Na Velký knižní čtvrtek vyjdou novinky Bočka, Zábranského či kniha Jakuba Szántóa

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 9. 2020 15:15
V dalším výběru knižních novinek, který nakladatelé pošlou na pulty u příležitosti prodejní akce zvané Velký knižní čtvrtek, převažují díla českých autorů.
Velký knižní čtvrtek nabídne 16 titulů.
Velký knižní čtvrtek nabídne 16 titulů. | Foto: Kosmas

Mezi 16 tituly, které budou k mání od čtvrtka 15. října, je přesto domácí i světová beletrie, krimi, populárně-naučná literatura i literatura faktu, vzpomínky nebo díla pro děti a mládež. Dle pořadatelů chce Velký knižní čtvrtek usnadnit čtenářům orientaci v novinkách.

Obal knihy Aristokratka u královského dvora.
Obal knihy Aristokratka u královského dvora. | Foto: Kosmas

K nejočekávanějším bude patřit pátý díl úspěšné humoristické série nazvaný Aristokratka u královského dvora. Evžen Boček tentokrát hrdiny zavede až na audienci u skutečné královny.

Válečný zpravodaj Jakub Szántó se ve své druhé knize Z Izrastiny s láskou - Reportérem mezi dvěma zeměmi vyznává z náklonnosti k Izraeli, Palestině a jejich obyvatelům.

David Zábranský v novince nazvané Republika vychází z nedávných společenských a politických otřesů na Slovensku, vyvolaných vraždou mladého novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vztahy mezi postavami, inspirovanými skutečnými aktéry, se odehrávají na pozadí obecnějších jevů, jako je role médií, klimatická krize, mezigenerační konflikt a ženské hnutí.

Ze světové literatury bude do výběru Velkého knižního čtvrtka zařazen světový bestseller nominovaný na prestižní Booker Prize Normální lidi od irské autorky Sally Rooneyové. Vypráví o vzájemné fascinaci, přátelství a lásce.

Geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek v knize nazvané Jak přejít řeku shrne své úvahy o společnosti, přírodě a člověku.

Obal knihy Z Izrastiny s láskou.
Obal knihy Z Izrastiny s láskou. | Foto: Kosmas

Josef Formánek přichází se svým zatím nejosobnějším románem Kniha o tichu. Píše v něm o svých nejbližších, o pádech i vzletech, o zvláštních náhodách, které se stávají, o věcech mezi nebem a zemí nebo o tajemství nalezeném v údolí volavek.

Příznivcům sportu a fotbalu je určena kniha Zdeňka Zikmunda Bican proti Hitlerovi - Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava. Pohlédne na fotbal v období protektorátu, včetně dosud neznámých informací a dokumentárních fotografií.

Petr Sagitarius, Čech s polskými kořeny a autor akčních krimi novel z "Divokého východu", ve své kriminální trilogii Trujkunt zavede čtenáře na pomezí Česka, Polska a Slovenska. Major ostravské kriminálky Roman Saran tam řeší spletité případy, které provázejí neobvyklé okolnosti.

Světoznámý český typograf, grafik a hudebník František Štorm vydá ilustrovaný stavební deník jménem Stavitelé. Je volnou kompilací všedních zápisků a vnitřních pocitů zažívaných během rekonstrukce starého domu. Součástí knihy je 36 kreseb tesařskou, zednickou a truhlářskou tužkou čtvercového formátu. "Geometricky univerzální dlaždicová kukátka otevírají čtenáři poněkud patafyzický pohled na průběh stavby," slibují pořadatelé akce.

Obal knihy Stavitelé.
Obal knihy Stavitelé. | Foto: Kosmas

Americký spisovatel, scenárista, novinář a držitel Pulitzerovy ceny Lawrence Wright v prorockém thrilleru Na konci října, zasazeném do indonéského internačního tábora Kongoli, varuje před arogancí moci a křehkostí civilizace.

Michaela Hošková v knize Matěj maluje mapy otevřeně a s nadhledem popisuje život s autistickým synem. Vypráví příhody odsudků i odmítnutí stejně jako pochopení, lidsky zásadních setkání a dílčích pokroků či radostí.

Kniha nazvaná Labyrint z ledu. Triumf i tragédie polární výpravy A. W. Greelyho od Buddyho Levyho na základě podrobného výzkumu přibližuje strastiplnou cestu výzkumné polární expedice, která s optimismem vyplula v roce 1881, aby nakonec skončila nejstrašlivější tragédií v dějinách dobývání Arktidy. Výprava do zálivu Lady Franklinové chtěla probádat na mapě dosud nevyznačená místa v Arktidě. Publikaci doprovázejí dobové fotografie a mapy.

Gad Šimron, izraelský novinář, spisovatel a bývalý agent Mosadu, v dramatu Exodus podle Mosadu píše o tajné akci, které se sám zúčastnil a jež v 80. letech minulého století zachránila tisíce etiopských židů.

Čtenářům se dostane do rukou také Reniin deník - Život dospívající dívky ve stínu holokaustu, který je světovými médii označován za klasiku mezi literaturou o holokaustu. Jeho autorka Renia Spiegel je mladá dívka, která jako polská židovka ještě v roce 1939 sní o tom, že se stane básnířkou.

Velký knižní čtvrtek dále nabídne knihu pro děti Divoká symfonie od bestselleristy Dana Browna. Tvoří ji básně, v nichž maestro Myšák s taktovkou seznamuje čtenáře s gepardy, klokany, slony či velrybami.

Varšavská architekta a teoretička architektury Magdalena Jeleńska napsala ilustrovanou knihu Archistorie - Vyprávění o architektuře pro své čtyři děti. Na desítkách příkladů z dávné historie i současnosti vysvětluje základní architektonické formy, typy budov či stavební materiály.

Velký knižní čtvrtek se koná dvakrát do roka, jarní edici naplánovanou na 17. března ovlivnila opatření proti koronaviru, neboť kamenná knihkupectví byla po několik týdnů uzavřena.

"Máme radost, že naše úspěšná akce dokázala obstát i ve velmi složitých jarních podmínkách a že zájem čtenářů nakonec zvítězil nad všemi překážkami," říká Ctirad Fuchs z pořádající distribuční a knihkupecké sítě Kosmas.

Po třech měsících bylo několik titulů z jarní edice vyprodáno a nakladatelé jednali o dotisku.

 

Právě se děje

Další zprávy