Hlavní obsah

Výstavba bytů pro duševně nemocné ve Zlíně letos nezačne, místní jsou proti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavba bytů sociální rehabilitace pro duševně nemocné ve zlínské části Letná letos zřejmě nezačne. Proti stavebnímu povolení se odvolali obyvatelé Letné.

Článek

Město podle primátora Jiřího Korce (ANO) projekt nezastavuje, ale stáhlo peníze plánované na stavbu bytů, aby je mohlo použít na jiný projekt. „Uvolňujeme si ruce, co se týká rozpočtu. Předpokládáme, že jednání budou pokračovat dál, když dostaneme zelenou od stavebního úřadu,“ uvedl Korec. Poté by se peníze na stavbu bytů měly opět uvolnit. Projekt si vyžádá asi 35,5 milionu korun, evropská dotace by mohla pokrýt až 90 procent nákladů.

Zastupitelstvo schválilo stavbu bytů loni v dubnu přes protesty některých obyvatel i opozice. Vzniknout mají dva objekty celkem s 11 malometrážními byty. Duševně nemocní se tam naučí samostatnosti, k dispozici však budou mít nepřetržitou odbornou pomoc. Obyvatelé bytů se budou vybírat ze současných klientů služby Horizont, která na Letné od roku 2007 funguje. Podle vedení města tak obyvatelům nehrozí nebezpečí, klienti Horizontu na Letnou již mnoho let docházejí, zařízení poskytuje sociální rehabilitaci lidem s duševním onemocněním ambulantní a terénní formou.

Podle zastupitele Pavla Konečného (ODS) , který je psychiatr, nejsou lidé trpící schizofrenií, kteří pravidelně berou léky a jsou pod dohledem, nebezpeční. Na dnešním zastupitelstvu kritizoval obyvatele Letné, kteří projekt zdržují, že jsou naplněni předsudky. Někteří opoziční zastupitelé však uvedli, že jde o příklad projektu, který měl být jinak připravován, podle některých nebyl s obyvateli Letné řádně projednán a vysvětlen.

Radní města však podle náměstka primátora Aleše Dufka (KDU-ČSL) počítají s tím, že by projekt mohl příští rok začít. „Pokud nenastanou další obstrukce, uděláme vše pro to, aby se objekt sociální rehabilitace postavil,“ uvedl Dufek.

Obyvatelé Letné již dříve poukazovali na to, že vedení města s nimi o projektu dříve nediskutovalo, kritizovali také vysokou koncentraci zařízení pro lidi s postižením v dané lokalitě, špatný stav infrastruktury a to, že město chce stavět nový objekt v husté zástavbě s památkově chráněnými baťovskými domky, ale jiné investice ve čtvrti nedělá.

Reklama

Doporučované