, tedy Plateau des Glieres. Vepředu se Richard Carapaz spolu s Michalem Kwiatkowským zbavili posledního soupeře, Baska Pedra Bilbaa, a směřovali jak k vítězství v etapě (Kwiatkowski), tak vrchařskému dresu (Carapaz).

Stáj Ineos Grenadiers si tak po odstoupení Egana Bernala spravila chuť a alespoň částečně zachránila své vystoupení na letošní Tour de France. Za odjetou dvojicí se odehrál souboj favoritů, který odstartoval Mikel Landa. Jeho dlouhý pokus neuspěl a lídr týmu Bahrajn-McLaren byl dojet skupinkou, v níž scházeli Adam Yates a Rigoberto Urán. Oba nabrali výraznou ztrátu.

Smůlu měl poté ve vrcholové šotolinové pasáži Richie Porte, jehož potkal defekt a ztrácel své čtvrté místo. Tasmánský smolař se ale po delší stíhací jízdě dokázal k favoritům znovu připojit v nekategorizovaném stoupání Col des Fleuries. Do cíle už zbývalo jen deset kilometrů sjezdu. V sázce zbývalo třetí místo v etapě a dvě bonifikační vteřiny. Nakonec vše sebral neúnavný Wout van Aert.

Cyklistický závod Tour de France - 18. etapa Méribel - La Roche-sur-Foron (175 km):

1. Kwiatkowski (Pol./Ineos Grenadiers) 4:47:33, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) stejný čas, 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:51, 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) oba -1:53, 6. Porte (Austr./Trek-Segafredo), 7. Mas (Šp./Movistar), 8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren), 9. Caruso (It./Bahrajn-McLaren), 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) všichni -1:54, ...24. Hirt (ČR/CCC) -4:34.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 79:45:30, 2. Pogačar -57, 3. López (Kol./Astana) -1:27, 4. Porte -3:06, 5. Landa -3:28, 6. Mas -4:19, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -5:55, 8. Urán (Kol./EF) -6:05, 9. Dumoulin -7:24, 10. Valverde (Šp./Movistar) -12:12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články