Peklo na severu? Někdo zmlátil závodníky. Policie ČR na nohou, hněv se šíří. Půjde to dál

17.09.2020 14:25

Policie už zná všechny pachatele brutálního útoku z Lužického náměstí v Rumburku. ParlamentníListy.cz se zabývaly domněnkou naštvaných místních obyvatel o původu útočníků. Rasistický útok? Ve městě to opět vře kvůli nepřizpůsobivým, připomínají se hrůzy z roku 2011. Téma se zřejmě zvedne na čtvrtečním zastupitelstvu. Bezdoplatkové zóny by ale tomuto útoku nezabránily…

Peklo na severu? Někdo zmlátil závodníky. Policie ČR na nohou, hněv se šíří. Půjde to dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

O jaký jde incident? K agresivnímu napadení mělo dojít o zářijovém víkendu, kdy se konal cyklistický závod Tour de Zeleňák. V noci měla šestice mužů rozdmýchávat náhodné konflikty po městě, přičemž nejdřív došlo k menším strkancům, později k násilnější potyčce. Při té měl být  dokonce použit ocelový odpadkový koš a další kovové předměty k inzultaci napadených, mezi kterými byla i žena, která musela být hospitalizována. 

„Jednalo se o cyklistu a osoby zajišťující průběh závodu," upřesnila k obětem komisařka Veronika Hyšplerová z Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

První událost se odehrála půl hodiny před půlnocí ze soboty na neděli a druhá zhruba hodinu poté. Incident, ke kterému došlo v noci z 5.–6. září v Rumburku na Lužickém náměstí, už několik dní prošetřuje místní policejní oddělení. „V tuto chvíli máme všechny útočníky ztotožněné,“ potvrdila redakci nyní komisařka.

Případ je vyšetřován pro podezření z trestného činu výtržnictví. „Věc může být ovšem překvalifikována v souvislosti se zraněním, které dvěma napadeným vzniklo,“ zdůraznila Hyšplerová v reakci na to, že očití svědci sdělili, že útok byl velmi ostrý, použit měl být i kovový odpadkový koš a v nemocnici se zraněním měla skončit i žena.

Zbytečná xenofobie?

Veřejnost debatuje, například i na facebookové stránce Rumburk, o tom, že za útokem stojí možná romská menšina.

K tomu se policie napřímo nevyjádřila. Pokud by neznala totožnost pachatelů a vyhlásila po nich pátrání, pak dle policejní mluvčí bývá běžné, že ve fyziologickém popisu hledaných osob je uvedeno například, že se jedná o muže vysokého 175 cm, snědé pleti, černých očí. „To se standardně uvádí, ale my v tuto chvíli nepotřebujeme veřejnost žádat, protože aktéry ztotožněné máme,“ řekla s tím, že více v tuto chvíli není potřeba potvrzovat ani vyvracet.

Údajně o romské menšině mluvila i zdravotnice. Informaci kdosi zmínil na sociální síti, ale v některých výpovědích leccos nesedí, například počet údajných pachatelů 9.

AKTUALIZACE 16:40: Děčínská policie informovala ParlamentníListy.cz, že byl právě jeden z agresorů obviněn z výtržnictví a z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Tím došlo k potvrzení rasového motivu útoku.  

Právě v rumburských skupinách na sociální síti tak bují největší xenofobie, a to z obou stran – od minority i majority. Mnoho příspěvků je však zároveň smířlivých, se snahou opravdu zapomenout na národnosti.

  

Kvalifikace trestného činu se ještě může změnit

V čem ale lidé pravdu rozhodně nemají, je místo, odkud výtečníci pocházejí. Ti sice od události odcházeli směrem k problematické SNP, ale... „Pachatelé tam nebydlí. Nejde vůbec o obyvatele Rumburku, ale o Ústečáky. Útočníci tedy vůbec nejsou z Děčínska,“ překvapila novou informací Veronika Hyšplerová.

Na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz, zda policie vyšetřuje záležitost jako čin s rasovým podtextem, mluvčí pouze konstatovala: „V tuto chvíli nelze vyloučit, že dojde k překvalifikování celého incidentu.“ To je podle ní jediná korektní odpověď, kterou může veřejnosti  poskytnout.

Vše totiž vyplyne mimo jiné po dokončení výslechů svědků. Ty policie oslovuje jednak hned na místě, ale následně v případě zranění vypovídají například i zdravotníci. „Trestní řád České republiky ve svém ustanovení ukládá obecnou povinnost, že každý je povinen se na předvolání dostavit a vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o okolnostech důležitých pro trestní řízení. Zdravotníci této povinnosti nejsou zproštěni,“ řekl k tomu obecně Ivo Chrástecký, tiskový mluvčí Krajské zdravotní.

Slovo „brutální“ je na místě

Policejní mluvčí potvrdila, že chování bylo natolik hlasité, bouřlivé a devastující, že to nenechalo v klidu bezpočet lidí. Na linku jich volala řada. Mnozí z nich to napsali i do rumburské skupiny.

„Na linku 158 jsme opravdu obdrželi několik volání, že k něčemu takovému dochází,“ potvrdila nám ještě mluvčí s tím, že ani v tuto chvíli nemůže hodnotit brutalitu činu.

„Je to o subjektivním pocitu toho, kdo to sleduje, a je nyní na policii, aby objektivní okolnosti a objektivitu do toho vnesla, zjistila veškeré informace, na základě nichž je pak možné rozhodnout,“ uvedla s tím, že ale po několika dnech vyšetřování lze říci, že určitě nešlo o čin, který by byl v Rumburku na denním pořádku.

O nepořádku veřejně. Pomohou zóny?

Ačkoli tentokrát nešlo o agresory z Rumburku, téma vzrůstajícího nepořádku a těžkého soužití v Rumburku se zřejmě tento čtvrtek 17. září objeví na veřejném zasedání zastupitelů. V jedné z internetových skupin to mimo jiné zmínila zastupitelka Šárka Štruplová Růžičková (Severočeši).

Ta již v červnu na jednání zastupitelů navrhovala, aby obec začala urychleně pracovat na rozšíření bezdoplatkových zón ve městě. Apelovat na řešení problému hodlá i na veřejném zasedání tento týden. „Velmi nerada bych, aby se situace nadále zhoršovala a eskalovala. Například do takových rozměrů, jako jsme všichni zažili v roce 2011,“ uvedla.

O incident se zajímal i sociální demokrat Dalibor Dvořák, který v Rumburku žije. K jeho uchu se dostaly zprávy o tom, že na akci Tour de Zeleňák jakási partička vysloveně „měla inzultovat některé ze závodníků v nočních hodinách“. Prý poslední dobou čím dál častěji slýchá příběhy, které jsou znepokojující a souvisejí s nárůstem nepřizpůsobivých obyvatel na území města Rumburk. „Stěhují se sem z jiných měst, kde začalo fungovat omezování doplatků na bydlení,“ odkrývá příčinu.

K tématu se vyjádřil starosta Lumír Kus, podle kterého chce k jejich zavedení přistoupit i Rumburk: „Co se týče bezdoplatkových zón, máme už připraven návrh na centrum města, které je nejproblematičtější. Důležité je ale doložit dostatečné množství podkladů, kterými právně podložíme oprávněnost bezdoplatkové zóny.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …