Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roušky ve třídách jsou nesmysl? V debatě Blesku to vláda schytala i za „alibismus“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. září 2020
17:05
Autor: Jakub Veinlich, sab - 
17. září 2020
13:10

Kritika vlády za manuál pro školy kvůli koronaviru rezonovala u většiny účastníků čtvrté předvolební debaty Blesk Zpráv na téma školství s moderátorkou Sabinou Dračkovou. Zasedlo v ní osm zástupců stran a hnutí, které mají podle předvolebního průzkumu agentury Phoenix Research v jednotlivých krajích a redakčního celostátního propočtu šanci na úspěch. Učitelé by měli dostat roušky od státu, stejně jako třeba zdravotníci, a ředitel zas přímou linku na hygienické stanice, aby se mohlo rozhodovat při šíření koronaviru ve škole co nejrychleji.

Na téma školství tentokrát diskutovali bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO), předseda středočeských Pirátů Jiří Snížek, kandidát na hejtmana v Jihomoravském kraji Jiří Nantl (ODS), bývalý šéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek, někdejší poslankyně  Alena Nohavová (KSČM), ředitel základní a mateřské školy Pavel Klíma (TOP 09), místopředseda hnutí STAN a poslanec Petr Gazdík a kandidát na hejtmana v Libereckém kraji Josef Jadrný (ČSSD).

Ředitelka: Na rychlé změny nejsme připraveni

Základní škola T. G. Masaryka ve středočeských Mnichovicích zatím nemusela omezovat výuku kvůli koronaviru. Měla zatím štěstí. Nejen ve středních Čechách, ale i jinde v republice skončili však v karanténě i celé učitelské sbory, žáci i část kantorů.

„Na tyhle rychlé změny ve školství nejsme připraveni,“ zmínila ředitelka školy Marcela Erbeková. Nemyslí tím jen školy, ale i děti a rodiče, kteří musejí volit náhradní variantu vyučování, nejčastěji z domova pomocí online vyučování. „Ta škola je taková jistota, kterou jsme teď všem vzali,“ řekla.

Výhled na nový školní rok byl podle ředitelky optimističtější, než jaká přišla realita. Na začátku si prý Erbeková myslela, že školní rok začne tak jako v jiných letech.

„Ke konci prázdnin se ale ukazovalo, že to tak úplně není a že nějaká opatření budeme muset přijmout a že budeme muset být připraveni, že to může nastat. Je to prostě krizový stav,“ uvedla ředitelka. I v této škole proto žáci mají používat dezinfekci rukou, častěji si ruce mýt a dodržovat rozestupy. Upozornění vedení školy vyvěsilo i na vstupní dveře.

Video  Školství a krajské sliby: Na co ve 30 sekundách lákají politici rodiče dětí školou povinných?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Nejproblematičtější je pak podle ředitelky uhlídat, aby děti nosily zakrytá ústa a nosy, tak jak velí manuál ministerstva školství. „Jestli ta opatření, která hygienici, nebo kdo je dává, jsou v reálném světě dodržovatelná,“ řekla Erbeková. Zmínila, že se děti navíc baví vtipy, kdo s kým si vyměnil roušku.

„Jakou důvěru máme mít ve vydané manuály, když ta nařízení jsou za hodinu, za den za dva jiné,“ postěžovala si ředitelka na protichůdná doporučení příslušných úřadů a ministerstva školství.

„Opět mě to přivádí k myšlence, že člověk musí nejvíce spoléhat sám na sebe a podle situace v místě pak vše řešit,“ uvedla Erbeková. I to může být podle ředitelky fakt, který může mladé kantory od profese učitelů odrazovat.

Pozitivum v koronavirové době našla Erbeková v online výuce, které se dokázali přizpůsobit i starší učitelé. Základní škola v Mnichovicích tak zvládla například i online výuku tělocviku.

Exhejtmanka Vildumetzová: Manuál je doporučení

Většina zástupců v předvolební debatě Blesk Zpráv se shodla, že manuál ministerstva školství, který nastavuje, jak se chovat v případě šíření nákazy koronaviru, je pro ředitele škol nevyhovující.

Bývalý šéf lidovců a někdejší vicepremiér Pavel Bělobrádek má tři děti. Manuál ministra Roberta Plagy (ANO) nečetl a číst podle svých slov ani nebude. „Je to vnitřní předpis pro ředitele, nás jako kraje se týkají střední školy, které zřizujeme, a manuál se může opět změnit. To, co je největší problém, je chaos,“ narážel Bělobrádek na to, že vláda podle něj zaspala dobu a navíc často mění svá nařízení a rozhodnutí.

„Prováhal se čas. Koupili jsme si draze jaro a všichni jsme si mysleli, že léto nebude maňana. Je vidět, že z premiantů jsme se stali jedními z nejhorších,“ uvedl Bělobrádek, který kandiduje v Královéhradeckém kraji.

Roušky ve třídách jsou nesmysl?

Bývalá učitelka ve školce Alena Nohavová z KSČM kritizovala především nutnost roušek. Děti podle ní roušku na ústech snesou, ale starat se o ni neumějí, což může přinést víc škody než užitku. „Jaká je pak ta hygiena. Dítě roušku sundá, přendá, pošlape na zemi, půjčí kamarádovi,“ bojí se špatné praxe komunistická kandidátka v Jihočeském kraji.

Sama podle svých slov nerozumí tomu, proč by měly mít děti nasazené roušky nebo respirátory i během vyučování. „Je potřeba používat zdravý selský rozum. Proč by musely roušku děti mít, když sedí na místě a poslouchají výuku. Odvádí to i pozornost při učení. Pokud se bude větrat, tak to zas až takový problém není,“ je přesvědčená Nohavová.

„Roušky ve třídách považuji za nesmysl,“ souhlasil s Nohavovou Pavel Klíma z TOP 09, který kandiduje ve stejném kraji.

„V manuálu není, co dělat, když skončí v karanténě celý učitelský sbor. Učitelé jsou sami ohrožená skupina a musíme je chránit,“ míní například Jiří Snížek, kandidát Pirátů na středočeského hejtmana.

Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Podle Jiřího Nantla z ODS se vláda snaží dohánět po začátku školního roku rozjetý vlak, a čeká od vlády spíš instrukce, jak zajišťovat dál výuku v případě, kdy škola, nebo i jen třída, zůstane kvůli koronaviru zavřená. Výuka by měla i dál pokračovat, byť formou online výuky, a stát by měl umět žákům zajistit dostatečnou techniku pro online výuku. „Máme už teď problém, že jsou rozdíly v kvalitě vzdělávání. Jestli víme, že v první vlně bylo až 100 tisíc dětí, které neměly žádný přístup k výuce, a ti nám pravděpodobně zůstanou,“ míní Nantl.

Ve Zlínském kraji kandiduje za hnutí STAN Petr Gazdík. Poslanec a také učitel připomněl ve čtvrté předvolební debatě Blesk Zpráv před krajskými volbami, že právě ve Zlínském kraji se některé školy zavřely už před začátkem školního roku, protože se koronavirem nakazila část kantorů.

Sám Gazdík počítá s tím, že se situace bude opakovat. „Pozitivní na tom je, že na to reagují ředitelé skvěle. Zase si pomáháme sami odspodu. Ten, kdo selhává, je vláda,“ kritizoval vládní opatření.

Svými rozhodnutími podle krajského radního pro školství vláda příliš nepomáhá. Jediné pozitivní opatření vidí v tom, že je jasné, za jaké situace se může škola zavřít. „Dobré je to, že řekli alespoň číslo, že když bude 30 % žáků či učitelů v karanténě, tak se může zavřít. To je něco, co je pro ředitele alespoň nějaké vodítko,“ zmínil poslanec a kandidát na hejtmana Zlínského kraje.

„Ředitelé nemají být v situaci, aby rozhodovali, jestli už je čas nebo ne nasadit roušky,“ chtěl by Pavel Bělobrádek jasná pravidla pro ředitele, kteří by ale zároveň měli mít šanci řešit konkrétní nastalou situaci podle svých rozhodnutí a ne podle toho, co jim říká manuál nastavený pro celou republiku.

„Na ministerstvo se ani tolik nezlobím. Vnímám opatření jako soubor alibistických opatření, které propadnou až k řediteli. A ten se k nim musí nějak postavit. Chybí ředitelům nějaká opora v tom, aby se nějak zachovali,“ kritizoval ministerský manuál Bělobrádek.  

Podle bývalé hejtmanky Karlovarského kraje a poslankyně vládního hnutí Jany Mračkové Vildumetzové není pravda, že by manuál nefungoval. Byl prý navíc i konzultovaný s Asociací ředitelů škol. Spokojeni s manuálem jsou podle ní také zástupci Asociace školských zařízení. Manuál ale není podle Mračkové Vildumetzové žádná mantra.

„Je jasné, že se manuál bude aktualizovat a že všechny věci nejde dodržet. Ale je to nějaké doporučení, čeho se držet,“ dodala.

Roušky i pro učitele?

Učitelé by měli být podle diskutujících kandidátů do krajských zastupitelstev zařazeni také do ohrožených skupin, které by měl stát chránit. „Měli by se dostat na stejnou úroveň jako zdravotníci či poskytovatelé sociálních služeb, co se pomoci týká,“ chtěl by distribuovat všem učitelům roušky Pavel Klíma.

Problém je podle politiků v tom, že když už učitelé řeší byť jen podezření nákazy ve škole, mají problém se spojit o radu s hygieniky.

„Hygienické stanice jsou nadmíru přehlcené. Je těžké a myslím, že i nelidsky unesitelné, aby rozhodovali o všem. Poměrně nám ujíždí vlak, protože manuál neřeší, jak se mají chovat ředitelé,“ chtěl by ulehčit hygienikům kandidát na Libereckého hejtmana Josef Jadrný z ČSSD.

Petr Gazdík poukázal ještě na jeden problém, který prý ukázala praxe. Chybí přednostní hovory pro ředitele škol, kteří musejí mnohdy řešit situaci z minuty na minutu. „Je problém se dovolat na hygienické stanice – je třeba, aby bylo zřízené číslo pro ředitele škol,“ vyzval vládu a ministra zdravotnictví Gazdík.

Volby v říjnu

Redakce Blesk Zpráv se rozhodla nezvat do debat zástupce SPD. A to kvůli konstantním xenofobním postojům a opakujícím se projevům nesnášenlivosti jejich čelních představitelů.

Debaty Blesk Zpráv budou pokračovat až do samotných voleb. V příštím týdnu například na téma Bydlení nebo Zemědělství a průmysl. Ve středu 30. září, pak přijde diskutovat osmička lídrů parlamentních stran.  

Krajské volby se konají už 2. a 3. října společně s prvním kolem senátních voleb. Lidé s nákazou koronaviru budou moct volit z auta, popřípadě přímo v domovech s pečovatelskou službou.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Hádka o rozbité silnice i krajská letiště: Volební debata Blesku o dopravě  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

manunu ( 18. září 2020 12:45 )

Ewwa: Věřte, že i my, dnešní učitelé se snažíme děti něco naučit. Máte pravdu, že v některých rodinách je role kantora znevažovaná. Já jsem chodila na ZŠ v 80. letech a bylo to i tenkrát, někteří rodiče prostě neunesou, že jejich dítě není v učení úspěšné. O Vltavě jste to napsala moc hezky.

Manowar ( 18. září 2020 05:09 )

"Redakce Blesk Zpráv se rozhodla nezvat do debat zástupce SPD. A to kvůli konstantním xenofobním postojům a opakujícím se projevům nesnášenlivosti jejich čelních představitelů."Tak to tam nesmíte zvát ani strany demobloku ani piráty.

zirioges ( 18. září 2020 00:36 )

Pokud zemřou do konce roku na Covid19 všichni poslanci i senátoři v ČR, začnu uvažovat o protichemickém obleku s kyslíkovou maskou

Covid_19 ( 17. září 2020 21:53 )

kdo nedělal přípravy, neopravoval doma úkoly dětí atd, ten nic nepochopí, ten vypadne často ze zaměstnání a je v klidu, doma nic do zaměstnání dělat nemusí

manunu ( 17. září 2020 20:19 )

grillus: Přesně tak. Paní Ewwa nemá o práci učitelů ani ponětí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa