Středa, 24. dubna 2024

Ekologický skvost GEM Tower bude napájet festival Praha Září

Ekologický skvost GEM Tower bude napájet festival Praha Září

Green Energy Mill (GEM) je unikátní zařízení na výrobu elektřiny z větru a slunečního světla, se kterým přišli vědci z Eindhoven University of Technology. Jedná se o řešení vytvořené na míru festivalům, které jsou jinak závislé na energii z benzínových agregátů. V Praze bude GEM napájet multikulturní festival Praha Září, v rámci kterého proběhne také rodinný festival Kefírek. Nepřehlédnutelnou designovou věž si můžete zblízka prohlédnout od 11. září do 20. září na Výstavišti v Praze, a to i díky energetickému start-upu bezDodavatele.

Energii dokáže GEM vytvářet v jakémkoliv počasí a nezapomíná se ani na designovou stránku věci. Jedná se proto o unikátní vizuální i technologický skvost, který nelze přehlédnout. ,,Když jsme poprvé viděli GEM na hudební přehlídce Eurosonic Noorderslag v Holandsku, věděli jsme, že chceme tuto ekologickou novinku představit v České republice," vysvětluje pořadatel festivalu Kefírek Michal Thomes.

Ekologie pro malé i velké rockery

,,Líbí se nám hravá forma přiblížení problematiky udržitelné energetiky, domnívám se, že zaujme nejen rodiče, ale především nejmenší účastníky Kefírku, jejichž výchova k ekologickému přemýšlení je jedinou záchranou budoucnosti planety. GEM je nejen designově krásný, ale nahrazuje fosilní paliva. Navíc se stává přirozenou dominantou festivalů a místem setkávání," říká Thomes, který je zároveň ředitelem festivalu Rock for People.

Zelená energie doma i na festivalu

Udržitelnost je i klíčovým tématem energetického rebela s názvem bezDodavatele, který je partnerem systému GEM a festivalu Kefírek. ,,GEM, tedy v překladu mlýn na zelenou energii, vytváří energii prostřednictvím solárních panelů a větrné turbíny, tedy obnovitelných zdrojů jejichž růst chceme v Česku podpořit," vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel start-upu bezDodavatele.

GEM upozorňuje mimo jiné i na to, že na festivalech se běžně používají benzinové agregáty, které jsou jedním z nejméně ekologických způsobů výroby elektřiny. Návštěvníky festivalů pak motivuje k tomu, aby přešli na energii z obnovitelných zdrojů i doma. ,,Naším cílem je podpořit přechod českých domácností na českou zelenou energii, a proto je nám blízká nejenom myšlenka GEM, ale i partnerství s rodinným festivalem Kefírek," dodává Chmelař.

Součástí týmu GEM bude také Paul Schurink spoluzakladatel Green Events Netherlands, který spolupracuje na vytváření ekologicky udržitelných turné pro umělce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů